Llibres recomanats

15 novel·les negres per pal·liar el mono de BCNegra

15 novel·les negres per pal·liar el mono de BCNegra
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

BCNegraha tancat la 18a edició amb 8.500 assistents presencials i 3.500 en línia. Hi ha gana de novel·la negra. Per satisfer-la, si fa una setmana recomanàvem un bon grapat de títols d’autors convidats al festival, ara seleccionem algunes de les novetats que amb motiu de la cita també han omplert les llibreries:

‘Solo hay un ganador’

1) Harlan Coben. RBA. 20 €  

El món de l’art envolta aquesta nova trama d’un dels mestres del ‘thriller’ i creador de l’atípic detectiu Myron Bolitar. Amb l’aparició d’un cadàver a Manhattan, el nord-americà Harlan Coben fa aflorar el passat traumàtic de la família Lockwood, que fa 20 anys va patir el robatori d’un Vermeer i un Picasso, a més del segrest d’una dels seus membres i l’assassinat d’un altre.   

‘La estación enjaulada’

2) José Luis Correa. Alba. 18 €  

Amb aquesta ja són 13 les novel·les protagonitzades per l’investigador canari Ricardo Blanco, el creador del qual, José Luis Correa, tenyeix de nou de negre els escenaris de la seva illa natal, Las Palmas de Gran Canària. El seu detectiu es veu enredat en la desaparició i l’assassinat d’una jove turista irlandesa.  

‘Los templos del júbilo’

3) Kate Atkinson. AdN. 22,95 €  

La britànica Kate Atkinson aparca aquí la seva expolicia Jackson Brodie per recrear el Londres de 1926 des dels ambients llibertins del Soho. És allà on la matriarca d’una família criminal, Nellie Coker, controla cinc clubs nocturns que es veuen implicats en la desaparició de dues nenes de 14 anys. L’inspector Frobisher i la bibliotecària Gwndolen Kelling en buscaran pistes. 

‘Sunset swing’

4) Ray Celestin. Alianza. 24,95 € 

Ray Celestin tanca el seu premiat quartet ‘City blues’, una història de la màfia nord-americana i el món del jazz en clau ‘noir’, amb aquest ‘Sunset swing’, ambientat a Los Angeles de 1967. En aquest escenari, un assassí en sèrie elegeix víctimes a l’atzar. Mentrestant, amb el rerefons de la guerra del Vietnam i el moviment ‘hippy’, una infermera hi arriba buscant el seu germà desaparegut.  

‘Muerte en abril’ / ‘Els morts d’abril’

5) Alan Parks. Tusquets / Univers. 19,90 €  

L’escocès Alan Parks continua alimentant el ‘tartan noir’ remuntant-se a l’abril de 1974, quan esclata una bomba casolana en un barri pobre de Glasgow i mor l’home que l’estava manipulant. L’agent Harry McCoy indagarà en el cas mentre un ric nord-americà li demana que busqui el seu fill, un jove marine desaparegut.  

‘Samsón y Nadiezhda’

6) Andréi Kurkov. Alfaguara. 20,90 €  

Guanyador del Premi Médicis amb ‘Abejas grises’, l’escriptor ucraïnès estrena sèrie negra i protagonista: és el jove Samsón Kolechko, que al Kíiv de 1919 pres pels bolxevics, on perd el seu pare i una orella en mans dels cosacs, es veu alçat sense pretendre-ho a cap de la policia soviètica i cau als braços de l’ardent Nadiezhda. 

‘Sólo la oscuridad’ / ‘La foscor no se’n va mai’

7) Ian Rankin i William McIlvanney. Salamandra / Univers. 20 € 

L’escocès McIlvanney, considerat el fundador del ‘tartan noir’, va deixar sense acabar a la seva mort, el 2015, el primer cas del jove agent Jack Laidlaw, en un Glasgow sacsejat per les guerres de bandes. Ara, el seu compatriota Ian Rankin, pare del detectiu John Rebus, ha assumit el repte de tancar-lo.    

‘La dama’ / ‘La dama de Reykjavík’

8) Ragnar Jónasson. Seix Barral / Columna. 19 €  

Inaugura sèrie el creador de la saga ‘Islàndia negra’ i com a carta de presentació presenta al lector Hulda, una respectada i carismàtica policia a punt de jubilar-se a qui se li concedeix triar el seu últim cas: decideix reobrir l’assassinat sense resoldre d’una dona russa mentre lluita amb els dimonis del seu passat.  

 

‘Otro invierno llegará’ / ‘Vindrà un altre hivern’

9) Massimo Carlotto. Alrevés / Crims.cat. 20 €  

Una de les figures de la nova novel·la negra italiana i pare del detectiu Marco Buratti, Carlotto teixeix un asfixiant relat de secrets, xantatges, corrupció i enganys que posa en qüestió l’amor i l’amistat. El ric hereu Bruno Manera, en aparença feliçment casat amb una altra filla de milionari, pateix diversos atacs que el fan témer per la seva vida.   

‘Un judici de pedra’

10) Ruth Rendell. Males Herbes. 19,90 €  

Valdrà la pena esperar que arribi a llibreries el 22 de febrer aquesta feliç recuperació en català d’‘Un juicio de piedra’, ‘thriller’ psicològic considerat l’obra cabdal de la desapareguda mestra de la novel·la negra britànica Ruth Rendell. Una novel·la famosa pel seu inici: «Eunice Parchman va matar la família Coverdale perquè no podia llegir ni escriure».   

‘Zona muerta’

11) M. W. Craven. Roca. 22,90 €

En aquesta quarta entrega de la sèrie protagonitzada per Washington Poe, premiada amb l’Ian Fleming de l’associació britànica d’autors de novel·la negra, el sergent i la seva companya, Tilly Bradshaw, investigaran l’assassinat a cops, amb un bat de beisbol, d’un home en un bordell, un crim ple d’ombres.

‘La camarera’

12) Nita Prose. Duomo. 19,80 € 

La perfeccionista i tímida cambrera d’un hotel de luxe, Molly, és la protagonista del ‘thriller’ d’aquesta autora canadenca. Quan el cadàver d’un hoste que apareix sobre el llit acabarà convertint-se en detectiu per netejar el seu nom.  

‘La secta’

13) Camilla Läckberg i Henrik Fexeus. Destino / Columna. 23,90 €

Segona entrega de la trilogia que aquesta parella ‘noir’, formada per una de les reines de la novel·la negra sueca i el seu compatriota il·lusionista, va estrenar amb èxit a quatre mans amb ‘El mentalista’. La investigadora d’Homicidis Mina Dabiri i el mentalista Vincent Walder tornen a unir forces davant la desaparició d’un nen en un parc. 

‘Indira’

14) Santiago Díaz. Reservoir Books. 19,90 € 

La inspectora Indira Ramos està a punt de suïcidar-se llançant-se d’un vuitè pis. Així comença aquesta tercera novel·la de la sèrie creada per l’autor supervendes, en què Santiago Díaz aborda temes com la violència masclista i el narcotràfic. 

‘Vigila amb mi’

Notícies relacionades

15) Anna Carreras. Llibres del Delicte. 17,50 €  

Després de ‘L’ull de l’escarabat’ i ‘Halley 2042’, l’escriptora barcelonina Anna Carreras culmina la seva ‘trilogia negra de dones kamikaze’. Presenta Emma, una pintora que somia en una macabra exposició i que busca les seves víctimes entre les persones mediocres. Abans de matar-les les mira als ulls i els diu: «Vigila amb mi».