Troballa arqueològica

Sorpresa a les excavacions de Pompeia: apareix una tortuga amb el seu ou

  • Els arqueòlegs creuen que la troballa dona pistes sobre l’activitat social que hi havia a la ciutat romana entre el terratrèmol de l’any 62 i l’erupció del Vesubi del 79, que va ser el que va sepultar Pompeia.

Sorpresa a les excavacions de Pompeia: apareix una tortuga amb el seu ou

Parque Arqueológico de Pompeya

2
Es llegeix en minuts
EFE

Les excavacions que s’estan realitzant des de fa anys a Pompeia, la ciutat del sud d’Itàlia arrasada per l’erupció del Vesubi l’any 79 dC, han ofert una nova sorpresa arqueològica i en aquest cas també biològica: s’acaben de trobar les restes d’una tortuga terrestre que portava a dins un ou a punt per dipositar-lo.

Devia ser en aquest decisiu tràngol, viscut per la femella de tortuga fa 1.943 anys, quan l’explosió del volcà va acabar amb la seva vida i la de la seva criatura nonada. Els responsables de l’àrea arqueològica de Pompeia van assenyalar que en la tortuga es poden apreciar, gairebé intactes, la closca, el cap i una de les potes. «És una valuosa pista arqueològica de l’última fase de la vida a Pompeia, després del violent terratrèmol del 62 dC i abans de la fatídica erupció de l’any 79», han explicat els arqueòlegs.

La troballa estava situada a mig metre de profunditat en una de les tavernes del cèntric carrer dell’Abbondanza, on una investigació compartida entre la Universitat Oriental de Nàpols, la Freie Universitat de Berlín i la Universitat d’Oxford està treballant en les restes d’un casa de luxe que va ser demolida i annexada a les termes Stabiane després del terratrèmol del 62 dC.

Cofre d’història

«La campanya d’excavació en curs a Pompeia continua reservant importants troballes i nous descobriments que confirmen l’extraordinària riquesa d’aquest autèntic cofre d’història i memòria que fascina el món sencer», va declarar el ministre de Cultura italià, Dario Franceschini.

Els investigadors han reconstruït la mort de la tortuga, un exemplar de Testudo hermanni, que es va colar en un dels espais creats en una de les cases després del terratrèmol per trobar un lloc adequat on col·locar l’únic ou que portava.

«Es tracta d’una troballa important que obre una finestra als últims anys de la ciutat, els que van seguir al terratrèmol i en els quals tot Pompeia es va transformar en una gran ciutat en plena reconstrucció», va explicar el director del Parc Arqueològic de la ciutat, Gabriel Zuchtriegel.

En aquells anys, va afegir Zuchtriegel, «l’ecosistema de la ciutat canviava amb animals que van trobar refugi als locals en reconstrucció o en botigues com aquesta, en ple centre».

Evidentment, la tortuga havia entrat a la taverna i allà, en un racó protegit, havia cavat un forat per pondre el seu ou, però no ho va aconseguir i això podria ser la causa de la seva mort, va apuntar l’antropòloga Valeria Amoretti.

Notícies relacionades

Les tortugues tenen una peculiaritat: la distòcia. És a dir, si no troben un lloc adequat per pondre, poden conservar els ous i, si no aconsegueixen localitzar el lloc adequat, prefereixen morir. Això és el que es creu que li devia passar a aquesta tortuga.

Durant la reconstrucció de la taverna després del terratrèmol, els treballadors de Pompeia van tapar les seves restes sense adonar-se’n i allà va quedar, fins a ser descoberta gairebé 2.000 anys després.