Audiència de Barcelona

L’Advocacia de l’Estat renuncia a 51 testimonis en el judici contra Shakira per defraudar Hisenda

El judici contra la cantant colombiana està previst, si no hi ha un acord abans que ho impedeixi, que se celebri al novembre

  • El judici de Shakira per defraudar Hisenda durarà 12 sessions

  • Shakira viatja a Barcelona amb els seus fills i Tonino

L’Advocacia de l’Estat renuncia a 51 testimonis en el judici contra Shakira per defraudar Hisenda
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Advocacia de l’Estat d’Hisenda, ha renunciat a interrogar 51 testimonis dels més de 140 que va proposar per declarar en el judici que està previst que se celebri al novembre a l’Audiència de Barcelona, si un acord no ho evita, contra la cantant colombiana Shakira per presumptament defraudar a Hisenda 14,5 milions d’euros, segons les fonts judicials consultades EL PERIÓDICO. La majoria de les persones que es deslliuraran de passar per la sala de vistes són coneguts i veïns de l’artista de Barranquilla de l’època en què convivia a la casa amb l’exfutbolista del FC Barcelona, Gerard Piqué.

El magistrat José Manuel del Amo Sánchez, el mateix que va jutjar i va absoldre el jugador Neymar per presumpta corrupció entre particulars en el seu fitxatge pel FC Barcelona, es va reunir fa unes setmanes amb la fiscalia, la defensa i l’Advocacia de l’Estat per planificar el judici contra Shakira (Isabel Mebarak Ripoll), que viu a Miami (Estats Units), amb els seus fills després de la seva separació de Piqué (aquests dies es troba a Barcelona de visita). En aquesta trobada, els advocats de la cantant van expressar que la seva clienta estava predisposada a viatjar a la capital catalana per assistir al judici, tot i que el jutge va deixar oberta la possibilitat que l’artista només comparegués en la vista durant la seva declaració i al finalitzar, per exercir el torn d’última paraula.

Va ser en aquesta reunió, en la qual el togat, davant la quantitat de testimonis proposats (més de 200) va suggerir a les acusacions i a la defensa si podrien revisar el seu llistat i si consideraven que tots els sol·licitats eren o no necessaris per defensar les seves tesis. La fiscalia, que va ser qui va presentar la querella contra Shakira, va indicar que els testimonis que ella demanava eren els adequats i l’advocat de l’Estat, que era qui més persones proposava perquè declaressin, es va comprometre a intentar disminuir el seu nombre. I així ho ha fet, tot i que el nombre total encara és elevat.

Una radiografia del dia a dia

Les fonts judicials consultades afirmen que és previsible que en la vista (si no hi ha acord previ) s’entri al detall sobre l’estada de la cantant a Espanya i, per tant, s’estaria a discutir si un dia concret, una setmana o un mes l’artista colombiana era o no a la capital catalana. L’Agència Tributària ha realitzat un seguiment de les despeses de la cantant per mantenir l’acusació. D’aquí, la quantitat de testimonis demanats per les acusacions i la defensa.

Notícies relacionades

La fiscalia considera que entre el 2012 i el 2014, Shakira va superar els 183 dies per any que estableix la llei per considerar que una persona resideix habitualment a Espanya i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí. La defensa qüestiona aquests càlculs i en sol·licita l’absolució. El juliol de l’any passat, Shakira va rebutjar un acord amb la fiscalia per evitar el judici, tot i que la situació pot canviar fins a moments abans que s’iniciï el judici que, si no hi ha modificacions, començarà el 20 de novembre i s’allargarà durant 12 sessions fins al 14 de desembre.

La fiscal Carmen Martín Aragón sol·licita en el seu escrit d’acusació vuit anys i un mes de presó i multes per un total de 23,8 milions d’euros per a Shakira per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. L’artista ja ha dipositat l’import del deute amb Hisenda i ha regularitzat la seva situació davant l’Agència Tributària, pagant milers d’euros més per abonar els impostos que li correspon. Per aquesta raó, la fiscalia li aplica l’atenuant molt qualificat de reparació del dany, cosa que fa reduir la petició de pena en el seu conjunt.