Programació diversa

Mercè 2023: ídols pop, rumba i músiques sota radar

La festa major de Barcelona oferirà un centenar de concerts a 16 escenaris urbans amb un ventall de propostes que va de The Tyets a Tarta Relena passant per Abraham Mateo, Lildami, Vicco, Rumba All Stars i un homenatge a Víctor Jara

Mercè 2023: ídols pop, rumba i músiques sota radar

FERRAN SENDRA/ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Encara tenim molta canícula per davant, però la Mercè ja té a punt el programa que, com cada any, ve a oficialitzar la ‘rentrée’ barcelonina en termes musicals. Més d’un centenar de concerts, de gèneres molt variats i atenció cap al talent autòcton emergent, atrauran les mirades, del 22 al 25 de setembre, a un total de 16 escenaris urbans, amb places emblemàtiques com l’avinguda de la Catedral, el Teatre Grec i la platja de Bogatell, la tornada de la plaça Reial i l’estrena de diversos recintes. Tot això, de caràcter gratuït i sota les marques Música Mercè, BAM i Acció Cultura Viva.

L’oferta més multitudinària apuntarà cap a la platja del Bogatell, que el divendres 22 oferirà la seva tradicional nit ‘Mediterràniament’ amb la (gairebé) eurovisiva Vicco i els accents pop de Ginestà i Boye, mentre que el dissabte 23 acollirà el cartell, firmat per Los 40, que encapçalaran les propostes extravertides de La Fúmiga i Els Catarres. Altres figures catalanes del moment acudiran al nou escenari aixecat al carrer Menéndez i Pelayo (les Corts): cas de Búhos i Abraham Mateo (a càrrec de la Cadena 100) i de Lildami, Doctor Prats i The Tyets (RAC105).

Ventilador i funk

Al cor de la ciutat, l’avinguda de la Catedral es consagrarà divendres al flamenc amb la veu de Perrate, portent d’Utrera, i el diàleg entre Anna Colom i Ángeles Toledano. I dissabte, al conscienciós menú de palmells i ventilador anunciat per Rumba All Stars, combo en què es donaran cita reconegudes figures del ram, com Sicus Carbonell (Sabor de Gràcia), Noi, Jack Tarradellas, Susy Ferrer, Laura Ferrer i Lucía Malla. Cartell completat amb els ritmes ‘funky’ de Lalo López (ex Fundació Tony Manero) i el seu Limited Orchestra. El diumenge 24, prendrà aquest escenari el concert ‘Mil veus per a Víctor Jara’, en el 50è aniversari de la seva mort, amb implicació de veus catalanes i xilenes per precisar.

Propostes d’altres latituds ocuparan el Teatre Grec: divendres, amb la porto-riquenya Ile (excorista de Calle 13) i l’angolena Pongo; dissabte, amb el grup ucraïnès Dakhabrakha, compartint cartell l’artista electrònica catalana Marina Herlop. Diumenge, l’amfiteatre de Montjuïc escenificarà una producció del duo vocal Tarta Relena amb Los Sara Fontan i la formació occitana Cocanha, concert inspirat en les sonoritats de les fàbriques tèxtils en un cartell que completarà el grup brasiler Bala Desejo.

El fill de Drexler

Notícies relacionades

Aquesta escena situada sota els radars comercials es farà sentir en altres escenaris, com els Jardins de Pla i Armengol (Meritxell Neddermann, Adriano Galante, Lia Kali, Bikôkô) i la recuperada plaça Reial, aquesta sota la capa del BAM (que compleix 30 anys), on es farà sentir el postpunk de Belgrad i algunes propostes internacionals, cas de l’avantguardista britànica Anika i del grup alemany d’electrònica experimental The Notwist. Sense sortir de la parcel·la del BAM, la Rambla del Raval reservarà un espai per a Portugal Alive, programa en col·laboració amb el consolat del país veí que presenta tres artistes de signe explorador, Nídia, Odete i Eu.Clides.

A l’Antiga Fàbrica Damm, l’habitual desfilada de propostes en desenvolupament: del rock en àcid de Remei de Ca la Fresca al grup madrileny punk Aiko, a través del metal de Nerve Agent, banda originària d’Albacete, i el neocantautor conegut com a pablopablo, que no és cap altre que el fill de Jorge Drexler. I a la perifèria de la perifèria, Acció Cultura Viva posarà el focus en propostes amb denominació d’origen barcelonina entorn d’escenaris com la plaça de Can Fabra i l’Escenari Fàbrica (dels ritmes urbans de KYNE al neometal de Coure), la veïna terrassa de l’Ateneu L’Harmonia (Mukti i el seu viatge del flamenc a l’Índia) i la Nau Bostik, que diumenge 24 al migdia reivindicarà l’autogestió amb la saxofonista Alba Alsina i l’agitació de The Salsa Punk Orkestra, posant el ball en el centre de la foto.