Tornades als seus amos

Els Mossos recuperen dues obres de Dalí robades en un pis de Barcelona i valorades en 300.000€

La fundació Gala - Salvador Dalí ha verificat l’autenticitat de les peces, dibuixos a carbonet que l’artista va realitzar el 1922 per encàrrec de Pere Corominas

Els Mossos recuperen dues obres de Dalí robades en un pis de Barcelona i valorades en 300.000€

Norma Vidal | ACN

3
Es llegeix en minuts

A finals de gener del 2022, un grup de lladres forçava l’entrada d’una vivenda familiar situada al barri de Sarrià, a Barcelona. ¿El seu objectiu? La sostracció de dues obres poc conegudes de Salvador Dalí que, junt amb altres quadros, hi havia a la paret del menjador. I no gaire més botí. Tots els indicis apuntaven, per tant, a una banda criminal centrada en el robatori i la posterior venda il·legal de peces d’art. 

Embolicats en mantes i amb els seus marcs originals, els dos quadros van ser trets del domicili i emmagatzemats durant mesos en un traster de lloguer, on per sort, i malgrat les inapropiades condicions de conservació, no van patir danys. Es tracta de dos dibuixos a carbonet que Dalí va fer el 1922 per petició de l’escriptor i polític Pere Coromines, amb les quals s’anava a il·lustrar una luxosa edició del seu llibre ‘Les gràcies de l’Empordà’, que finalment mai va arribar a publicar-se.

Les obres, valorades en 300.000€, sempre havien estat en mans de la família. Només en una ocasió, el 2004, coincidint amb el centenari del naixement de l’artista, havien sortit del pis. Els lladres, sens dubte, sabien el que feien i la línia d’investigació descarta que fossin alertats per algun tipus de xivatada o que actuessin per encàrrec. «Es movien per les zones d’alt poder adquisitiu de Barcelona i Sant Cugat del Vallès, i aprofitaven els caps de setmana o les hores en què les vivendes eren buides per cometre els assalts. Vigilaven les víctimes i estudiaven els seus horaris durant dies per saber quan sortirien de casa», explica el sergent José Luis González, cap de la unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra.

Responsables detinguts i les peces, tornades als seus amos

Després d’un any d’investigacions, els Mossos han pogut resoldre el cas i detenir-ne els responsables, tres germans de 50, 53 i 55 anys a què se’ls imputen els delictes de pertinença a grup criminal i robatori amb força en domicilis. També han sigut arrestades dues persones més, amb antecedents similars, per presumptament participar en la distribució del material sostret. Un d’ells va contactar amb els agents assegurant que tenia informació sobre on eren els dibuixos, però la seva actitud de caràcter «extorsionador» va acabar per sentenciar la seva detenció. «Les seves exigències distaven molt del que es considera col·laborar», explica el subinspector Jonatan Herrera, responsable de l’àrea central de patrimoni de la policia catalana.

No obstant, el testimoni d’aquest possible implicat, ha permès localitzar les obres i tornar-les als seus legítims propietaris. No sense abans ser analitzades per la comissió d’experts de la Fundació Gala - Salvador Dalí, que han confirmat la seva autenticitat. «Són ‘Els pagesos’ i ‘Les sardanes de la festa major’, treball d’un Dalí encara molt jove, de només 19 anys, que estava en la seva època més ‘naive’, just abans de començar a ser conegut», explica Montse Aguer, directora de la institució. En el transcurs de l’operació també s’han recuperat rellotges, joies, armes de foc i cinc obres gràfiques atribuïdes a Joan Miró encara pendents de verificació. 

Els Mossos recorden que existeix una pàgina web en la qual es poden consultar els materials que han sigut recuperats en casos de robatoris a domicilis, per si els seus amos poden identificar-les.

El cas Litonet  

Notícies relacionades

Els agents també han aprofitat per posar en valor l’operació amb què han desarticulat una trama de falsificació i venda d’obra gràfica falsificada. L’estafa va ser detectada sense denúncia prèvia, gràcies al patrullatge ‘online’ dels especialistes del cos de policia, i s’executava a través d’una web registrada amb el domini litografias.net, que ja ha sigut bloquejat. 

S’han intervingut més de 500 reproduccions i s’ha contactat amb compradors de 12 països diferents que creien estar adquirint obres originals de Picasso, Miró, Keith Haring i Dalí, entre molts d’altres. De moment, només s’ha fet pública una detenció, la d’un home que, amb aquesta activitat, s’hauria embutxacat uns 460.000 euros en tres anys i que, després de passar a disposició del jutge, va quedar en llibertat amb càrrecs.