Salut mental

Alejandro Sanz: «No acaba d’arribar la llum» | Altres artistes que van parlar obertament dels seus trastorns

El cantant madrileny s’afegeix a una llarga llista de cantants que s’han sincerat sobre els seus problemes amb l’ansietat

Alejandro Sanz: «He tingut un brot molt fort i encara no acaba d’arribar la llum»

L’alarmant missatge d’Alejandro Sanz: «No estic bé i de vegades ni tan sols vull estar»

Alejandro Sanz: «No acaba d’arribar la llum» | Altres artistes que van parlar obertament dels seus trastorns

CÉSAR R. DOMÍNGUEZ

5
Es llegeix en minuts
Guillem Ortu
Guillem Ortu

Redactor

ver +

Alejandro Sanz s’ha obert en canal i aquest dilluns ha anunciat a través de les xarxes socials que va patir un «brot». L’artista madrileny ha compartit la seva experiència en un tuit amb què ha aclarit els dubtes sobre els seus recents problemes de salut mental: «Aquests dies he rebut molt carinyo per diferents vies i ho agraeixo moltíssim. He tingut un brot fort aquest cap de setmana i, tot i que encara no acaba d’arribar la llum, sembla que s’ha despertat una cuca de llum al meu pit», ha explicat amb referència als missatges de suport sota el ‘hashtag’ #ÁnimoAlejandro.

Amb tot, el cantant de 54 anys es nega a cancel·lar qualsevol dels seus pròxims concerts i confia que el seu estat millorarà: No vull suspendre la gira perquè crec que amb l’ajuda correcta i una mica de comprensió i suport en els xous, ho tirarem endavant. A més, crec que tancar-me no és bona idea. Gràcies per l’escalf. Anem pel dia de demà. El sol està de camí», ha conclòs el comunicat.

Intèrpret de cançons icòniques com ara ‘Amiga mía’ i ‘Corazón partío’, Sanz s’afegeix així a una llarga llista de cantants nacionals i internacionals que han patit les conseqüències de la pressió mediàtica al llarg de les seves carreres artístiques: Adele, Ed Sheeran, Justin Bieber, Dani Martín, Kanye West, Ariana Grande i Shawn Mendes són només alguns dels precedents que hi ha respecte a aquesta problemàtica, que es tracta cada vegada més obertament dins la indústria musical.

El preu de la fama

Tal com recullen mitjans especialitzats com la revista ‘Rolling Stone’, són una infinitat els artistes que el salt a l’estrellat els va suposar al seu torn entrar en un infern ple d’ansietat i depressió. Si bé hi ha exemples en què els esmentats trastorns salten a la vista, com és el cas del raper Kanye West, que constantment es veu embolicat en polèmiques moltes vegades originades pels episodis de bipolaritat que pateix, altres rostres coneguts es mantenen a l’ombra i pateixen les conseqüències de la fama en silenci fins a trobar la força per sincerar-se públicament. «Em pensava que no arribaria als 17 anys», va confessar Billie Eilish en una entrevista amb l’escriptora Gayle King, durant la qual va parlar obertament dels seus problemes amb l’ansietat i la «tòxica relació» amb el seu cos.

El britànic Ed Sheeran, de 32 anys, també ha reconegut que pateix ansietat social: «Odio els grans grups de persones, la qual cosa és irònic, perquè em guanyo la vida fent concerts», explicava en una entrevista per a Los 40 amb motiu de l’estrena del seu cinquè àlbum, ‘Subtract’. En la mateixa conversa, l’intèrpret va analitzar les causes d’aquest trastorn, així com la manera que ha trobat per enfrontar-s’hi: «Experimento bastanta ansietat pel fet d’haver de mantenir-me a aquest nivell», va dir. «Tot es resumeix a centrar-se en el dia a dia», va afegir.

Potser, el precedent més pròxim en el temps en aquest aspecte sigui el de Justin Bieber. La superestrella canadenca va anunciar al març la cancel·lació de tots els concerts de la seva gira mundial ‘Justice World Tour’. ¿El motiu? Lluny de la coneguda síndrome de Ramsay-Hunt que pateix, que provoca una paràlisi facial parcial al seu rostre, tot apunta que el cantant de 29 anys s’ha retirat per problemes de salut mental: «L’esgotament em va superar i em vaig adonar que he de donar prioritat a la meva salut en aquest moment», va declarar després del seu últim concert al Brasil.

Ariana Grande i l’atemptat de Manchester

Una cosa molt diferent passa en el cas d’Ariana Grande. El 22 de maig de 2017, la cantant de Florida es trobava en la recta final de la seva actuació al Manchester Arena quan, de sobte, es va produir una explosió que deixaria un total de 22 morts i 116 ferits. Com es va poder saber més tard, es va tractar d’un atac terrorista suïcida autoproclamat per Estat Islàmic.

Lluny de quedar-se callada, Ariana Grande ha parlat en diverses ocasions sobre l’estrès posttraumàtic causat per aquesta experiència: «No crec que algú pugui parlar d’això i no plorar», va confessar Vogue. La també actriu de 29 anys va reconèixer haver patit ansietat al llarg de tota la seva carrera, però l’atemptat de Manchester va agreujar la seva situació: «Mai he parlat d’això perquè pensava que li passava a tothom, però quan vaig arribar a casa de la gira, va ser més greu que mai», va dir mesos després d’acabar el ‘Dangerous Woman Tour’.

Dani Martín: síndrome de l’impostor

Notícies relacionades

L’artista madrileny Dani Martín, de 46 anys, es va veure obligat a abandonar temporalment la seva carrera musical a finals de l’any passat a causa del que es coneix com a síndrome de l’impostor. Aquesta alteració provoca que les persones que la pateixen siguin incapaces d’atribuir-se a si mateixes els seus propis èxits.

Així doncs, tal com va reconèixer el de San Sebastián de los Reyes, una de les raons que l’han portat a allunyar-se dels escenaris és aquesta sensació de no sentir-se mereixedor del seu èxit, tant dins de la mítica banda El Canto del Loco com en la seva etapa com a solista.