Trasllat immediat

La falta d’un local comercial fa perillar el futur de la llibreria Pròleg, pionera en literatura feminista

Els propietaris de l’actual establiment es neguen a renovar el lloguer i demanen a les llibreteres que abandonin l’espai a finals d’octubre

La falta d’un local comercial fa perillar el futur de la llibreria Pròleg, pionera en literatura feminista

EPC / LUAY ALBASHA

2
Es llegeix en minuts

La llibreria Pròleg, històric centre literari i feminista de Barcelona, s’enfronta a un futur incert al veure’s obligada a abandonar frenèticament el seu local, situat al carrer Sant Pere Més Alt, 46. 

Els propietaris de l’establiment es neguen a renovar el contracte de lloguer i sentencien el comerç a un trasllat per al qual disposen de menys de tres mesos. Abans de finals d’octubre, tots els llibres, documents i activitats que fins ara s’allotjaven a la botiga hauran de trobar una nova llar, una situació que les llibreteres defineixen com «insostenible».  

«No tenim on anar. En temps record hem de trobar una cosa que sabem que és impossible, però que necessitem: un espai gran i ben situat on donar continuïtat al nostre projecte, perquè les dones de Barcelona no caben en 50 metres quadrats», explica Àngels Grases, fundadora del negoci.

Des de fa 31 anys, Pròleg és un focus cultural d’interès per a totes les persones interessades en el feminisme, en la seva lluita i els seus referents. L’única llibreria a la ciutat enfocada íntegrament en la literatura de dones que, a més de dedicar-se a la venda, funciona com a lloc de reunió per als qui participen en els tallers, clubs de lectura i presentacions que s’hi organitzen. 

Va néixer el 1991 i ja en aquella dècada es va atrevir a posar el focus sobre les escriptores i les lectores enfrontant els tabús d’una societat amb una mentalitat encara molt tancada i convertint-se en pioneres en la distribució de llibres que parlaven obertament de qüestions com l’avortament, els abusos, la bretxa salarial i la llibertat sexual. 

Actualment, amb la creixent expansió del moviment feminista, els seus continguts han guanyat més popularitat portant les llibreteres a reivindicar que la seva tasca és més necessària que mai. 

«Des del moviment ‘Me too’ s’ha notat un gran canvi pel que fa a l’afluència de públic i al creixement de l’interès per aquestes temàtiques, per això no entenem que el futur d’un espai com el nostre perilli d’aquesta manera. No demanem accedir a ajudes ni rebre cap tracte especial; sempre hem tirat endavant amb el suport de les nostres col·laboradores i sòcies, però sí que aspirem a aconseguir més estabilitat per a un negoci que continua sent essencial», explica Grases.   

Impulsat i sostingut per una plataforma de dones, aquest projecte independent afronta ara el seu segon trasllat, ja que, el 2008, la creixent especulació immobiliària al barri Gòtic les va deixar fora de la seva primera seu, situada al carrer Dagueria.  

Notícies relacionades

Però continua viu el seu afany per tirar endavant la botiga. A través de xarxes socials han fet pública la seva situació i busquen la col·laboració ciutadana en la seva incansable recerca d’un nou local. A més, han posat la seva situació en mans de l’Ajuntament de Barcelona, que ja ha iniciat un procés de mediació amb els propietaris de l’establiment per aconseguir que es prolongui la data de sortida fins a finals de desembre.  

El futur de la llibreria encara és incert i les treballadores denuncien que la gran quantitat de temps que ara dediquen a la recerca d’un nou espai les obliga a modificar els seus horaris durant l’agost, de manera que concentren l’activitat de cara al públic només de dilluns a dijous. «Això és simplement una reducció temporal; en cap cas tancarem, no ens donem per vençudes», assegura la fundadora de la llibreria.