AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El judici de Shakira durarà 12 sessions i començarà al novembre

  • La fiscalia reclama vuit anys de presó per a Shakira per defraudar 14,5 milions a Hisenda

  • Shakira rebutja la proposta de la fiscalia i anirà a judici per frau a Hisenda

El judici de Shakira durarà 12 sessions i començarà al novembre
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Està previst que el judici contra la cantant colombiana Skakira per presumpte frau a Hisenda s’allargui durant 12 sessions i que comenci el pròxim 20 de novembre i finalitzi el 14 de desembre, en diferents dies, segons un escrit del tribunal de l’Audiència de Barcelona que dictarà sentència i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Aquest calendari pot variar a última hora i, sobretot, si l’artista de Barranquilla arriba a un acord amb la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. En aquest cas, la vista només durarà uns minuts, ja que la cantant únicament haurà de ratificar l’acord.

La fiscal Carmen Martín Aragón sol·licita en el seu escrit d’acusació vuit anys i un mes de presó i multes per un total de 23,8 milions d’euros per a Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. L’artista ja ha dipositat l’import del deute amb Hisenda i ha regularitzat la seva situació davant l’Agència Tributària, pagant milers d’euros més per abonar els impostos que li correspon. Per aquesta raó, la fiscalia li aplica l’atenuant molt qualificat de reparació del dany, cosa que fa reduir la petició de pena en el seu conjunt.

Fa unes setmanes, el magistrat José Manuel Del Amo Sánchez, el mateix que va jutjar i va absoldre el jugador Neymar per presumpta corrupció entre particulars en el seu fitxatge pel FC Barcelona, es va renir amb la fiscalia, la defensa i l’Advocacia de l’Estat per planificar les sessions del judici contra Shakira. En aquesta trobada, els advocats de la cantant van expressar la seva predisposició a què l’acusada viatgés a Barcelona (viu a Miami amb els seus fills després de la seva separació de Piqué) per assistir aquells dies a la vista.

En aquest sentit, el togat va expressar que ell estava obert a la possibilitat que l’artista només comparegués en el judici durant el seu interrogatori i al finalitzar, per exercir el torn d’última paraula. Això és el que va passar, per exemple, en el judici de Neymar que el magistrat va presidir. Aquesta qüestió haurà de ser plantejada per la defensa, si ho considera convenient, en la primera sessió del judici, tot i que, davant la predisposició del tribunal, la proposta es acceptada. L’equip de Shakira és qui haurà de decidir en aquests mesos que queda per a la celebració de la vista quina estratègia seguirà respecte a aquest assumpte.

Uns 200 testimonis proposats

Notícies relacionades

En aquesta mateixa reunió, també hi havia la possibilitat que alguns dels testimonis proposats, sobretot els que viuen a l’estranger, puguin declarar per videoconferència i la necessitat per part del tribunal de saber qui són per poder tenir tots els elements tècnics preparats per procedir a l’interrogatori. D’entrada està prevista la citació d’unes 200 persones, tot i que aquest número podria reduir-se en els pròxims dies. La fiscalia ha instat la compareixença en la vista d’unes 30, la defensa d’unes 60 i l’Advocacia de l’Estat més d’un centenar. Per alleugerir el procés, el togat va preguntar a la defensa i l’acusació si tots ells eren necessaris per sustentar les seves tesis. La fiscalia va reiterar els seus, però la defensa i l’Advocacia de l’Estat no van descartar treure de la llista alguns dels testimonis, amb la qual cosa la llista encara no està tancada.

L’acusació pública afirma que Shakira ha comès sis presumptes delictes de frau a Hisenda comesos per l’impagament d’impostos  de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014, i individualment se sol·liciten penes d’un any a un any i sis mesos. La fiscalia sosté que l’artista va utilitzar per defraudar un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb el jugador de futbol Gerard Piqué, del qual ara s’ha separat. L’acusació pública precisa en el seu escrit que la major part del temps va estar al nostre país i va superar els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí. La defesa qüestiona aquests càlculs i en sol·licita l’absolució. El juliol de l’any passat, Shakira va rebutjar un acord amb la fiscalia per evitar el judici, tot i que ara la situació pot haver canviat.