Crítica de música

La feliç tornada de Mariana Pineda

  • El Petit Palau de la Música Catalana recupera en una sola representació l’òpera ‘Mariana en sombras’

La feliç tornada de Mariana Pineda

MAY ZIRCUS

1
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

L’òpera ‘Mariana en sombras’, del català Alberto García Demestres i llibret del poeta granadí Antonio Carvajal, va tornar a la vida en una sola representació al Petit Palau de la Música Catalana 21 anys després de la seva estrena a Granada, un encàrrec de la regidoria de la dona de l’ajuntament de la ciutat andalusa. L’obra de cambra per a soprano, baríton, recitador i piano s’inspira en la liberal granadina Mariana Pineda, que durant el regnat de Ferran VII va ser ajusticiada al negar-se a delatar els seus correligionaris.

En aquest ‘revival’, l’obra de petit format i d’una hora de durada va tornar amb dos dels protagonistes de la seva estrena absoluta, el baríton Joan Martín-Royo com a Pedrosa i el mestre Marco Evangelisti al piano, als quals es van unir la soprano María Hinojosa en el rol titular i el propi compositor defensant el paper parlat de Dáuride.

Atractiu marc visual

Obra de fàcil assimilació per la seva adscripció melòdica, pel seu llibret clar i directe i per la transparència en la interpretació, es va oferir en un plantejament escènic de mínims moviments comptant amb un atractiu marc visual de l’artista Alba G. Corral, que transformava l’escenari segons les diferents escenes amb projeccions d’il·lustracions digitals i amb un adequat ús de la il·luminació.

Notícies relacionades

Hinojosa va brodar el seu personatge aportant domini vocal i una gran expressivitat, característiques que també es van veure en el treball d’un Martín-Royo que viu un gran moment vocal i que dona una nova vida a un Pedrosa entre donjoanesc i demoníac.

Molt adequada la intervenció de García Demestres com a Dáuride, que arriba a un dramatisme molt convincent en les seves escenes. Gran tasca també la del mestre Evangelisti, suport fonamental d’una òpera tan interessant com complexa que va tornar merescudament a la programació.