Programació

El Liceu reivindica la creació femenina amb Marina Abramovic i Raquel García-Tomás

  • L’homenatge de la creadora sèrbia a la mítica diva a ‘7 death of Maria Callas’ i l’òpera ‘Alexina B.’, de la premiada creadora barcelonina, destaquen en la programació de la temporada 2022-23

El Liceu reivindica la creació femenina amb Marina Abramovic i Raquel García-Tomás

W. Hoesl

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

De Monteverdi al segle XXI, amb ganes de reparar el desinterès històric del Liceu per les creadores. Així serà la nova temporada, que donarà veu a compositors del passat i del present amb molt futur com Raquel García-Tomás. Una nova producció de ‘Macbeth’ dirigida escènicament per l’escultor Jaume Plensa –col·laborador de La Fura dels Baus–; ‘7 deaths of Maria Callas’, una revisió del mite a càrrec de l’atrevida videoartista i ‘performer’ sèrbia Marina Abramovic; i ‘Alexina B.’, estrena de la compositora barcelonina Raquel García-Tomás amb posada en escena de Marta Pazos i llibret d’Irène Gayraud que narra la història real d’una persona intersexual nascuda el 1838 són les algunes de les novetats de la temporada del Liceu la temporada 2022-23, presentada aquest dilluns al Gran Teatre.

«La idea del salt al buit vertebra la temporada», ha explicat Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu. «Té una mirada eclèctica perquè va dirigida a públics diferents». I va qualificar d’«anomalia» i «vergonya» el fet que no s’hagi estrenat cap òpera composta per una dona des de ‘Vinatea’, de Matilde Salvador, el 1974.

La temporada tindrà 204 funcions. Hi haurà 13 títols operístics, 14 concerts i recitals, deu propostes de Liceu Aprèn i tres espectacles de dansa. Obrirà amb ‘Don Pasquale’ una òpera bufa de Donizetti dirigida per Damiano Nichieletto (escena) i Josep Pons (música) amb un repartiment que inclou Carlos Cahusson, Carlos Pachón, Xabier Anduaga, Iván Ayón-Rivas, Sara Blanch i Serena Sanz. La presència augmenta aquesta temporada. ‘Manon’, de Massenet, dirigida per Minkowski estarà protagonitzada pel mexicà Javier Camarena i Nadine Sierra.

‘Il trittico’, a la romana

‘Il trittico’ de Puccini –tres obres d’un sol acte juntes ‘Il Tabarro’, ‘Suor Angelica’, ‘Gianni Schicchi’– arribarà amb una aplaudida producció de la directora Lotte de Beer estrenada a l’Òpera de Munic protagonitzada per Lise Davidsen i Ermonela Jaho, entre d’altres, dirigida des de la fossa per Susanna Mälkki. I Àlex Ollé, artista resident, oferirà la versió d’‘Il trovatore’, de Verdi, que trasllada l’acció a la Primera Guerra Mundial, estrenada a París el 2016.

‘Tosca’ de Puccini, coproducció en la qual participa el Liceu estrenada a La Monnaie de l’emergent director sevillà Rafael R. Villalobos amb referències a la Roma de Pier Paolo Passolini. El cineasta assassinat brutalment el 1975 fins i tot apareix en la trama com un personatge més interpretat per un actor.

‘Parsifal’ de Guth

Els amants de Wagner comptaran amb ‘Parsifal’, la reposició del muntatge de Claus Guth estrenat el 2011 amb Josep Pons capitanejant la Simfònica del Liceu Orquesta amb un repartiment de gran volada: Nikolai Schukoff, Elena Pankratova, René Pape, Matthias Goerne i Ievgueni Nikitin. També hi haurà un concert protagonitzat per grans veus wagnerianes: Iréne Theorin, Lise Davidsen i Waltraud Meier. El programa constarà de passatges d’òperes de Strauss i Wagner amb l’orquestra dirigida per Josep Pons.

I els amants de l’òpera barroca podran disfrutar de ‘Dido & Aeneas’ de Henry Purcell que combina dansa i òpera, amb dos cracs la coreografa de Blanca Li i el director musical de William Christie. La dansa comptarà amb dues interessants propostes més. D’una banda ‘Jungle book reimagined’, una reinterpretació postpandèmica d’‘El llibre de la selva’ de Kipling de Akram Khan que convida a reconnectar amb el planeta. De l’altra, ‘Coppél-i.A’., una creació dels Ballets de Montecarlo dirigida per Jean-Christophe Maillot.

Savall i Bieito

Jordi Savall tornarà al coliseu amb un versió de ‘L’incoronazione di Poppea’ de Monteverdi firmada per Calixto Bieito, un director que mai deixa indiferent, que torna després d’una llarguíssima absència amb aquesta òpera sobre sexe i poder que ambienta en l’època actual, en què les xarxes socials són clau. El muntatge, estrenat el 2018 a l’Òpera de Zuric, comptarà amb les veus de Xavier Sabata, Magsdalena Kozena i Julie Fuchs.

Orquestres convidades

Gustavo Dudamel obrirà la temporada dirigint la ‘Novena simfonia’ de Mahler al Liceu amb l’Orquestra de l’Òpera de París de la qual és titular, concert suspès aquesta temporada a causa de la covid que va impedir el primer intercanvi musical entre París i Barcelona. Josep Pons dirigirà l’Orquestra Simfònica del Liceu el juny a París amb el ‘Castell de Barbablava’ de Bartók, amb Iréne Theorin i Sir Bryn Terfel.

Notícies relacionades

En versió semiescenificada, el cèlebre mestre René Jacobs dirigirà ‘Orfeu ed Euridice’ de Gluck amb l’Orquestra Barroca de Friburg. I després de l’èxit aquesta temporada, Marc Minkowski torna amb Les Musiciens du Louvre, aquesta vegada amb ‘Alcina’, de Händel.

Quant als concerts i recitals per seguir celebrant el 175è aniversari destaca la presència de Cecilia Bartoli, Piotr Beczała i Sondra Radvanovsky. I també de veus espanyoles que triomfen internacionalment, com Sara Blanch i Xabier Anduaga.

Temes:

Liceu