Òpera a distància

El Liceu+ LIVE tempta el melòman digital amb cinc òperes per 40 euros

  • El coliseu llança el seu primer abonament ‘online’ amb ‘Il trovatore’, ‘Il trittico’, ‘Tosca’, ‘Macbeth’ i ‘Manon’, amb una superoferta fins al 31 de juliol per captar una nova generació de liceistes a partir de la temporada vinent

El Liceu+ LIVE tempta el melòman digital amb cinc òperes per 40 euros
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Disfrutar dels muntatges d’òpera del Liceu des del mòbil, l’ordinador o la televisió serà possible a partir de la temporada vinent amb Liceu+ LIVE. La plataforma oferirà cinc títols destacats durant el curs 22-23: ‘Il trovatore’, ‘Il trittico’, ‘Tosca’, ‘Macbeth’ i ‘Manon’. El Liceu ofereix un preu promocional d’aquest nou abonament digital de 40 euros fins al 31 de juliol. A partir de llavors en costarà 60. N’hi ha prou a entrar a Liceu+ i contractar Liceu+ LIVE. Els abonats actuals del Liceu que potser vulguin reviure moments de la temporada, tenen un preu especial de 30 euros durant aquesta primera temporada de subscripció.

Valentí Oviedo, director general del Liceu, ha explicat aquest dijous que l’objectiu el primer any és guanyar 10.000 abonats. «Volem crear una nova generació de liceistes digitals».

«Volem crear una nova generació de liceistes digitals».

700.000 euros

Les pantalles permetran seguir qualsevol dels títols de la temporada digital. «La distància, el preu o el coneixement de l’òpera mai tornaran a ser un impediment per disfrutar d’aquest art total», ha declarat Oviedo al Liceu. Posar en marxa aquesta nova eina dissenyada per Mediapro ha suposat una inversió de 700.000 euros. D’aquest total, 405.000 es destinen a contingut i inclouen els drets digitals de retransmissió als equips tècnics i humans de Mediapro. 165.000 euros es destinen a màrqueting i comunicació i la resta, 130.000 euros, a manteniment. El Liceu espera l’aprovació de les ajudes sol·licitades per a la digitalització al pla Next Generation de la Unió Europea.

Tots els títols es podran veure en directe amb traducció simultània en diversos idiomes –català, castellà, anglès i l’idioma original de l’òpera– i continguts extra. No serà com visitar el Liceu, sinó una experiència immersiva per disfrutar de l’òpera amb una imatge i so de primera. Les retransmissions es realitzaran amb set càmeres 4K i so compatible amb Dolby 5.1.

Continguts extra

Deu dies després del directe, Liceu+ LIVE posarà a disposició l’edició ‘premium’, inclosa en l’abonament, una versió editada disponible durant dos anys. Aquesta versió incorpora noves funcionalitats, com la realització i visualització multicàmera, que permet observar el que passa no només en escena, sinó també seguir l’activitat al fossat –seguint el mestre o l’orquestra– i fins i tot al ‘backstage’ per no perdre’s res. «Es mostraran coses que no es poden veure des de la butaca del teatre», va apuntar Oviedo. També permetrà fer un seguiment de la partitura en paral·lel a la representació. A més, inclourà comentaris artístics dels directors del muntatge i d’altres protagonistes de la funció. L’edició ‘premium’ permetrà accedir directament a algun dels actes de l’òpera i als millors moments.

«S’ensenyaran coses que no es poden veure des de la butaca del teatre».

Notícies relacionades

A diferència de l’òpera al coliseu, no s’haurà d’esperar que acabi un acte per comentar la jugada, sinó que un xat connectarà durant la funció els melòmans perquè puguin opinar els membres d’aquesta nova comunitat digital liceista d’amants de la lírica.

La temporada del Liceu digital obrirà amb ‘Il Trovatore’, de Giuseppe Verdi, amb una versió d’Àlex Ollé situada en la Primera Guerra Mundial. Al desembre, Liceu+ LIVE oferirà ‘Il trittico’, de Giacomo Puccini, tres òperes en un acte –’Il tabarro’, ‘Suor Angelica’ i ‘Gianni Schicchi’– amb la moderna posada en escena de Lotte de Beer. ‘Tosca’, de Puccini, arribarà el gener de 2023 i ‘Macbeth’, de Verdi, amb l’estrena d’una nova producció amb l’escultor Jaume Plensa com a director d’escena i escenògraf, al març. ‘Manon’, de Jules Massenet, acomiadarà la temporada digital a l’abril.

Temes:

Liceu