Recital al Zócalo

Rosalía fa embogir Mèxic i sacseja la seva política amb un concert gratuït

  • L’intens 2023 de Rosalía i Rauw Alejandro

  • Rosalía arrasa al Coachella amb Rauw Alejandro com a convidat i una ‘cover’ sorpresa d’Enrique Iglesias

2
Es llegeix en minuts

Desenes de milers de persones es van fondre en una sola veu amb Rosalía en un concert gratuït aquest divendres al Zócalo de Ciutat de Mèxic que també va sacsejar la política local. ‘Saoko’, del premiat àlbum ‘Motomami’, va donar inici al xou a la principal plaça pública del país. Va continuar amb un «¡Bona nit, Mèxic!», un eixordador galimaties i la interpretació de l’èxit ‘Bizcochito’.

Vestida de vermell i negre, l’artista va disparar les revolucions al baixar de l’escenari per cantar amb els seus fanàtics ‘La noche de anoche’, que va gravar amb el porto-riqueny Bad Bunny.

Però el deliri va arribar quan va interpretar ‘La Llorona’, una de les peces emblemàtiques de la música popular mexicana, sense poder contenir les llàgrimes.

Amb 46,5 milions de reproduccions mensuals a Spotify, l’estrella va tancar així una intensa gira per Amèrica en el marc del ‘Motomami World Tour’, que continuarà a Europa.

Seguidors de diversos punts de Mèxic i de països com l’Argentina van arribar a la capital aprofitant la gratuïtat de l’espectacle i fins i tot es van instal·lar a la plaça des de dijous en tendes de campanya.

Es va haver d’instal·lar 18 pantalles gegants als voltants de la plaça i desplegar un fort operatiu de seguretat.

Rosalía, que dijous va entrenar en un gimnàs i va sorprendre els clients, es va afegir a llegendes com Roger Waters i Paul McCartney, que també s’han presentat gratis al Zócalo.

L’espanyola forma part d’una generació que reinventa els concerts amb exigents coreografies, l’ús del playback i formats adaptats a l’‘streaming’, novetats que aixequen polseguera entre alguns crítics.

El xou va ser impulsat per l’alcaldessa de Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, una de les principals aspirants per succeir el president esquerrà Andrés Manuel López Obrador el 2024.

Sheinbaum ha de competir per la candidatura oficialista amb el canceller Marcelo Ebrard, una pugna en la qual intenten acostar-se a l’electorat jove.

Deixant de banda el seu habitual caràcter circumspecte, Sheinbaum va utilitzar TikTok a inicis d’abril per anunciar el concert de Rosalía al ritme de ‘Bizcochito’. Aquella publicació va acabar amb dies d’especulació sobre la cantant que el seu Govern anunciaria per presentar-se de manera gratuïta al Zócalo, un costum que va adoptar la ciutat fa anys.

Tot i que molts van aplaudir l’anunci, d’altres van rebutjar la presentació i van qüestionar el suposat ús de fons públics per finançar el concert en lloc de destinar-los al manteniment del metro, on un accident va matar 26 persones el 3 de maig del 2021.

«Més enllà de la política, tots tenim drets culturals», va comentar a l’AFP al Zócalo Jéssica Atzimba, mestra d’arts de 26 anys.

Dirigents com la senadora de dreta Xóchitl Gálvez van manifestar que les autoritats haurien de solucionar problemes com el subministrament d’aigua en alguns sectors.

Notícies relacionades

Sheinbaum va assenyalar que transparentarà els costos de l’espectacle i va acusar l’oposició de considerar la cultura un «privilegi».

La promotora d’espectacles Ocesa, encarregada de la producció tècnica, va assegurar que Rosalía va oferir el concert «sense cap mena de benefici econòmic» i només amb la «intenció de retribuir el carinyo i amor» dels mexicans.

Temes:

Mèxic Rosalía