Festival d’estiu de Barcelona

La diversitat del flamenc brilla al Desvarío de Nou Barris

La diversitat del flamenc brilla al Desvarío de Nou Barris

EPC

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Més enllà de la iconoclasta Rocío Molina, la singular Yinka Esi Graves –totes dues han sorprès amb la seva dansa al Mercat de les Flors recentment– i la solvent cantaora Mayte Martín, que torna al Teatre Grec el pròxim 23, el millor flamenc es donarà cita a Desvarío, el festival flamenc de Nou Barris. Se celebrarà del 17 al 22 de juliol al pati de la seu de l’esmentat districte que donarà curs a l’art de creadors que estan marcant el flamenc actual, des dels més atrevits als més clàssics. Entre ells destaquen La Tremendita, cantaora amant del flamenc electrònic; Esperanza Fernández, cantaora trianera d’estil més sobri i concís; Rafael Riqueni, un mag de la guitarra; David Peña Dorantes, mestre del piano i Ana Morales, Premi Nacional de Dansa 2022 que aquest any també actua a Peralada l’1 d’agost. Organitzat per El Dorado, potent associació cultural on han actuat grandíssimes figures, que gestiona Pedro Barragán.

Les actuacions, amb programa doble per només 15 euros, són un autèntic regal per a la butxaca i els sentits perquè permetran connectar amb grans artistes en un espai singular a l’aire lliure.

Rosario La Tremendita, la cantaora i multiinstrumentista punk nascuda a Triana, obrirà foc el dijous 20 per presentar la seva inquietud per explorar nous sons en el flamenc, reinterpretant la tradició a la seva manera. En contrast amb la seva actuació després arribarà l’inspirat flamenc depurat de Rafael Riqueni que va ser el primer tocaor elegit per Rocío Molina per a la seva aclamada ‘Trilogia de la guitarra’. En aquesta ocasió desgranarà melodies del seu últim disc, ‘Herencia’, una obra mestra plena de profunditat i flamencura que viatja de l’alegria a la melancolia.

Encreuament amb Dorantes

El divendres 21 l’espectacle també es compon de dues parts molt diferents. D’una banda, la presentació de l’aclamat disc del pianista jondo Dorantes amb el contrabaixista francès Renaud García-Fons, ‘Paseo a dos’, una obra de gran bellesa on es barregen el flamenc, el jazz i la clàssica. I a continuació la cantora Esperanza Fernández oferirà 'Se prohibe el cante', un àlbum que recorre Andalusia i recupera la memòria de les penyes flamenques i del flamenc amb el flamenc més clàssic. Buleries, seguidilles, marianes, fandangos i fins una petenera hi interpreta aquesta gitana i por de la mala sort que es relaciona aquest últim pal.

I el dissabte 22 Anna Colom, que acaba de treure ‘Cayana’, un disc que reuneix les arrels folklòriques comunes entre la música popular ibèrica, llatinoamericana i el flamenc, experimentarà amb un cor femení delprojecte Vozes, de 10 noies d’entre 13 i 19 anys. «Serà un concert flamenc a partir de cançons del meu disc amb cançons de bressol, coses més jondas i cants d’anada i tornada. Però hi haurà coses noves com unir el folklore de la Gomera amb el flamenc», ha explicat Colom. Després Ana Morales, bailaora catalana que l’any passat va sorprendre al Mercat amb ‘Peculiar’, un flamenc d’autora que combina tradició i modernitat, posarà el colofó a la tercera edició de Desvarío amb ‘Tres en uno’. Inclou part del nou espectacle, ‘Más que baile’ i d’un altre, ‘Oklahoma’, que ja va presentar a El Dorado. L’espectacle comptarà amb la soprano Mariví Blasco, Juan José Amador i Antonio Campos al cant, Fran Vinuesa a la guitarra, Dani Suárez a la bateria i Pedro Barragán a la guitarra. Promet.

Activitats paral·leles

Notícies relacionades

El Pati de la Seu del Districte de Nou Barris, que va formar part de l’Institut Mental de la Santa Creu, un centre pioner a Espanya inaugurat el 1889, acull diverses activitats paral·leles amb diverses conferències, la majoria a càrrec del savi José Luis Ortiz Nuevo a excepció d’una de Pedro G. Romero: 'Flamenco ¿Qué? Sobre qué es el flamenco y cómo funciona'.

Ortiz, fundador de la Biennal de Sevilla, obrirà Desvarío amb la presentació el dia 17 del llibre 'El impulso del riesgo', un libro sobre Enrique Morente que abasta la figura de l’enyorat cantaor entre 1969 i 1976. L’endemà oferirà la conferència sobre 'El cancionero popular flamenco. La estrella’ que anirà acompanyada d’un recital cantat a càrrec de dues catalanes, Ana Brenes i Laura Marchal, que interpretaran poemes d’Ortiz d’orientació feminista escrits amb mètrica flamenca.

Temes:

Flamenc Grec