Cadena humana per salvar llibres

Les tempestes fuetegen Sant Jordi i causen destrosses i ferits a Barcelona

Els serveis d’emergència s’han mobilitzat ràpidament i han atès persones ferides, tant per la caiguda d’objectes com per relliscades

  • EN DIRECTE | Última hora de la diada del llibre i la rosa a Catalunya

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

La calamarsa i les fortes pluges que han caigut en tres ocasions a Barcelona fins a primera hora de la tardahan provocat múltiples desperfectes materials, tant en les parades de llibres i roses com en la via pública. A més, algunes persones han hagut de ser ateses pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Les autoritats sanitàries confirmen que estan fent diverses intervencions, algunes per atacs d’ansietat, derivats dels efectes sobtats de la tempesta i per la multitud que es congregava a passeig de Gràcia i voltants. No obstant, fonts consultades del SEM encara no tenen un balanç de les persones ateses.

La primera tanda de pluges fortes s’ha produït cap a la una del migdia, i ja ha provocat que els primers venedors es lamentin. De fet, un d’ells, de la llibreria Fénix, plorava desoladament mentre intentava protegir els llibres. Però el ruixat que ha sigut desastrós per a la diada ha sigut el segon: a dos quarts de dos passats, la calamarsa i fortes ràfegues de vent han envaït la superilla literària. Passades les quatre ha començat una altra tempesta.

Els tendals de molts llocs han sortit volant, així com algunes taules i les lones de plàstic que protegien els llibres de l’aigua. Els venedors s’afanyaven a salvar el material amb poc èxit. Tot això, amb els crits i les lamentacions dels vianants, que també s’han espantat pels trons atordidors.

Ferits a causa de la caiguda de branques i les relliscades

La tempesta ha provocat la caiguda abrupta de branques d’arbres del passeig de Gràcia. Si bé no eren de mida voluminosa ni gaire pesades, han sigut prou per colpejar la multitud i ferir algunes persones. Algunes també hi han ensopegat i han caigut a terra.

La calamarsa, que ha arribat a caure amb força, ha provocat moltes relliscades als carrers. A més, a la gent li feia mal l’impacte, ja que s’ha produït el fet insòlit de veure boles de fins a tres mil·límetres de diàmetre.

Actuació ràpida

Els serveis d’emergència s’han mobilitzat en temps rècord: diverses dotacions dels Bombers i del SEM, així com patrulles de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han arribat a passeig de Gràcia amb Gran Via en segons. El primer que han fet ha sigut calmar la multitud i ordenar el trànsit, tant de vehicles com de transeünts.

Al passeig cèntric, entre Gran Via i Diputació, els Bombers s’han enfilat als arbres amb escales per tallar més branques que posaven en risc la seguretat dels ciutadans. A més, els operaris de la neteja s’han afanyat a retirar les branques de la via pública.

Cadena humana per salvar els llibres

Diverses persones que caminaven per les parades han anat al rescat i han ajudat els venedors a salvaguardar-les. A passeig de Gràcia amb Consell de Cent s’ha produït una cadena humana formada per una desena de persones que portava blocs de llibres des dels estands als portals del cèntric carrer per posar-los sota cobert. «No resistirem un altre diluvi», ha dit una venedora de la parada d’Abacus.

Una altra de les preocupacions que tenien els comerciants arran de la forta tempesta d’aigua era la seguretat de les instal·lacions elèctriques, necessàries per fer funcionar les màquines de venda i il·luminar els estands quan enfosqueixi.

Notícies relacionades

En aquest sentit, molts operaris retiraven a marxes forçades els cables elèctrics dels carrers per evitar curtcircuits i possibles accidents. Durant uns quants minuts, diverses parades no han pogut emetre tiquets de venda per aquesta raó.

Suspesa la firma de llibres de primer hora de la tarda

La pluja ha obligat la majoria de companyies editorials i parades a posposar la firma de llibres fins a la primera hora de la tarda, en espera que la climatologia millori. Actualment hi ha un front plujós que es desplaça des de Tarragona i la Catalunya central cap a l’est, i atrapa entre les seves aigües la província de Barcelona.