Llibres recomanats

20 novel·les negres per seguir la pista de BCNegra

  • Més de 100 autors i autores participen en el festival que comissaria Carlos Zanón i que del 6 al 12 de febrer convertirà Barcelona en la capital del gènere negre. Molts arriben amb novetat sota el braç

20 novel·les negres per seguir la pista de BCNegra
7
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

BCNegra s’ha convertit en data assenyalada perquè les editorials concentrin les seves apostes més assenyalades del gènere. Sota aquestes línies, una selecció de les millors novetats dels autors convidats al festival:

‘Los días de mercurio’ / ‘La estrategia del pequinés’

Alexis Ravelo Alrevés. 18 €      

El record d’Alexis Ravelo planarà sobre aquesta BCNegra en tots aquells que el van conèixer. La seva mort, d’un infart als 50 anys, va sorprendre dilluns a lectors, col·legues i amics. Estava convidat al festival –al qual havia de viatjar després d’haver guanyat fa un any el premi Café Gijón per ‘Los nombres prestados’ (Siruela)– amb novetats com ‘Los días de mercurio’ i la flamant edició especial de desè aniversari de la seva premiadíssima ‘La estrategia del pequinés’ (revisada, prologada i amb un relat inèdit), prevista per al 13 de febrer. 

‘El tiempo de las moscas’

Claudia Piñeiro Alfaguara. 19,90 €   

Amb premis com el Carvalho i el Hammett al seu historial, l’escriptora argentina imbrica «mort, dones i mosques» en aquesta trama tremendament feminista protagonitzada per un sorprenent tàndem a l’estil Thelma i Louise. El formen Inés, una mare que acaba de complir 15 anys de presó per matar l’amant del seu marit, i la seva col·lega ‘la Manca’. 

‘Personas decentes’


‘Personas decentes’

Leonardo Padura (Tusquets. 22,90 € 

Probablement l’aventura més desencisada i pessimista protagonitzada pel ja expolicia Mario Conde i la més policíaca i amb més morts de les novel·les de l’escriptor cubà. En ella desplega una ambiciosa doble trama en una mateixa Cuba adolorida, la de 1910 i la de 2016, durant les històriques visites d’Obama i els Rolling Stones a l’illa.  

‘Mujeres de armas tomar’

Mathieu Menegaux. Alba 17 € 

L’escriptor francès convida el lector a prendre partit com si fos un dels membres d’un procés en el qual intervé un jurat popular. El jurat ha de decidir si una dona que va ser víctima de violació i va decidir prendre’s la justícia per la seva mà amb els seus agressors és culpable o innocent d’un delicte de tortura i barbàrie. El dilema ètic està servit. 

‘La dama del lago’

Laura Lippman. Salamandra Black. 21 € 

L’autora de ‘Piel quemada’, la nord-americana Laura Lippman, presenta aquesta vegada una història ambientada al Baltimore de 1966, on Maddie, perfecta mare i dona, decideix impulsivament ser periodista, com ho va ser la seva creadora. En la seva indagació de l’assassinat d’una jove afloraran el racisme i el sexisme de l’època. 

‘El hombre del laberinto’

Donato Carrisi. Duomo. 19,90 € 

Un nou i fosc ‘thriller’ de l’autor d’‘El cazador de la oscuridad’, en què l’italià Donato Carrisi presenta el que podria ser l’últim cas de l’inspector Bruno Genko: trobar el carceller de Samantha, que reapareix després de ser segrestada quan era petita i busca pistes de l’ocorregut a les llacunes de la seva ment. 

‘Crisanta’

Juan Ramón Biedma. Alianza. 20,95 € 

Torna Juan Ramón Biedma a un dels territoris que tan bé transita, el dels fantasmes, per construir una fosca història d’una contrabandista d’art durant la Guerra Civil en la qual no falta una casa encantada i una trama d’espionatge i de terror a la rereguarda sevillana. 

‘Nadie salva a las rosas’

Youssef El Maimouni. Roca 19,90 €  no tenia ni un mes quan la seva família es va instal·lar a Coma-ruga, arribada del seu Marroc natal. En aquesta la seva segona novel·la, a cavall de Casablanca i Barcelona, retrata el món dels centres d’acollida de menors immigrants a través del brutal assassinat d’una jove transmarroquina. 

‘Buenos tiempos’

Victoria González Torralba. Siruela 21,95 € 

El 2018, amb la seva primera novel·la, ‘Llámame Méndez’, rendia homenatge al seu pare, Francisco González Ledesma, i al seu icònic inspector. Ara l’autora barcelonina reuneix tots els elements del ‘noir’ en una història iniciàtica i d’aventures, intriga i misteri que comença amb el descobriment d’una cama desmembrada i avança per la peripècia de la Laura, una jove en un poblet de costa als anys 70 marcat pel tràfic de drogues, el contraban i la violència.

‘En la sangre’

Susana Rodríguez Lezaun. Harper Collins. 20,90 € 

L’escriptora navarresa, nova comissària de Pamplona Negra, arriba a BCNegra amb el segon cas de la sèrie de la seva ingovernable inspectora Marcela Pieldelobo. Susana Rodríguez Lezaun l’enfronta aquesta vegada a un cas lligat al tràfic de drogues amb agents infiltrats en el qual està implicada una jove que apareix assassinada en un poblet pròxim a la frontera amb França. Les sospites cauen sobre un inspector, antic amant i mentor de la protagonista. 

‘El caso Bramard’

Davide Longo. Destino. 19,50 € 

Aquesta primera entrega de la sèrie ‘Los crímenes de Piemont’ és el debut en el gènere negre d’aquest premiat escriptor torinès lloat per Alessandro Baricco. La seva presentació en societat va de la mà del retirat comissari Bramard, que fa dues dècades que persegueix l’assassí de la seva dona, que cada any li envia uns versos de Leonard Cohen. 

‘La cuarta chica por la izquierda’ / ‘La quarta noia per l’esquerra’

Andreu Martín. Alrevés / Crims.cat. 22 €

El veterà Andreu Martín viatja a la Barcelona de principis del segle XX, que veu com Europa es dessagna en la Primera Guerra Mundial i on per la seva estratègica posició com a port mediterrani veu florir les intrigues d’espies de tot color i el comerç il·legal. Allà arriba el jove Amadeu, en busca d’una vedete amb qui el seu pare va viure una estranya aventura.

‘Hagan juego’

Antonio Manzini. Salamandra. 20 €

Continua l’escriptor italià, deutor confés de Camilleri, amb la seva sèrie del policia d’Aosta Rocco Schiavone. En aquesta setena entrega, progatonizada per aquest antiheroi, sobre el qual planeja l’ombra del seu antic enemic Baiocchi, ha d’investigar un assassinat al prestigiós casino de Saint-Vincent, on bussejarà en el drama de la ludopatia.

‘De tigres y gacelas’

Ginés Sánchez. Tusquets 19,90 € 

Mentre veu com les seves novel·les ‘Lobisón’ i ‘Los gatos pardos’ s’estan adaptant a la pantalla, el murcià Ginés Sánchez, a qui s’ha comparat amb Cormac McCarthy i Tarantino, presenta una història brutal amb personatges que busquen una valuosa estatueta: una noia amb el rostre desfigurat, un empresari corrupte i addicte al sexe i un tractant d’art oriental. 

‘Nadie en esta tierra’

Víctor del Árbol. Destino. 20,90 € 

Notícies relacionades

L’escriptor i exmosso torna més negre que mai portant al límit a l’inspector Julián Leal, a qui persegueixen els assassinats en una trama que transcorre entre la seva infantesa en un llogarret de la costa gallega el 1975, quan va veure cremar la seva casa i va patir l’assassinat del seu pare, i la Barcelona del 2005, on li detecten una greu malaltia i afronta un expedient disciplinari per haver pegat a un empresari.

‘El caso Moro’ / ‘El caballero y la muerte’

Leonardo Sciascia. Tusquets 18 / 16 €Leonardo Sciascia és l’autor rescatat d’aquesta BCNegra, protagonista d’una taula rodona el dimecres 8. Tusquets recupera per a l’ocasió algunes de les seves millors obres, la investigació del segrest i assassinat del polític italià Aldo Moro en mans de les Brigades Roges i la trama criminal protagonitzada per un policia marcat per la mort.  

Als marges de la novel·la negra

Sempre compta el comissari de BCNegra, Carlos Zanón, amb autors més enllà del negre i criminal. Aquest any, entre d’altres, ha convidat Joan Bilbao, que presenta ‘Araña’ (Impedimenta), una gran novel·la del mateix univers de ‘Basilisco’, amb els seus mateixos protagonistes, entre el genuí ‘western’ i el Bilbao dels 80. També a Ray Loriga, que porta ‘Cualquier verano es un final’ (Alfaguara), segons Pedro Almodóvar, «un encreuament entre Marguerite Duras i Jim Thompson», que reflexiona sobre l’amistat i la mort.

Altres títols recents

No s’ha d’oblidar tampoc algunes obres que aquests no menys il·lustres convidats van publicar al 2022: 

-‘El ciervo y la sombra’ (Alrevés), amb la qual Diego Ameixeiras va guanyar el Premi de la Crítica en narrativa gallega

-‘Igual que ayer’ (Libros del Asteroide), el nou cas de l’aprenent de detectiu a la Barcelona d’avui creat per Eduard Palomares

-‘Un bien relativo’ (Siruela), de Teresa Cardona, trama entorn dels nens robats pel franquisme, segon cas de la guàrdia civil Karen Blecker  

-El ‘true crime’ de Luis Roso ‘El ende Malladas’ (Alrevés), sobre una massacre real en un poble de Càceres, el 1915.

-El celebrat ‘thriller’ psicològic ‘Caso clínico’ (Impedimenta), de l’escocès Graeme Macrae Burnet

-‘El caso Léon Sadorski’ (Malpaso), amb el nazi protagonista creat pel francès Romain Slocombe  

-Els ‘best-sellers’ deDolores Redondo (‘Esperando el diluvio’, Destino) i Juan Gómez-Jurado (‘Todo quema,’ Ediciones B).     

-La investigació en plena Barcelona franquista de ‘La musa de la plaça Reial’ (Univers), de Rafael Vallbona