Guardó literari

Cristina Peri Rossi no assistirà a l’acte d’entrega del premi Cervantes

L’actriu Cecilia Roth recollirà el reconeixement en nom de l’escriptora uruguaiana establerta a Barcelona

Cristina Peri Rossi no assistirà a l’acte d’entrega del premi Cervantes

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts

L’escriptora Cristina Peri Rossi no assistirà divendres vinent, 22 d’abril, a l’acte d’entrega del premi Cervantes 2021, segons ha informat el Ministeri de Cultura i Esport. En la seva representació, recollirà el guardó l’actriu Cecilia Roth en el tradicional acte que té lloc al Paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares, amb presència dels Reis.

Ja el novembre passat, quan es va anunciar la concessió del premi, es coneixia l’estat de salut delicat de l’escriptora uruguaiana, afligida llavors per un broncoespasme. Dels actes habituals, no se celebrarà tampoc la tradicional trobada amb els mitjans de comunicació a la Biblioteca Nacional ni l’entrega del llegat a la Caixa de les Lletres.

Sí que s’ha anunciat el dinar que els reis Felip VI i Letizia ofereixen habitualment al Palau Reial de Madrid amb motiu d’aquest premi i que aplegarà el dijous 21 d’abril autoritats, acadèmics, editors, crítics, professors, llibreters i escriptors, per homenatjar la guardonada. A més, la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura retrà homenatge a la premiada, Cristina Peri Rossi, amb una lectura dramatitzada de la seva obra, al Museu Nacional del Romanticisme.

Per la seva banda, la Real Academia Española (RAE) celebra del 19 el 22 d’abril la Setmana Cervantina a la seva seu institucional a Madrid amb un programa cultural que tindrà com a protagonista Miguel de Cervantes a través de presentacions, conferències, lectures i altres activitats culturals.

Dos anys sense cerimònia

Notícies relacionades

L’entrega del premi Cervantes se celebra cada any el 23 d’abril (aquest any s’avança un dia), coincidint amb la data de la mort de l’escriptor Miguel de Cervantes, i únicament els dos últims anys no s’ha pogut celebrar aquell dia per primera vegada en la seva història a causa de la pandèmia de coronavirus. Finalment, tant Joan Margarit com Francisco Brines –els dos últims guardonats– van rebre el premi en una cerimònia privada a la qual van assistir els Reis i que, per primera vegada en la història del guardó –en marxa des de 1976–, no es va celebrar el 23 d’abril.

El premi Cervantes, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 125.000 euros, ha recaigut en Peri Rossi al «reconèixer en ella la trajectòria d’una de les grans vocacions literàries del nostre temps i l’envergadura d’una escriptora capaç de plasmar el seu talent literari en una pluralitat de gèneres»