Temporada 2023-2024

Julio Manrique protagonitzarà ‘Macbeth’ al Lliure

Julio Manrique protagonitzarà ‘Macbeth’ al Lliure

EPC

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La 47a temporada del Teatre Lliure vol connectar amb totes aquelles preocupacions, actituds i anhels de la societat que ens envolten. Tot ‘El brogit col·lectiu’, com diu el lema de la nova programació. Explorar l’inconscient de la comunitat a través del teatre amb grans textos clàssics i de nova creació. «La temporada 2023-2024 ressalta els sentiments de pertinença», ha assenyalat Juan Carlos Martel Bayod, director del Lliure que deixarà el càrrec a finals d’any. «La responsabilitat individual davant la col·lectiva sobrevola la temporada. Les institucions culturals hem d’estar alerta per defensar la cultura i el pensament crític», va afegir davant auge de l’extrema dreta. El preu de les entrades, que eren els mateixos des del 2013, pujaran tres euros. L’entrada passarà de 29 a 32 euros.

Entre els 24 espectacles, 15 són estrenes absolutes. Hi ha vuit són produccions pròpies, 12 coproduccions i quatre espectacles convidats. Els clàssics seran protagonistes de la temporada del Lliure 2023-2024 a Montjuïc. ‘Macbeth’, la tragèdia de Shakespeare, s’estrenarà en una producció protagonitzada per Julio Manrique i Laia Marull , amb Pol López com a Macduff. La dirigirà Pau Carrió, que fa anys va triomfar al Lliure de Gràcia amb ‘Hamlet’. La tragèdia grega ‘Ifigènia’, d’Eurípides, pujarà a escena amb una ambiciosa posada en escena d’Alícia Gorina amb dos tòtems del teatre català: Emma Vilarasau i Pere Arquillué. I ‘Odissea’ oferirà una nova lectura del viatge a Ítaca d’Ulisses que reunirà de nou Martel i Raül Refree. Ja van treballar junts a ‘Yerma’, un clàssic de García Lorca protagonitzat per María Hervás que es reposarà. També tornarà ‘Falaise’, meravellós muntatge de circ contemporani de Baró d’Evel.

Ferran Utzet muntarà ‘La nostra ciutat’, de Thornton Wilder, una gran producció amb 17 actors –Guillem Balart, Rosa Boladeras i Rosa Renom, entre d’altres– que penetra en les vides de famílies d’una comunitat rural de Massachussets. Una obra molt americana que celebra la vida i critica el capitalisme salvatge.

Un muntatge bíblic i extravagant inspirat en l’arca de Noé del col·lectiu anarquista belga FC Bergman obrirà Montjuïc ’300 el x 50 el x 30 el’ el 13 i 14 de de setembre. La Re-sentida, jove companyia xilena, estrenarà ‘La posibilidad de la ternura’, una obra centrada en noves masculinitats protagonitzada per un grup de nois joves. I Marta Gornicka oferirà ‘Mothers. A song for war time’, amb un cor de 25 refugiades d’Ucraïna i de Bielorússia acollides a Polònia. Completa l’apartat internacional una producció del Piccolo Teatro de Milà, ‘Retrat de l’artista mort (Itàlia’41 – Argentina’78)’, una peça creada i protagonitzada per Davide Carnevali sobre la violència totalitarista i la seva herència.

La Calòrica, a Gràcia

Al Lliure de Gràcia destaca la tornada de La Calòrica. L’aclamada companyia barcelonina estrenarà el 20 de setembre la comèdia política ‘Le congrès ne marche pas’, una ‘gran bouffe’ que ofereix una mirada crítica al Congrés de Viena de 1814. «Llavors l’antic règim es va presentar com a única alternativa. Ara estem davant l’imminent col·lapse del sistema liberal i continuem dient que el capitalisme és l’únic sistema possible», ha apuntat Joan Yago, autor del text. Per a aquesta ocasió, la ‘troupe’ «calòrica» s’ampliarà amb Roser Batalla, Tamara Ndong, Carles Roig i Joan Esteve.

Notícies relacionades

La relació entre l’actriu Maria Casares i l’autor Albert Camus reunirà Rosa Renom i Jordi Boixaderas a ‘Casessis-Camus’, que s’estrenarà al Temporada Alta, i la Transició espanyola pujarà a escena amb ‘El día del Watutsi’, adaptació de la novel·la de Francisco Casavella, una oda a Barcelona adaptada i dirigida per Iván Morales. Enric Auquer encarnarà Fernando Atienza, protagonista d’aquesta novel·la de 900 pàgines i publicada en tres volums. L’adaptació del primer, ‘Los juegos feroces’, s’estrenarà aviat al Festival Grec.

Marilia Samper dirigirà ‘El cine’, de la premiada Annie Baker (Pulitzer 2014), una obra d’atmosfera txekhoviana, i Victòria Szpunberg estrenarà la seva nova obra, ‘L’imperatiu categòric’, amb Àgata Roca en el rol d’una professora d’ètica que decideix prendre’s la justícia per la seva mà. ‘Proyecto Helen Keller’, de la companyia gallega Chévere, rendeix homenatge a Hellen Keller (1880-1968), escriptora nord-americana, dissident anticapitalista i primera persona sorda i cega que es va llicenciar a la universitat.

Temes:

Teatre Lliure