Estralls pel mal temps

La Cambra del Llibre, Cultura i l’Ajuntament de Barcelona donaran ajudes al sector per les tempestes de Sant Jordi

El president del gremi anuncia que es tornarà a fer una «revetlla de llibres» a l’estiu per dinamitzar el sector

La Cambra del Llibre, Cultura i l’Ajuntament de Barcelona donaran ajudes al sector per les tempestes de Sant Jordi

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

La Cambra del Llibre de Catalunya, la conselleria de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona donaran ajudes econòmiques al sector per compensar les pèrdues patides per les tempestes que dissabte van fuetejar Sant Jordi. El president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, ha demanat aquest diumenge als editors, llibreters i distribuïdors que facin «una avaluació dels danys» i la comuniquin a la Cambra. Tant els que van patir a Barcelona per la calamarsada, que va causar destrosses i ferits al centre de la ciutat, com els de la resta de Catalunya.

Per «dinamitzar» el sector del llibre, Tixis ha anunciat que aquest any es tornarà a repetir una «revetlla de llibres» com la es va organitzar el 23 de juliol de 2021 per reforçar aquell Sant Jordi, marcat encara per la covid. La data i les característiques de l’esdeveniment encara estan per confirmar.

«Total predisposició» a «pal·liar la situació»

De moment, el Gremi d’Editors no té una estimació clara dels desperfectes i perjudicis, ni en volum de llibres deteriorats ni en pèrdues econòmiques. Tixis s’ha compromès a «recollir tota la informació dels editors i llibreries afectades» durant els pròxims dies a fi de «pal·liar la situació».

No obstant, el president de la Cambra no ha detallat com i en què es traduiran les mesures. «No puc dir encara si seran ajudes econòmiques directes al sector o si seran d’una altra manera», ha avançat, si bé ha dit que ja està tractant l’assumpte amb el Departament de Cultura i el consistori barceloní. En aquest sentit, ha afirmat que la conselleria ha mostrat la seva «total predisposició» per ajudar el sector.

Per la seva part, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de Barcelona, Jordi Martí, ha explicat a través de Twitter que a partir de dilluns buscaran «solucions perquè l’aigua no arrabassi l’«alegria» recuperada aquest any.

Millors expectatives que les del 2019

Malgrat que les tempestes, Tixis ha assegurat en una entrevista a TV-3 que si la climatologia no hagués sigut tan adversa «ara estaríem parlant del millor Sant Jordi de la nostra història». Això significaria que s’haurien millorat les xifres aconseguides el 2019.

De fet, el president del gremi ha assegurat que es va viure una Diada «espectacular en tots els sentits» i amb xifres prepandèmiques fins que les tempestes van fuetejar Barcelona i van causar destrosses i ferits al centre de la ciutat.

A l’espera de les companyies d’assegurances

Notícies relacionades

A part de les ajudes que donaran les administracions, Pixis ha posat sobre l’escenari el paper que poden jugar les companyies d’assegurances. «Hem de veure si cobreixen els danys a les parades o si només cobreixen les llibreries», ha precisat.

Respecte a si l’Ajuntament de Barcelona podria haver buscat un emplaçament alternatiu per celebrar la festa del llibre i la rosa, com van fer altres localitats, el president de la Cambra del Llibre ha sigut taxatiu: «Era molt difícil, pràcticament impossible», ha afirmat, amb referència al gran nombre de parades i gent que congrega Sant Jordi a la ciutat.