Vibrant amb l’OBC i ‘Carmen’

Ludovic Morlot va capitanejar l’orquestra i el Cor de Cambra del Palau en un concert festiu i popular que va acostar la cèlebre òpera de Bizet a tota mena de públic a la platja de Sant Sebastià.

Vibrant amb l’OBC i ‘Carmen’
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El segon concert de Clàssica a la Platja va tornar a reunir ahir a la platja de Sant Sebastià més de 30.000 persones, igual que dimecres, amb ganes de disfrutar de la versió concert semiescenificada però sense vestuari de Carmen al costat del mar. Ludovic Morlot, titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), es va emportar uns merescuts aplaudiments en la seva tercera actuació en aquest tipus d’esdeveniment popular que va comptar també amb el sòlid Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

L’OBC va obrir boca amb una deliciosa versió de Tres danses espanyoles, que Enric Granados va compondre per a piano el 1890 i van ser orquestrades per Joan Lamote de Grignon. El plat fort va ser una selecció de diversos fragments de l’òpera Carmen de Georges Bizet, coincidint amb el 150è aniversari de la seva estrena. Música molt cantabile que el públic podia reconèixer amb facilitat, tot i que no hagués vist mai l’òpera, i que s’ho va passar en gran amb la fantàstica actuació de músics i cantants.

Amb un cel molt més clar que el dia anterior, en què va triomfar Mar i cel amb l’Orquestra i Cors del Liceu i els cantants i actors de Dagoll Dagom, aquesta vegada no es va témer que la pluja arruïnés la vetllada. Molts espectadors van anar fins a la platja de Sant Sebastià ben preparats amb pícnics, begudes i tovalloles. Els més previsors fins i tot es van emportar de casa cadires plegables. L’experiència és un grau i per a molts barcelonins assistir a aquests concerts gratuïts a la platja s’ha convertit en una tradició.

Així, de manera informal, van disfrutar del luxe de tenir una gran orquestra interpretant amb mestria una de les òperes més estimades del repertori. L’òpera de Bizet, un drama amorós amb música d’aire espanyol ambientat a Sevilla. La protagonista és Carmen, una gitana apassionada que per damunt de tot estima la llibertat. El personatge simbolitza la dona que viu i estima segons el seu propi desig, sense importar-li què diran.

La mezzosoprano Silvia Tro Santafé va brillar com a Carmen, especialment en l’havanera L’amour est un oiseau rebelle, que retrata el personatge. Va estar ben compenetrada amb el tenor Marcelo Puente, que va defensar amb saviesa el Don José, l’honest soldat que perd el cap per Carmen i es converteix en bandoler. La soprano Mira Alkhovik es va lluir en l’ària de Micaela i el baríton Àngel Òdena –que va substituir Marko Mimica–, com a Escamillo, fent la seva entrada triomfal al ritme de toreador, toreador, un passatge molt popular. "He flipat amb el públic. Mira que he cantat en llocs grans, com l’Arena de Verona, però aquí és especial perquè veus la cara de la gent", deia Òdena a l’acabar.

Més inclusiu

El Liceu, L’Auditori i el Palau de la Música Catalana sumen esforços cada any per muntar aquests concerts a fi d’acostar la clàssica a tothom i fer-la accessible. La taxa turística paga una gran part d’aquesta iniciativa que aquest any ha anat a més incloent fonts d’aigua en els 250 metres de platja. També ha prestat atenció a la inclusió desplegant atenció especial per a persones amb problemes de mobilitat i sordesa. No lluny de l’escenari s’ha col·locat per primera vegada una zona reservada per a gent amb necessitats especials i s’han repartit motxilles vibratòries per a persones sordes. I a l’escenari s’ha comptat amb una traductora en llengua de signes.

Notícies relacionades

Aquests concerts, organitzats per Barcelona Obertura amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, també compten amb la Fundació La Caixa, que col·labora amb altres accions pensades per als més vulnerables que no es poden acostar a la platja. Pensant en ells, el Cor Petits i el Cor Mitjans de l’Orfeó Català ofereixen cada any dos concerts a residències de gent gran del barri de la Barceloneta, i el Cor Infantil a l’Hospital del Mar de Barcelona.

L’any passat Clàssica a la Platja va comptar amb una estrella internacional: el veneçolà Gustavo Dudamel va oferir música de pel·lícules amb la Simfònica del Liceu. Aquest any el protagonisme ha sigut per a Mar i cel i Carmen. Gloria, Mercè, Cèlia i Isabel aprofiten cada any per reunir-se amb motiu d’aquests concerts. I per disfrutarlos al màxim intenten venir aviat per ser a primera fila i no perdre’s cap detall. "Això em fa somiar", apuntava una.