Nova etapa

Sílvia Ferrando, directora de l’Institut del Teatre: «Estem nets d’assetjament»

La responsable del centre aspira a tancar ferides i a tenir un curs normal garantint la seguretat a les aules amb nous protocols després de la polèmica del 2021

Sílvia Ferrando, directora de l’Institut del Teatre: «Estem nets d’assetjament»
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La Sindicatura de Greuges ha arxivat els dos últims casos d’assetjament denunciats per alumnes i exalumnes de l’Institut del Teatre. Així ho han explicat aquest dilluns Sílvia Ferrando, directora del centre que va accedir al càrrec després de l’escàndol, i Toni Pérez, gerent de l’entitat finançada per la Diputació de Barcelona. En la trobada amb la premsa Ferrando es va esforçar a transmetre la idea que el centre inicia una nova etapa. «L’Institut està net d’assetjament» ha afirmat la directora a la seu central ubicada a Montjuïc, davant el Teatre Lliure i al costat del Mercat de les Flors.

Segons va explicar, «s’ha arribat fins al final en tots els expedients oberts» i l’Institut ha fet una profunda revisió «humana i professional». El resultat ha sigut un professor acomiadat, Boris Dausà, i un docent suspès temporalment de sou i feina durant dos mesos que ja s’ha reincorporat. «Se li està fent un seguiment intentant, entre d’altres, que no torni a coincidir amb els alumnes amb qui va tenir problemes per mala praxi i conducta invasiva». Ferrando vol concentrar-se a partir d’ara a «tancar ferides» i tenir «un curs normal».

El febrer del 2021 una vintena d’alumnes i exalumnes de l’Institut del Teatre de Barcelona van denunciar al diari ‘Ara’ dècades d’assetjament sexual, abús de poder i maltractament psicològic davant la degana escola d’actors i que dirigia Magda Puyo des del 2015. En un primer moment, l’escàndol que va treure al carrer centenars d’estudiants es va saldar amb la dimissió de Puyo i el cessament de Joan Ollé, a qui li faltava un any per jubilar-se.

Respecte per Joan Ollé

Des que fa dos anys va esclatar la polèmica l’Institut ha rebut 16 instàncies de denúncia per assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder. «Algunes van ser presentades per més d’un denunciant i acusant més d’un docent», ha recordat Pérez. Es va traspassar «tota la informació de què es disposava a Fiscalía, que va arxivar totes les denúncies, en uns casos per falta d’indicis i en d’altres perquè els delictes havien prescrit». La directora de l’Institut ha descartat realitzar un acte de desgreuge a Joan Ollé, un dels professors denunciats, mort a causa d’un infart l’agost passat. «La seva mort ha ocasionat un impacte humà evident a l’Institut, on continua treballant la vídua del director teatral. Les respostes i les actituds davant la mort han sigut molt variades, però sempre des del respecte», ha assenyalat.

«Hem de posar límits però no podem caure en el puritanisme o la censura»

Des de la seva arribada al càrrec, Ferrando i el seu equip han posat en marxa diferents mesures. Entre aquestes, sessions de formació sobre assetjament sexual i abús de poder per a l’alumnat i el professorat. «És important garantir la seguretat a l’aula tant per als alumnes com per als professors», ha precisat la directora. «Les aules han de ser el més poroses possible». Per prevenir conductes abusives s’ha creat el Projecte Benestar, un observatori per garantir mitjançant mesures concretes que «l’aula sigui un espai segur».

Notícies relacionades

L’Institut és un centre de dansa i arts escèniques amb tres seus a Barcelona, Vic i Terrassa. Anualment passen per aquest 500 professors. «Hem de posar límits però no podem caure en el puritanisme o la censura. Hem de poder representar Fassbinder i un professor de dansa ha de poder tocar el cos de l’alumne quan ensenya», va precisar la màxima responsable de l’entitat.

Aquest dimarts, per cert, Ferrando acudirà a l’estrena de ‘Bojos per Molière’, una sèrie de TV-3 que parla de la vida a l’Institut del Teatre als anys 90. Llavors el centre s’ubicava a la seu de Sant Pere més Baix, on ella va estudiar molt abans que el ‘Me Too’ empoderés les dones.