Estrenes

El Festival de Màlaga desplega l’alfombra vermella en la 25 edició per tornar a ser epicentre del cine

El Festival de Màlaga desplega l’alfombra vermella en la 25 edició per tornar a ser epicentre del cine
5
Es llegeix en minuts

La ciutat de Màlaga desplega l’alfombra vermella per convertir-se des d’aquest divendres i fins al 27 de març en epicentre del cine en espanyol. Llargmetratges, concerts, gastronomia, exposicions, premis i homenatges marcaran aquesta cita anual amb el setè art, que després de dos anys a causa de la pandèmia, torna a recuperar espais per a la trobada i l’esdeveniment social.

La gala inaugural, que per primera vegada es trasllada al palacio dels esports José María Martín Carpena, tindrà un aforament per a 3.000 persones. D’aquestes, una part es destinarà a protocol, una altra part sortirà a la venda al públic i una tercera es distribuirà entre col·lectius socials i associacions. A més, es projectarà ‘Código Emperador’, de Jorge Coira, que participa en la Secció oficial del certamen.

Manolo García, Camela, Guitarricadelafuente, Pol Granch, Antonio Peula i Belén Bouzas actuaran en l’obertura del certamen, la gala inaugural que conduirà l’actor malagueny Pepón Nieto.

Quant a l’alfombra vermella, tornarà a les tradicionals portes del Teatre Cervantes, tot i que s’haurà d’utilitzar mascareta per l’aglomeració i per respectar mesures per covid, i al carrer Larios, per «propiciar la trobada del públic amb el festival i els protagonistes». Quant als ‘photocall’, els mitjans treballaran en un sense accés al públic que es portarà a terme al pati de banderes de l’Ajuntament.

Dades

Aquest any s’han inscrit un total de 1.949 audiovisuals, procedents de 53 països. Així, de les pel·lícules inscrites, 671 han sigut dirigides per dones, «cosa que significa un 34,4% del total; mentre que de les seleccionades, que ascendeixen a 185, 69 han sigut dirigides per dones, un 37,3% del total, superant a la mitjana de pel·lícules inscrites dirigides per dones en gairebé un 2,9%». Com a dada addicional, ha dit, «80 han sigut produïdes per dones, el 42,7% de les seleccionades».

Més concretament, hi ha 302 llargmetratges de ficció inscrits (123 de netament espanyols i 24 coproduccions i 155 llatinoamericans), dels quals se n’han seleccionat 36 –21 en Secció oficial, sis en Secció oficial no competitiva i nou en ZonaZine–.

D’altra banda, hi ha 731 curtmetratges de ficció i animació inscrits, dels quals se n’han seleccionat 43; i 631 documentals inscrits, dels quals se n’han seleccionat 48, entre d’altres.

Secció oficial

La Secció Oficial inclourà 21 pel·lícules –-13 espanyoles i vuit llatinoamericanes-–, 19 a concurs. S’hi sumen sis pel·lícules espanyoles amb passis especials a tall de Secció Oficial no competitiva.

Pel·lícules espanyoles

‘Código Emperador’ de Jorge Coira inaugurarà el Festival, que clausura ‘Llenos de gracia’ de Roberto Bueso, fora de concurs. A les ja anunciades ‘Alcarràs’, de Carla Simón, Oso d’Or a Berlín i que no competeix; ‘Canallas’, de Dani Guzmán; ‘La maniobra de la tortuga’, de Juan Miguel del Castillo; ‘Les niñas de cristal’, de Jota Linares i ‘Llegaron de noche’, d’Imanol Uribe, se sumeixin les espanyoles: ‘El test’, de Dani de la Orden; ‘Cinco lobitos’, d’Alauda Ruiz de Azúa; ‘La cima’, d’Ivó Cormenzana; ‘Mi vacío y yo’, d’Adrián Silvestre; ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’, de María Ripoll, i ‘La voluntaria’, de Nely Reguera.

Pel·lícules llatinoamericanes

Quant a la participació de pel·lícules llatinoamericanes, el Festival ha seleccionat ‘The Gigantes’ de Beatriz Sanchís (Mèxic i EUA); ‘A Mäe’ (La mare), de Cristiano Burlán (Brasil); ‘Lo invisible’, de Javier Andrade (Equador i França); ‘Utama’, d’Alejandro Loayza Grisi (Bolívia, Uruguai i França), pel·lícula guanyadora del Premi del Jurat del Festival de Sundance; ‘Mensajes privados’, de Matías Bizé (Xile); ‘Almost in love’ (Estima’m), de Leonardo Brzezicki (Argentina); ‘Cadejo Blanco’, de Justin Lerner (Guatemala) i ‘Libre’, de Natural Arpajou (Argentina).

Fora de competició

A més, la Secció Oficial del 25 Festival de Màlaga es completarà amb aquests passis especials fora de competició, amb les espanyoles ‘Sin ti no puedo’, de Chus Gutiérrez; ‘Camera Café’, d’Ernesto Sevilla; ‘La piel en llamas’, de David Martín Porras; ‘Sinjar’, d’Ana Bofarull; ‘Toscana’, de Pau Durà; i ‘Héroes de barrio’, de Ángeles Reiné.

El jurat

El jurat de la Secció Oficial a concurs estarà format pel director Manuel Gutiérrez Aragón (president); l’actriu mexicana Cecilia Suárez; l’actriu espanyola Marta Nieto; l’escriptor Javier Cercas i el director del Festival de Cine de Lima (Perú), Marco Muhletaler.

Noves seccions

D’altra banda, a més de Zonazine, Documentals, Curtmetratges i Cinema Cuina, entre d’altres, el Festival tindrà nova secció ‘+Málaga, Premiers Internacionales’, que comptarà amb pel·lícules no llatinoamericanes que han collit importants premis en festivals i que encara no han sigut estrenades a Espanya.

Es tracta d’’Un nou món’ (Un autre monde), Stephane Brizé (França); ‘Aquí ric jo’ (Qui rido io), Mario Martone (Itàlia); ‘Les cartes d’amor no existeixen’ (Chère Léa), Jérôme Bonnell (França); ‘Promeses a París’ (Les promesses), Thomas Kruithof (França); ‘Ments meravelloses’ (Presque), Bernard Campan i Alexandre Jollien (França); ‘L’arma de l’engany’ (Operation Mincemeat), John Madden (Regne Unit).

També sèries

D’altra banda, a la secció Pantalla TV (no competitiva) participen set sèries: 800 metros; Chicos; Ser o no ser; Cucut; Heridas, Días mejores y Rapa.

Així mateix, destaca l’Àrea d’Indústria MAFIZ. En aquesta ocasió, se celebrarà de manera presencial Málaga Work in Progress i MAFF. De la mateixa manera, la primera cita de Spanish Screenings XXL és Content, que tindrà lloc en el marc del Festival del 21 al 24.

Homenatges

Notícies relacionades

D’altra banda, el Festival acull els homenatges amb el Premi Màlaga – Sud, per al conjunt del cine espanyol representat per l’Acadèmia de Cine; el premi retrospectiva – Màlaga Avui, per a l’actriu argentina Mercedes Morán; el premi Málaga talent – l’opinió de Màlaga, per a Javier Ambrossi i Javier Calvo i el premi Ricardo Franco – Acadèmia de Cine, per a la directora de producció Sol Carnicero, s’uneix la Biznaga ciudad del paraíso, per als imprescindibles del cine espanyol, que se li entregarà a l’actor Miguel Rellán, i la Biznaga d’honor per al director Carlos Saura.

La pel·lícula d’or del 25 Festival de Màlaga serà ‘El bosque del lobo’, un clàssic de 1970 de Pedro Olea, que servirà com a homenatge a l’actor José Luis López Vázquez en el centenari del seu naixement. El Festival conclourà diumenge 27 amb la ja tradicional marató de cine.