Repulsa internacional

Reaccions a l’apunyalament de Rushdie: «És un atac contra la llibertat d’expressió»

Reaccions a l’apunyalament de Rushdie: «És un atac contra la llibertat d’expressió»
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les reaccions a l’atac patit per Salman Rushdie a la Chautauqua Institution, a l’estat de Nova York, aquest divendres no s’han fet esperar.

«Estem profundament afectats per la notícia que l’antic president del PEN Amèrica Salman Rushdie ha sigut atacat avui just abans de fer una conferència a la Chautauqua Institution, a Nova York. Condemnem l’atac i li desitgem una ràpida recuperació», ha assenyalat l’associació d’escriptors PEN Internacional.

També des de l’òrbita literària l’autor indi Amitav Ghosh s’ha mostrat «horroritzat» pel succés.

El senador nord-americà Chuck Schumer ha considerat que l’agressió és «un atac a la llibertat d’expressió i de pensament, dos dels valors fonamentals del nostre país».

En un sentit semblant s’ha expressat el ministre britànic d’Economia, Kwasi Kwarteng: «La llibertat d’expressió –en la parla i en l’escriptura– és la base d’una societat democràtica i ha de ser mimada. Com Rushdie va dir, hem de protegir tant els escriptors com l’escriptura. Sincerament espero que es recuperi».

Notícies relacionades

El primer ministre britànic, Boris Johnson, s’ha mostrat «commocionat perquè sir Salman Rushdie hagi sigut apunyalat mentre exercia un dret que mai hauríem de parar de defensar».

La governadora de Nova York, Kathy Hochul, ha manifestat per la seva banda que els seus «pensaments estan amb Salman i els seus éssers estimats després d’aquest horrorós fet».