Conflicte municipal

Figueres declara l’estat d’emergència pel festival Acústica per obligar la Guàrdia Urbana a fer hores extres

En quatre dies, el festival pot arribar a concentrar 90.000 persones

Figueres declara l’estat d’emergència pel festival Acústica per obligar la Guàrdia Urbana a fer hores extres

GASPAR MONER

2
Es llegeix en minuts

Figueres ha decretat situació d’emergència pel festival Acústica per obligar a realitzar hores extres a la Guàrdia Urbana. El decret és fruit d’un informe de l’inspector en cap de la policia, que alerta que es tracta d’un dels principals festivals d’estiu a la zona, que arriba a concentrar en quatre dies 90.000 persones. «El pic màxim d’ocupació es preveu en 19.500 persones simultànies divendres i dissabte a la nit», diu el document.

En aquest sentit, fixa que en els moments de màxima incidència es necessiten 25 agents de servei, «efectius que no es poden cobrir amb els torns ordinaris de treball, ni fent canvis de planificació». El sindicat SIP-Fepol diu que ho portaran al TSJC per «vulneració de drets fonamentals» i que en demanaran la suspensió cautelar.

Conflicte obert

El conflicte entre l’equip de govern de Figueres i la Guàrdia Urbana continua obert. Després de dos mesos sense realitzar hores extres per denunciar «els incompliments» dels acords amb el cos policial, l’Ajuntament ha emès un decret per obligar-los a fer-les. El document al·lega que de l’1 al 4 de setembre la ciutat viurà una situació d’emergència amb la celebració del festival Acústica, que arriba a congregar durant quatre dies unes 90.000 persones amb pics de més de 19.000 de manera simultània. Protecció de les persones

amb pics de més de 19.000 de manera simultània. Protecció de les personesEl decret remarca que per «garantir la protecció de les persones i dels béns» davant aquest esdeveniment, així com la coordinació dels mitjans d’emergència interns amb els cossos policials –Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana– ha d’establir-se un dispositiu de seguretat i detalla una sèrie de funcions que ha de realitzar la Urbana. Entre aquestes, fer efectives les restriccions de circulació, supervisar aforaments o coordinar-se amb Mossos per gestionar incidents.

«Per part de la Guàrdia Urbana en els moments de màxima incidència necessitem disposar de 25 policies de servei, efectius que no es poden cobrir amb els torns ordinaris de treball, ni tampoc realitzant canvis de planificació de quadrants que permetin els actuals pactes de condicions de treball», remarca el document.

En aquest sentit, afegeixen que un «dèficit d’efectius» d’aquest cos policial en un esdeveniment de «masses» com aquest «pot impedir que es puguin realitzar les tasques esmentades» posant en «risc» les persones i els béns. I a tall d’exemple, diuen que podrien produir-se atropellaments; saturació dels espais dels concerts o «situacions que provoquin allaus humanes».

«Vulneren drets fonamentals»

Per tot això, convoquen una vintena d’agents a treballar en dies que no ho havien de fer, a fer hores extraordinàries, i a d’altres els fan canviar el torn. Des del sindicat SIP-Fepol –majoritari al cos– titllen situació de «sorprenent» i alerten que la portaran al TSJC. Consideren que no pot apel·lar-se a una situació «d’emergència» quan es tracta d’un festival anual i perfectament planificat i no, per exemple, d’un atemptat o inundacions.

Notícies relacionades

«Pensem que això vulnera drets fonamentals perquè, a més, els serveis extraordinaris són voluntaris, per la qual cosa presentarem un recurs i demanarem la seva suspensió cautelar», assegura el delegat del sindicat a les comarques gironines, Sergi Fernández.

Fernández acusa l’equip de govern de fer un «pas més» per mantenir enquistat el conflicte i de no asseure’s a parlar malgrat que fa «tres mesos» que es van aixecar de la taula de negociació. A més, diu, a part de canviar horaris, «fixen els dies que han de compensar a alguns dels agents sense donar ni l’opció d’escollir-los».