L’escriptora Clara Sánchez ocuparà la cadira X de la RAE

L’escriptora Clara Sánchez ocuparà la cadira X de la RAE

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escriptora i filòloga Clara Sánchez (Guadalajara, 1 de març de 1955) ocuparà la cadira X de la Real Academia Española (RAE). Així ho ha comunicat la institució després de ser l’escollida pel ple de la institució aquest dijous. La cadira X estava vacant des de la mort de Francisco Brines el 20 de maig del 2021. La seva candidatura va ser presentada per les acadèmiques Soledad Puértolas, Carme Riera i Paloma Díaz-Mas.

Es va llicenciar en Filologia Hispànica per la Universitat Complutense amb una tesi, dirigida pel catedràtic de Literatura Hispanoamericana de l’Autònoma, Teodosio Fernández, que va versar sobre la Narrativa Mexicana de la Onda: Gustavo Sainz, un estudi encaminat a desentranyar com l’anomenat «juvenilisme» mexicà estava afectant l’art narratiu i dotant-lo d’una frescor i irreverència desconegudes.

A la Complutense es va endinsar en el camp de la semàntica sota la batuta de l’acadèmic Gregorio Salvador Caja. Va ser professora universitària durant 17 anys a l’UNED, però a més ha participat de tertuliana, articulista i col·laboradora a diversos mitjans espanyols i estrangers.

Des de la seva primera novel·la publicada ‘Piedras preciosas’ (1989), la crítica va destacar, com aportacions fonamentals a la literatura de finals del segle XX, l’originalitat i modernitat de la seva narrativa, la seva contemporaneïtat. Passats 34 anys i centenars de pàgines escrites, no ha desistit en el seu afany a indagar en els racons del present, en atrapar el que els temps porten. «Ella mateixa ha confessat la seva obsessió per arrencar l’extraordinari de l’ordinari, el sorprenent de les vides més rutinàries», assenyala en una nota la RAE.

El seu sentiment vital, arrossegat des de la infància, d’estranyesa i incomoditat davant la vida ha quedat plasmat a totes les seves novel·les en personatges que es veuen obligats a adaptar-se a noves i intempestives situacions com la mirada estranyada sobre la urbanització on viu el noi d’«Últimas noticias del paraíso».

És autora de les novel·les ‘Piedras preciosas’ (1989), ‘No es distinta la noche’ (1990), ‘El palacio varado’ (1993), ‘Desde el mirador’ (1996) o ‘El misterio de todos los días’ (1999).

També són seves les obres ‘Últimas noticias del paraíso’ (2000), ‘Un millón de luces’ (2004), ‘Presentimientos’ (2008), ‘Lo que esconde tu nombre’ (2010), ‘Entra en mi vida’ (2012), ‘El cielo ha vuelto’ (2013), ‘Cuando llega la luz’ (2016), ‘El amante silencioso’ (2019) o ‘Infierno en el paraíso’ (2021).

La novel·la ‘I peccati di Marisa Salas’ (2022), editada per Garzanti, Itàlia, «arribarà pròximament a Espanya», assenyala la RAE.

Notícies relacionades

Clara Sánchez ha sigut traduïda a diversos idiomes i la seva obra té important repercussió internacional, especialment a Itàlia. Entre els guardons rebuts hi ha el premi Alfaguara (‘Últimas noticias del paraíso’), el Nadal (‘Lo que esconde tu nombre’) o el Planeta (‘El cielo ha vuelto’), entre altres reconeixements nacionals i internacionals.

Ha prologat llibres, entre altres de Mercè Rodoreda (‘Espejo roto’), de Yukio Mishima (‘El marino que surgió de la gracia del mar») o de Stevenson (‘Dr. Jekyll y Mr. Hyde’)