Música i arquitectura

El festival Llums d’Antiga viatja de Carlo Gesualdo a Joan Magrané

  • El conjunt Graindelavoix estrenarà ‘Miserere mei Deus’, del compositor català resident de l’Auditori, en un concert on també interpretarà obres del músic renaixentista

El festival Llums d’Antiga viatja de Carlo Gesualdo a Joan Magrané

CARLES FARGAS

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El festival Llums d’Antiga que organitza l’Auditori fora del seu recinte torna a unir patrimoni arquitectònic i música antiga amb interpretacions a càrrec de grups de referència en espais que connecten amb el repertori seleccionat. Del 20 d’abril al 5 de maig el públic descobrirà música de fa segles connectada amb enclavaments únics amb una màgia especial.

En la seva quarta edició té el compositor Carlo Gesualdo (1566-1613), una de les figures del Renaixement, com a protagonista però també Joan Magrané (Reus, 1988), compositor resident de l’Auditori aquesta temporada i mestre de la polifonia que estrenarà ‘Miserere mei Deus’, interpretada per Graindelavoix, gran conjunt vocal fundat a Anvers pel seu director Björn Schmelzer. La seva música compartirà protagonisme en el programa amb la de Gesualdo, de qui la formació cantarà ‘Tenebrae responsoria’, una obra de maduresa de 1611. L’actuació tindrà lloc el 5 de maig a Sant Pau del Camp, un antic monestir benedictí, un dels edificis romànics més ben conservats de Barcelona, situat al barri del Raval.

Un altre apreciat conjunt, Exaudi Vocal Ensemble, oferirà el 28 d’abril a la capella de Santa Àgata madrigals de Gesualdo, del seu cinquè i sisè llibres, i una composició de Bernat Vivancos (Barcelona, 1973), ‘Nigra és, pulchra sum’, una obra estrenada a Oslo el 2006, una història d’amor inspirada en textos bíblics.

La Grande Chapelle i Savall

La Grande Chapelle d’Albert Recasens obrirà el festival el pròxim 20 d’abril a Santa Maria del Pi amb obres representatives de la polifonia ibèrica dels segles XVI i XVII i el dia 22, al mateix lloc, el mestre Jordi Savall explorarà l’art de la variació i la improvisació amb obres del segle XVII de diferents cultures amb un programa lligat a la música popular dels segles XVI a XVIII titulat ‘Lacrimae, lamentos y locuras’. Savall (viola de gamba) actuarà amb destacats intèrprets d’Hespèrion XXI: Xavier Díaz-Latorre (viola de mà, guitarra i tiorba), Andrew Lawrence-King (arpa barroca) i Pedro Estevan (percussió).

Barroc francès

Notícies relacionades

Le ‎Consort, amb la soprano Emmanuelle de Negri, viatjarà pel barroc francès amb ‘Venez, chère ombre’, títol també del disc amb obres d’aquest període que el jove grup que lidera el clavecinista Justin Taylor va publicar amb la mezzosoprano Eva Zaicik.

El seu concert es realitzarà a la capella de Santa Àgata el dia 26. I el contratenor Carlos Mena oferirà un programa dedicat al famós castrato Farinelli amb el conjunt Forma Antiqva dels germans Zapico a Sant Pau del Camp, l’1 de maig.