Decisió de la fiscalia de Manhattan

El museu Met de Nova York torna a Itàlia i Egipte més de 20 antiguitats saquejades

Una de les peces és un ‘kylix’, una tassa per beure de terracota del 470 aC valorada en 1,2 milions de dòlars

El museu Met de Nova York torna a Itàlia i Egipte més de 20 antiguitats saquejades

Archivo

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Museu Metropolità de Nova York (Met) comptava a la seva col·lecció amb 27 antiguitats per exhibir les glòries de l’antiga Roma, Grècia i Egipte que havien sigut saquejades. La fiscalia de Manhattan els hi ha confiscat i es repartiran a Itàlia i Egipte la setmana que ve, segons la premsa local.

Almenys 95 articles van ser embargats en diversos punts des del febrer per haver sigut saquejats d’Itàlia i Egipte per traficants d’antiguitats, va confirmar l’oficina del fiscal del districte de Manhattan divendres. Dels quals 27, amb un valor total de 13 milions de dòlars, havien acabat a la col·lecció del Met.

La fiscalia del districte de Manhattan tornarà 58 peces a Itàlia, 21 de les quals procedien de la col·lecció del Met, i 16 a Egipte, de les quals sis procedien del Met.

Suport del museu

«Cada un d’aquests objectes té circumstàncies úniques i complexes i el Museu Metropolità d’Art ha donat suport totalment a les investigacions de l’oficina del fiscal del districte de Manhattan», va dir el museu en un comunicat. Aquesta oficina va executar diverses ordres de violació al museu des del febrer.

Vuit dels articles confiscats del Met van ser proporcionats al museu per Gianfranco Becchina, un operador de galeria amb seu a Suïssa que va ser investigat per les autoritats italianes.

Un dels articles més notables requisats del Met va ser un ‘kylix’, o tassa per beure, de terracota del 470 aC valorat en 1,2 milions de dòlars, que va ser comprada directament a la galeria de Becchina el 1979. Entre els objectes egipcis confiscats hi ha un retrat «Lady with a Blue Mantle» valorat en més d’1,2 milions de dòlars.

Notícies relacionades

Els funcionaris van dir que cinc dels artefactes egipcis van ser subministrats per la mateixa xarxa de saquejadors que li havia proporcionat al Met un taüt embolicat en or del segle I aC que el museu va acordar tornar el 2019, segons ‘The New York Times’.

D’altra banda, els investigadors van emetre dimarts passat una ordre de confiscació per a un altre article del Met, una escultura de pedra del segle VI que representa una deessa mare hindú, o Matrika, adquirida el 1993. No obstant, en aquest cas, les autoritats no van revelar el motiu de la confiscació.