Propostes de regal i lectura

Deu llibres de literatura en castellà recomanats per a aquest Nadal

Deu llibres de literatura en castellà recomanats per a aquest Nadal
3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘La familia’

Sara Mesa. Anagrama. 18,90 euros

La infància a mercè de les forces fosques dels adults és un dels motors que fa desplaçar-se la narrativa de Sara Mesa, però en cap com aquesta es mostren amb tanta exactitud els mecanismes de la màquina de triturar en la qual de vegades es pot convertir la unitat familiar. Tot i que en primera instància, el ‘pater familias’ sembli animat per les millors intencions, aviat es revelarà com un monstre.

‘El peso de viure en la Tierra’

David Toscana. Candaya. 20 euros

Un exercici cervantí al qual el protagonista, un apassionat de la cultura russa, recull històries vinculades a aquesta literatura d’una manera tant al·lucinada com fascinant i divertida. En aquest puzle que proposa l’escriptor mexicà Dostoievski i Bulgàkov es donen la mà amb les aventures i els fracassos de la carrera espacial contemplada des del bloc soviètic.

‘Montevideo’

Enrique Vila-Matas. Seix Barral. 19,90 euros

Una visita a la capital uruguaiana on l’escriptor intenta trobar en un hotel la pista d’un inquietant conte de Cortázar li serveix per tornar als seus orígens i facturar la seva millor novel·la en molts anys. Perduren les marques d’estil distintives de l’autor i una prosa més lliure i juganera que mai per no defraudar els seus seguidors, però ‘Montevideo’ té un aire de novetat.

‘Cauterio’

Lucía Litjmaer. Anagrama. 18,90 euros Un dels llibres de l’any. La periodista i crítica cultural debuta amb encert a la ficció amb una novel·la binària que segueix dues dones en temps diferents: l’actual, en el qual una decideix abandonar Barcelona després de viure una ruptura amorosa, i l’històric, centrat en una altra que al segle XVIII va ser condemnada per heretgia a Salem.

‘Lo demás es aire’

Juan Gómez Bárcena. Seix Barral. 21,90 euros

Un exercici fascinant aquest que ha organitzat aquí Juan Gómez Bárcena, un dels grans autors de la jove narrativa espanyola. Seguint els registres parroquials del seu poble d’adopció, Toñanes, a Cantàbria, l’autor compon una història coral a partir de diferents capes temporals que se sedimenten en un mateix espai físic. Sembla molt complex, però no ho és: la seva lectura és una autèntica delícia. 

‘Space invaders’

Nona Fernández. Minúscula. 16,50 euros

A través d’una sèrie de novel·les de ficció sintètiques i minimalistes, la xilena Nona Fernández s’ha dedicat a desbrossar les trampes de la seva pròpia memòria vinculant-les a les que el país sencer s’ha fet a si mateix amb la seva història recent. Aquí el disparador del record és l’evocació coral d’una companya d’escola de l’autora i els seus amics, filla d’un policia pinochetista.

‘Un crimen japonés’

Daniel Guebel. Random House. 21,90 euros

A l’argentí Daniel Guebel el supera el plaer d’explicar històries i ho fa admirablement bé gràcies a novel·les que es ramifiquen a l’estil de ‘Les mil i una nits’. Aquest va ser el motor de la seva obra mestra, ‘El absoluto’, i ho torna a ser en aquesta japoniseria, una història de samurais del segle XV escrita a partir de la plantilla del ‘Hamlet’ de Shakespeare. Com en aquella, el jove protagonista intenta venjar l’assassinat del pare.

‘Tostonazo’

Santiago Lorenzo. Blackie Books. 19,90 euros

Abans de ser l’escriptor d’èxit que és ara, tot i que ell no s’ho cregui gaire, Santiago Lorenzo va ser director de cine –seva va ser la formidable Mama és badoca–, un sector del qual no guarda gaires bons records. Aquesta novel·la, que segueix el seu inesperat èxit popular, ‘Los asquerosos’, es pot llegir com una venjança a una indústria que el va expulsar i a la qual no vol tornar.

‘14 de abril’

Paco Cerdà. Asteroide. 18,95 euros

El 14 d’abril del 1931 s’instaura a Espanya la Segona República, un tsunami d’esperança i ideals que acabaria amb un aixecament colpista. Paco Cerdà, que ja va donar mostres de la seva excel·lència a ‘El peón’, relata ara a tall de crònica tant les vides minúscules dels que van viure la jornades com els gestos menys documentats dels grans homes que sí que van sortir a la foto.

‘Mira a esa chica’

Notícies relacionades

Cristina Araujo Gámir. Tusquets. 19,50 euros

La primera novel·la de Cristina Araujo, que li ha valgut el premi Tusquets, comença com una història fresca i despreocupada d’institut, per transformar-se violentament a cop d’agressió sexual en grup. El llibre transcendeix l’impacte atroç de la violació per preocupar-se també per les conseqüències que el protocol mèdic i legal té per a la víctima.