A partir de l’1 d’abril
Els Andes indígenes de Martín Chambi, a Foto Colectania
El fotògraf peruà va retratar durant anys els paisatges i ruïnes del Machu Picchu i els seus pobles natius
El passat prehispànic reivindicat a través d’imatges de les ruïnes dels Andes i el retrat de la vida de les seves comunitats a principis del segle XX. En això consisteix l’obra del que va ser un dels fotògrafs més importants de Llatinoamèrica, i que ara acull ‘Martín Chambi i els seus contemporanis. Els Andes fotografiats’, l’exposició que es dedica a l’autor i que acull a Barcelona la Fundació Foto Colectania. Comissariada per Andrés Garay i Stefano Klima, la mostra es pot visitar des de l’1 d’abril. Una recopilació del treball de l’artista d’origen indígena, que durant anys va fotografiar el Machu Picchu i els seus voltants. Endinsant-se en els territoris més hostils de la selva, va facilitar la difusió massiva del Nou Món i va oferir una visió alternativa a la que suggerien els gravats, cròniques i relats de viatgers fins aleshores.
Un nou punt de vista
Martín Chambi representa un punt d’inflexió en la fotografia llatinoamericana, ja que va incorporar una nova perspectiva, un treball que donava veu a les comunitats indígenes i pobles originaris del Perú: als seus membres, els seus entorns i els seus costums.
«Tinc entre els meus mèrits haver donat a conèixer les meravelles del món antic». Així va arribar a definir-ho ell mateix en la que es recorda com una de les seves més icòniques frases, i ho demostren instantànies com ‘Vista panoràmica de Machu Picchu’ (1928), ‘Ll’indi i la seva llama’ (1923) o ‘Jove indígena en estudi’ (1923).
Imatges mai abans exposades
El fotògraf no es va centrar només en les zones muntanyoses més remotes, o en les ruïnes i troballes arqueològiques, sinó que a més va optar per documentar els seus viatges a través d’autoretrats en els quals se’l pot veure, per exemple, ballant en el rodoladís de Cusco, prenent txitxa al costat d’un grup d’indígenes, abraçant la modernitat al viatjar sobre una moto... Imatges preses com un mètode de reafirmació personal per al fotògraf, i que ara es podran veure per primera vegada gràcies a aquesta exposició.
Al costat d’aquestes, moltes altres propostes recopilades durant anys, algunes de les quals surten a la llum després d’adquirir-se com a part d’un lot de subhasta a Nova York. «Les vam comprar com a part d’un àlbum amb tapes de cuir marró titulat ‘Cusco’, dins es guardaven algunes de les fotos i postals que ara es mostren aquí», explica Stefano Klima.
A l’obra de Chambi se li afegeixen també les peces d’altres fotògrafs com Irving Penn, Eugene Harris, Werner Bischof, Robert Frank, Pierre Verger, Max T. Vargas, Luigi Gismondi i Manuel Mancilla; que van visitar les zones del sud andí peruà en el mateix període que Chambi. El conjunt de totes aquestes mirades en una mateixa exposició amplia la construcció d’un imaginari col·lectiu sobre la mil·lenària cultura d’aquesta zona.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- La nova vida de Lamine Yamal
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Al peu de Collserola La Fiscalia investiga la instal·lació de barracons en un parc protegit de Sarrià
- Successos Detingut un conductor borratxo per circular 15 km contra direcció a Olot
- Futbol El Barça es proclama campió de Lliga F i segueix amb pas ferm cap al pòquer de títols