Entendre-hi més

Anitta: dels cors a l’església a l’institut d’‘Élite’

L’artista, coneguda com la Beyoncé de Rio, s’afegeix a la setena temporada de la popular sèrie de Netflix

Anitta: dels cors a l’església a l’institut d’‘Élite’

Instagram

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«‘Puc conquistar tot el que vulgui’», cantava el 2012 la llavors desconeguda Larissa de Macedo Machado, mundialment coneguda com a Anitta. La cançó ‘Meiga e Abusada’, que té 120 milions de visites a YouTube, va iniciar el seu vertiginós ascens. Tot va ser tan ràpid que en tot just una dècada va passar de realitzar vídeos domèstics a convertir-se, segons Billboard, en una de les 15 artistes més influents a les xarxes socials. El seu ‘perreo’ a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la festa de Los40 Music Award va ser un fenomen viral.

La carioca ha col·laborat amb Miley Cyrus, Madonna Luis Fonsi i Ricky Martin. «Una espècie de Beyoncé ‘made in Rio’», la va definir fa poc Vanity Fair. Anitta acaba de ser una de les lluminàries del carnaval brasiler. S’havia promès descansar el 2023. Però no. A prop de complir els 30 anys, amb una vida que oscil·la entre Miami, Rio de Janeiro i Madrid, la cantautora, ballarina, presentadora i empresària de si mateixa s’ha afegit a la setena temporada de la telesèrie d’institut ‘Élite’, a Netflix.

La notícia del seu salt com a actriu va provocar certa sorpresa en els mitjans brasilers. Anitta venia de cantar i moure’s als carnavals de la seva ciutat natal, així com a Minas Gerais, Pernambuco i Bahia. El desembre passat li havien diagnosticat el virus d’Epstein-Barr, que pot provocar esclerosi múltiple. «La salut és un desastre. Però, amb molta disciplina i cura, ho he aconseguit. Em fa mal tot», va dir a través del seu compte a Twitter quan van concloure les festes.

Ella va començar a cantar als vuit anys. Com molts brasilers, el primer lloc va ser l’església. Anitta és filla de Youtube. Les seves pròpies gravacions casolanes li van donar visibilitat. Un discjòquei va intuir que aquesta adolescent podia arribar més lluny. L’èxit de ‘Meiga e Abusada’, vídeo que posa en escena les fantasies luxurioses a Las Vegas d’una noia sense horitzó, li va obrir les portes del segell discogràfic Warner Music.

El seu primer disc, editat fa 10 anys, no va trigar a arribar al primer lloc de vendes al seu país. Quatre anys més tard, va fer la seva primera aposta al mercat hispanoparlant. «Quiero provocarte, vas a ver», canta a ‘Paradinha’, un vídeo vist 321 milions de vegades. Després va venir ‘Machika’, acompanyada de J Balvin. El 2019 va gravar un àlbum trilingüe, ‘Kisses’, una mena de declaració de propòsits, entre els quals, ser una veu i un rostre sempre present al Brasil, però també als Estats Units, l’Amèrica Llatina i Espanya.

Notícies relacionades

Annita és una freqüent aspirant als premis Grammy Llatí. De moment ha guanyat nombrosos premis MTV a Europa i els Estats Units. Aquell debut discogràfic la mostrava encara en estat «natural». El quiròfan l’ha transformat al compàs de la irradiació del seu nom. El que ella fa o diu impacta molt al Brasil.

Quan va decidir recolzar Luiz Inacio Lula da Silva en les eleccions passades, la ultradreta no va poder contenir la seva ira. El 30 de març arribarà als 30 anys. ’Folha’de São Paulo es va permetre recordar els seus 30 festejos i efímers enamoraments, entre ells amb Neymar i James Rodríguez. També noies. «La gent no accepta la bisexualitat. Jo, per exemple, he estat amb dones. I ho dic», va assegurar a ‘Vanity Fair’ la pròxima protagonista d’‘Élite’.