Als 86 anys

Mor el compositor i violinista català Jordi Cervelló

El reconegut compositor, violinista i pedagog català Jordi Cervelló ha mort aquest divendres, segons han informat fonts pròximes a la família

Mor el compositor i violinista català Jordi Cervelló
2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

El músic i compositor Jordi Cervelló, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2006 i el Premi Nacional de Música el 2010, ha mort aquest divendres als 86 anys.

Cervelló va tenir una llarga i prolífica trajectòria professional i les seves composicions han sigut interpretades per conjunts de prestigi internacional com l’English Chamber Orchestra, els Virtuosos de Moscou, l’Orquestra de Cambra Holandesa i la Camerata Lysy de Gstaadt.

Nascut a Barcelona el 18 octubre de 1935 en una família estretament vinculada a la música, va iniciar els seus estudis de violí amb sis anys amb els mestres Rosa Maria Faria i Joan Massià.

Posteriorment va estudiar virtuosisme amb Franco Tufari, a Milà, i amb Eugen Prokop i a partir de 1960 es va iniciar en la composició a Barcelona amb el mestre Josep Maria Roma, amb qui va estudiar harmonia, contrapunt i instrumentació, segons recorda L’Auditori, en el seu apartat de biografies d’artistes destacats.

L’obra ‘Seqüències sobre una mort’ (1973), que va rebre el premi Ciutat de Barcelona, il·lustra, en aquesta primera etapa, la recerca d’un estil de marcat accent expressionista i gran poder comunicatiu.

El seu catàleg, àmpliament difós en diverses ciutats europees i dels Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Israel, consta d’unes 40 obres per a corda, que inclouen des de peces per a violí només fins a obres per a violí, viola i violoncel només i orquestra, passant per diverses agrupacions de cambra.

‘Sonatina’ (1994) i els ‘4 Capricci’ (1998), amb la mirada posada en Paganini, il·lustren el seu apartat d’obres concebudes a partir de l’experiència docent per ajudar el progrés tècnic dels estudiants.

Algunes de les seves peces més representatives per a orquestra de corda són ‘Dos moviments’ (1965), ‘Anna Frank, un símbol’ (1971), ‘Concerto grosso’ (1973) i ‘Cimento di luce e tenebra’ (1985).

Entre les seves obres posteriors destaquen ‘Divertimenti’, ‘Homenatge’, ‘Madrid, 11 de març’, ‘Concert per a violí i orquestra simfònica’, estrenat per l’Orquestra Simfònica de RTVE el 23 de setembre de 2005 amb gran èxit, ‘Divertimento 2002 pour petite orchestra’, per encàrrec de l’OBC.

Notícies relacionades

També el poema dramàtic per a orquestra Ybris, estrenat el 2006 per l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE) dirigida per Josep Pons, obra en la qual l’autor vol plasmar «l’espiral de violència que condueix al desastre i el lament de les víctimes que pateixen les seves conseqüències».

Destaca també la composició simfònica ‘Les càrregues’, inspirada en els fets de l’1 d’octubre de 2017 a Catalunya, que es va estrenar el 24 de gener de 2021 a L’Auditori de Barcelona per la Banda Municipal de Barcelona, sota la direcció de Salvador Brotons.