Barcelona tindrà cinc biblioteques noves el 2030

La xarxa municipal guanyarà 31.000 metres quadrats entre obra nova, ampliacions i trasllats, fins a arribar als 100.000 metres quadrats

Barcelona tindrà cinc biblioteques noves el 2030
2
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La xarxa de biblioteques de Barcelona tindrà 45 equipaments el 2030, cinc més que en l’actualitat. Es tracta de la Biblioteca Sarrià (1.255 metres quadrats), la Biblioteca Prosperitat Ideal Plástica Flor (2.500 metres quadrats), la Biblioteca la Marina del Prat Vermell (1.400 metres quadrats), la Biblioteca Sant Gervasi Sud (1.600 metres quadrats) i la Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona (16.168 metres quadrats). Un total de 22.723 metres quadrats d’obra nova. 

Aquell any, així mateix, les biblioteques de la ciutat hauran guanyat 8.281 metres quadrats amb el trasllat o l’ampliació dels equipaments següents: Biblioteca Gòtic-Andreu Nin (trasllat a l’edifici del Borsí), Biblioteca Sant Pau-Santa Creu (ampliació al mateix recinte de l’antic Hospital de la Santa Creu), Biblioteca Sofia Barat (trasllat a un nou espai que encara no s’ha determinat), Biblioteca Poble sec-Francesc Boix (trasllat a l’edifici de la Casa de la Premsa o ampliació), Biblioteca Vapor Vell (trasllat a un nou espai que encara no s’ha determinat), Biblioteca Collserola-Josep Miracle (ampliació al mateix recinte) i Biblioteca Ramon d’Alòs Moner (trasllat al solar de l’antic cine Pere IV).

Aquestes són les previsions del pla director de les biblioteques de Barcelona 2030, presentat per Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura, i Ferran Burguillos, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, aquest dilluns a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall. És el tercer full de ruta per a les biblioteques municipals després dels del 1998 i 2010. 

El programa està d’acord amb el pla de drets culturals que ja està desplegant l’Ajuntament de Barcelona i posa l’accent en l’impuls de les biblioteques com a «espais per a la pràctica activa de la cultura», en paraules de Martí.

Notícies relacionades

Els quatre àmbits d’actuació per potenciar les biblioteques com a pols culturals són el dret d’accés a la informació i a la generació de coneixement; el dret a la lectura, l’escriptura, l’expressió oral i la participació artística; el dret a l’educació, a la formació contínua i a l’alfabetització cultural, i el dret d’equitat en l’accés a la cultura i el coneixement cultural i en la participació cultural.

Martí ha recordat que les biblioteques són el segon servei més ben valorat pels barcelonins després dels imbatibles bombers i que el 54% dels habitants de la ciutat tenen el carnet de biblioteques.