Presentación
Jodorowsky, estrella d’un Festival 42 que tornarà a vestir Barcelona de gèneres fantàstics
Del 2 al 6 de novembre a Fabra i Coats, la cita amb la literatura no realista desplegarà una programació diversa amb 225 participants, 84 activitats, 12 tallers i homenatges a figures com Terry Pratchett, Italo Calvino o el mític editor Paco Porrúa
Fa un any, en la primera edició del 42, el Festival de gèneres fantàstics de Barcelona, dels 6.000 espectadors, 2.000 van assistir per ‘streaming’ i la resta amb mascareta. Ara, del 2 al 6 de novembre la cita tornarà a la Fabra i Coats ja sense mesures contra la covid i totalment presencial amb una ambiciosa programació que aquest dilluns ha desgranat el seu comissari, l’escriptor Ricard Ruiz Garzón: 84 activitats (taules rodones, conferències i entrevistes...), amb especial atenció a la salut mental i al públic juvenil, 12 tallers creatius (des de com llegir Cortázar fins com fabricar-se un ‘cosplay steampunk’) i 225 participants de quatre continents, entre els quals, Alejandro Jodorowsky, Aliette de Bodard, David Mitchell, Tade Thompson, Lavie Thidar, Lauren Beukes, José María Merino, Luis Mateo Díez, Elia Barceló i Carlos Sisí.
També amb dues exposicions: una celebrarà el mig segle de les obres de Terry Pratchett, el creador del Mundodisco, i una altra el pròxim centenari del naixement de l’escriptor Italo Calvino (1923-1985), estudiós del fantàstic, sobre qui també hi haurà xerrades amb el seu biògraf Antonio Serrano Cueto i diversos especialistes.
Les activitats del 42, que compta amb 110.000 euros de pressupost, es repartiran entre la Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra, on es retran diversos homenatges: a Paco Porrúa (1922-2014), editor de Gabriel García Márquez i Cortázar i fundador de Minotauro, sota el paraigua del qual van arribar a Espanya Ray Bradbury, Ursula K. Le Guin, J. R. R. Tolkien o Philip K. Dick, i del qual es compleix un segle del seu naixement; a l’escriptor Jordi Sierra i Fabra, pels seus 50 anys de carrera (que una exposició celebra fins a final d’octubre en el Palau Robert); també pels 50 de la seva mort, a José Mallorquí,creador d’‘El Coyote’, imprescindible de la cultura popular i pare i avi d’autors de ciència-ficció; a l’editor i escriptor Miquel Barceló (creador el 1986 de la col·lecció Nova d’Ediciones B i mort fa un any); a Rosa Fabregat, de 89 anys, pionera i presidenta de la Societat Catalana de Ciencia Ficció i Fantasia, i a un mestre del gènere, Pep Albanell.
La pandèmia i el canvi climàtic són preocupacions que la fantasia i la ciència-ficció han demostrat des de sempre que saben explicar-les millor que altres gèneres i en els últims temps són la prova que la realitat pot superar la ficció, reflexiona Ruiz Garzón. Temes aquests que es tractaran en el 42, on també tindran protagonisme el feminisme, la monstruositat, el còmic i el manga, la fantasia històrica, el ‘queer’, el terror, els videojocs, les adaptacions al cine i les sèries... i, amb un paper destacat, la salut mental. «No només perquè sembli estar de moda per les seqüeles psicològiques que s’han derivat de la covid sinó perquè la pèrdua de la raó i les malalties mentals sempre han sigut un tema essencial en la literatura no realista».
Ho demostraran en diverses taules rodones escriptors com David Mitchell, que publica ‘Utopia Avenue’, on els personatges tenen converses imaginàries amb grans artistes, un d’ells amb esquizofrènia, autors que també són psiquiatres (l’africà Tade Thompson, José Carlos Somoza), o són psicòlegs (Gustavo Martín Garzo i Ismael M. Biurrun) o investigadors científics (Salvador Macip).
Públic juvenil
Un altre dels eixos destacats del 42 serà la literatura fantàstica dedicada al públic juvenil, per al qual s’han preparat visites, clubs de lectura i tallers i que comptarà amb autors de referència com Pep Albanell, Annabel F. Steadman, Manlio Castagna, Samantha Shannon, Rebecca Ross, Olivie Blake, César Mallorquí o Ledicia Costas.
Notícies relacionadesEn la nòmina de convidats internacionals també hi haurà Gareth Hanrahan, Catherine Dufour, Paul Kingsnorth, Rachel Yoder, Cat Rambo, David Foenkinos o Christian Guay-Poliquin. I a les files locals no faltaran Max Besora, Marc Pastor, Núria Perpinyà o Mar Bosch Oliveras.
Còmic, il·lustració i teatre
Autors com David Rubín, Ricard Efa, Cels Piñol, El Hematocrítico, Maria Picassó i Albert Monteys, i divulgadors com Marc Bernabé i Oriol Estrada Rangil, representaran el còmic i la il·lustració, amb xerrades i un combat de dibuix en directe. El teatre, amb un espectacle amb música i escenografia, abaixarà el teló del festival.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Els bancs afirmen que no són responsables davant els ‘ciberfraus’
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Convulsió al país asiàtic La fiscalia de Corea del Sud prohibeix a Yoon sortir del país
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo