Al desert de Nevada

Vídeo | Malson al festival Burning Man amb milers de persones intentant escapar-se del fang i un mort

Vídeo | Malson al festival Burning Man amb milers de persones intentant escapar-se del fang i un mort

Twitter

3
Es llegeix en minuts
EFE

Milers de persones van quedar atrapades al desert de Nevada, mentre que d’altres van aconseguir escapar caminant entre el fang, després que les pluges torrencials que es van produir divendres a la nit col·lapsessin el recinte del popular festival Burning Man, als Estats Units.

Malgrat que els organitzadors de l’esdeveniment van demanar els assistents que es refugiessin i que no intentessin sortir pel seu compte de la zona, que va quedar completament enfangada, centenars d’ells van decidir escapar caminant a través del desert.

Segons l’oficina del xèrif del comtat de Pershing, alguns assistents van caminar fins a una carretera principal a esperar els autobusos enviats pels organitzadors del festival dissabte a la nit.

A les xarxes circulen nombrosos vídeos, com aquests:

El sergent de l’oficina, Nathan Carmichael, va explicar el diumenge que actualment hi ha «més de 70.000» persones encallades al festival i que «algunes persones se n’estan anant», malgrat la insistència dels organitzadors en què és més segur quedar-se.

Fugida

Entre els que van decidir fugir pel seu propi peu dissabte hi havia el comediant Chris Rock i el músic DJ Diplo, que havia actuat al festival, que van caminar 10 quilòmetres entre el fang del desert i van aconseguir després sortir del festival amb la camioneta d’un fan, segons mostren vídeos publicats a les xarxes socials.

A l’últim informe publicat aquest matí a les 9.00, hora de Nevada (16.00 GMT), els organitzadors van insistir que les carreteres estan massa molles i plenes de fang per obrir-les i que hi ha «un front climàtic incert» acostant-se a Black Rock City, el nom de la ciutat temporal que es construeix cada any per allotjar el festival.

«Alguns vehicles amb tracció 4x4 i pneumàtics tot terreny poden navegar pel fang i sortir amb èxit. Però estem veient que la majoria dels altres tipus de vehicles que intenten sortir es queden atrapats en el fang humit, cosa que dificulta l’èxode de tothom», van explicar.

Per tant, van demanar a la gent que no surtin als seus vehicles fins a un nou avís que es produirà després que passi la possible tempesta.

A més, van afirmar que aquesta nit «si el clima ho permet» tenen planejat cremar «l’home», l’enorme tòtem que es crema al final de l’esdeveniment i que dona nom al festival («Burning Man», home cremant).

«Hem vingut aquí sabent que aquest és un lloc on portem tot el que necessitem per sobreviure. És per això que tots estem ben preparats per a un esdeveniment climàtic com aquest», apunten els organitzadors a la pàgina web de l’esdeveniment», en què recomanen als visitants racionar l’aigua i el menjar.

Aquest diumenge es va conèixer a més que les autoritats estan investigant la mort d’una persona a la zona, però no van facilitar dades sobre si la mort va tenir a veure amb les pluges.

El festival Burning Man té lloc cada any en un llac sec del desert de Nevada, on es construeix una ciutat temporal a la qual es pot accedir a través d’una autopista de dos carrils.

Durant l’esdeveniment, els assistents poden participar en una sèrie d’activitats artístiques i comunitàries.

Notícies relacionades

Segons els organitzadors, el festival es guia per una sèrie de principis entre els quals s’inclou la «responsabilitat civil», l’«expressió radical» i «no deixar rastres», i no es permet l’ús de diners (tot i que les entrades per acudir costen centenars de dòlars).

L’edició d’aquest any del festival va començar diumenge passat, amb el tema «Animalia» i en aquesta edició es volia «celebrar el món animal i el nostre lloc en ell».