Música per regnar

¿Sonarà l’himne de la Champions en la coronació de Carles III?

  • La banda sonora de la competició futbolística és una indissimulada adaptació d’una peça de Händel que ha acompanyat l’arribada al tron de tots els reis britànics des de 1727

¿Sonarà l’himne de la Champions en la coronació de Carles III?

CENTRAL PRESS / AFP

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres equips anglesos (Liverpool, Manchester City i Chelsea) i un d’escocès (Celtic de Glasgow) juguen aquesta setmana com a locals els seus partits corresponents a la segona jornada de la fase de grups de la Champions League. En cap d’aquests enfrontaments disputats en sòl britànic sonarà l’himne de la competició, com a mostra de respecte al període de dol decretat després de la mort de la reina Isabel, dijous passat. L’insòlit de la qüestió és que en la cerimònia de coronació de Carles III –que se celebrarà a l’Abadia de Westminster d’aquí a uns mesos, en data encara per anunciar– sí que se sentirà l’himne de la Champions. O, almenys, una cosa molt semblant.

El que sonarà, en realitat, és ‘Zadok the priest’, un dels quatre himnes que Georg Friedrich Händel va compondre per encàrrec el 1727 amb motiu de la coronació del rei Jordi II. En aquella època, Händel acabava de convertir-se en súbdit britànic (la seva Acta de Naturalització va ser un dels últims documents firmats pel rei Jordi I abans de morir) després d’arribar a un enorme prestigi a tot Europa gràcies al seu treball al capdavant de la Royal Academy of Music. Prenent com a punt de partida uns textos de la Bíblia del Rei Jaume, Händel va compondre els quatre ‘Himnes de la Coronació’ en tot just tres dies. O això es diu.

Oli perfumat

‘Zadok the Priest’ es basa en el relat bíblic de la proclamació de Salomó com a rei dels israelites per part del sacerdot Sadoc i el profeta Natan, un episodi que ja apareix esmentat en la crònica de la coronació d’Edgar el Pacífic, l’any 973. Des de 1727, la peça de Händel ha acompanyat la investidura de tots els sobirans britànics, sense excepció, i sol ser interpretada en el moment de la unció del nou monarca amb oli perfumat.

Notícies relacionades

Gairebé quatre dècades després que ‘Zadok the Priest’ sonés en la cerimònia de coronació de la reina Isabel II, la UEFA va encarregar el 1992 al compositor anglès Tony Britten la creació d’un himne per a la principal competició continental de clubs, que estava a punt de ser rebatejada com a Lliga de Campions. Britten va resoldre la papereta acudint a l’obra de Händel i introduint-li petites modificacions, entre aquestes una lletra en francès, alemany i anglès d’ambició poètica més aviat limitada («aquests són els millors equips, els mestres, els campions...» i tot així). Britten tenia coartada, ja que va ser el mateix Händel qui, en vida, va autoritzar expressament la utilització del seu himne en tota mena de cerimònies i actes públics (ell mateix va reciclar diversos passatges en algunes de les seves obres posteriors).

És tanta la semblança entre l’himne de la Champions i ‘Zadok the Priest’ que quan el 2002 el cor de l’Academy of Saint Martin in the Fields va anar convidat a participar en la gravació d’un disc d’himnes futbolístics (‘World Soccer Anthems’), es va limitar a interpretar la peça original de Händel. La mateixa que sonarà en la coronació de Carles III, que, per cert, és seguidor del Burnley FC, un club històric que aquesta temporada juga a la Championship, la segona categoria del futbol anglès. Lluny de la Champions.