Jornada festiva

Sant Jordi 2023 recupera la Rambla i consolida la superilla del passeig de Gràcia

  • La diada del llibre i la rosa, que cau en diumenge, oblida la pandèmia mantenint el model de zones acotades per als estands a diversos districtes de Barcelona i creant un eix literari des de Gràcia fins al final de la Rambla

  • Les llibreries podran tenir estands de venda davant l’establiment des de divendres 21

Sant Jordi 2023 recupera la Rambla i consolida la superilla del passeig de Gràcia

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest Sant Jordi 2023, que caurà en diumenge, deixarà totalment enrere la pandèmia i buscarà la participació ciutadana precovid, amb la gran novetat que es recuperarà la Rambla, amb una zona professional per a llibres i roses que anirà des de Canaletes fins a l’entrada de la plaça Reial, i que arribarà fins al mar amb estands d’associacions i entitats. 

La Cambra del Llibre de Catalunya, que agrupa els gremis d’editors, llibreters i distribuïdors i que organitza la diada del llibre i la rosa, ha avançat aquest dijous més detalls de com serà aquest Sant Jordi: es mantindrà la superilla del centre de Barcelona, perimetrada al voltant del passeig de Gràcia, des de la Gran Via fins a la Diagonal, i des de Pau Claris a Balmes, i es tallarà al trànsit rodat (només es permetrà als carrers transversals de Mallorca, València i Aragó). L’objectiu, que es va demostrar complert l’any passat, és facilitar la circulació més còmoda i segura de la gent gràcies als circuits interns entre els carrers. 

A la plaça de Catalunya, com el 2022, només hi haurà estands davant de les llibreries que tenen botiga. També a la rambla de Catalunya, on sí que hi haurà a més parades d’associacions i entitats. I respecte a Consell de Cent, que encara estarà en obres per la implantació dels eixos verds, no hi haurà estands però sí que s’hi podrà passejar bastant, ha augurat Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. 

Eix des de Gràcia fins al mar

També es consolida l’espai de la plaça Universitat i s’habilitaran, com el 2022, «petites superilles» professionals per a llibreters i floristes als districtes: al passeig de Lluís Companys, que enllaçarà amb el passeig de Sant Joan, i que així el potenciarà encara més com a epicentre del còmic i la literatura infantil i juvenil; a la part baixa de Gran de Gràcia, fins a la travessera i la plaça de Salmerón; a les Corts (Pau Romeva / Joan Güell), a la rambla del Poblenou; a la plaça d’Orfila, a Sant Andreu, i a la plaça de Sarrià. D’aquesta manera, gràcies a la incorporació de la Rambla, s’obrirà un eix literari des de Gràcia fins a gairebé el mar. 

Davant de les llibreries

Les llibreries i floristeries podran tenir estands davant dels seus establiments els dies 21, 22 i 23, és a dir des de divendres, tot i que el descompte del 10%, per llei, només s’aplicarà el 23, dia de Sant Jordi. Després de dos anys de restriccions, que van obligar a repensar el model, es consolida així el format amb zones per a professionals distribuïdes per tot Barcelona, que creixen el 10,7% gràcies a la incorporació de la Rambla. Això suposa 360 metres lineals més que el 2022. 

Notícies relacionades

El procés de petició d’estands professionals està en marxa, però la Cambra preveu un increment de sol·licituds de paradistes respecte al 2022, any en què hi va haver 287 punts, 170 amb firmes d’autors i autores, i 103 davant de llibreries. 

Previsió de vendes

Quant a vendes, tot i que «és aviat per valorar-ho, ja que hi ha factors que hi influeixen, com el fet que sigui diumenge, som optimistes», ha assenyalat el president del Gremi de Llibreters, Eric del Arco. «Tal com hem començat el 2023, ens trobem en nivells semblants als del 2022 per aquesta època, i això és una bona notícia, perquè era un bon any», ha afegit Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre.  

Temes:

Llibres Roses