Secció recomanada per

Delinqüència informàtica

Roben més d’1,5 milions en obres d’art NFT

  • Un atac cibernètic va enganyar 32 usuaris i els va robar fins a 254 obres milionàries

  • Què són els NFT, el fenomen tecnològic que està transformant l’art digital

Roben més d’1,5 milions en obres d’art NFT

Sotheby's

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dissabte la comunitat cripto va viure un altre moment crític. Un grup de ciberdelinqüents va llançar un atac informàtic contra OpenSea, un dels portals de compravenda més grans de tokens no fungibles (NFT), i va robar fins a 254 obres d’art digital valorades en 1,7 milions de dòlars (uns 1,5 milions d’euros).

El descobriment d’aquest atac cibernètic va causar el pànic a la plataforma i va afectar directament 32 dels seus usuaris. Entre les obres robades hi havia ‘Bored Ape Yacht Club’, imatges de mones disfressades que han arribat a vendre’s per més de 2,5 milions d’euros, i actius a Decentraland, plataforma en la qual inversors estan pagant grans quantitats de diners per aconseguir terreny virtual en el qual edificar.

Els NFT han sigut un dels grans fenòmens del 2021. Aquest procés, basat en la tecnologia Blockchain, permet prendre un actiu digital (com una imatge o un vídeo) i certificar-ne la propietat de l’autor. Així, tot i que aquest actiu digital pugui copiar-se, l’NFT li aplica una ‘marca d’aigua’ que certifica que es tracta d’un bé únic i escàs i, per tant, exclusiu. Això permet rellançar-ne el valor i explica que aquestes obres d’art digital s’hagin venut per xifres astronòmiques.

Proliferació d’estafes

Tot i que aquesta tecnologia s’ha venut com a garant de la privacitat dels usuaris i de la seguretat dels seus actius, la popularització del món de les criptomonedes i els NFT i la seva promesa especulativa també ha atret molts estafadors. Així, els delictes s’han disparat al mateix temps que ho ha fet aquest negoci digital. L’any passat, la compravenda d’aquests actius digitals va moure més de 3.241 milions de dòlars de manera il·lícita, segons un informe de Chainalysis.

Notícies relacionades

Encara es coneixen molt pocs detalls de l’atac cibernètic llançat aquest dissabte contra OpenSea, empresa valorada en uns 13.000 milions de dòlars, que permet als usuaris vendre les seves obres NFT i licitar per comprar les d’altres de manera senzilla. Els NFT funcionen a través de contractes intel·ligents certificats en la Blockchain; els atacants van aconseguir que les seves víctimes firmessin contractes maliciosos per robar-los les seves participacions en altres obres, però es desconeix com ho van aconseguir.

El cofundador i director executiu d’OpenSea, Devin Finzer, ha explicat que es tracta d’un atac ‘phishing’ per estafar les víctimes i que «no creuen» que aquesta agressió informàtica s’hagi originat des de la mateixa plataforma de comerç d’NFT. Sigui com sigui, l’atac posa en relleu que l’ecosistema cripto és molt menys estable del que prediquen els seus inversors.