LA CULTURA ES MOBILITZA

De Roger Waters a Metallica: el rock clama contra la guerra de Putin

Banderes ucraïneses a les xarxes socials, cancel·lació de gires, boicots i retirada de la seva música en serveis tipus Spotify | Els veterans de les guitarres es mullen en el conflicte que sacseja Europa

De Roger Waters a Metallica: el rock clama contra la guerra de Putin
9
Es llegeix en minuts

Des de Roger Waters fins a Pearl Jam, passant per Brian May, David CoverdaleKissDeep Purple i Metallica, cada dia en són més els músics que demanen el cessament de la invasió russa d’Ucraïna i mostren el seu suport al poble atacat. La majoria d’ells estan anul·lant els seus concerts a Rússia, i fins i tot ja hi ha casos de bandes que han retirat els seus catàlegs de cançons de les plataformes d’aquest país. És la resposta del món del rock, conscient de la capacitat de mobilització i influència que té, a una guerra que manté en escac la humanitat.

Des de l’inici del conflicte s’han succeït manifestacions i condemnes de rockers consagrats com ara Brian May, guitarrista de QueenDavid Coverdale, cantant de WhitesnakeDee Snider, líder de la banda Twisted Sisters; els membres de Kiss Paul Stanley Gene Simmons; el sempre actiu i activista Roger Waters (ex de Pink Floyd); Axl Rose, ‘frontman’ de Guns and Roses, i bandes com Pearl JamRammstein Scorpions.

Són molts els grups que ja han anunciat les anul·lacions dels seus concerts tant a Ucraïna com a Rússia. És el cas dels britànics Iron Maiden, que tenien previst presentar el seu últim treball, titulat ‘Senjutsu’, en una gira que incloïa els dos països. També han cancel·lat Green DayIggy PopThe KillersNick Cave & The Bad Seeds i Franz Ferdinand, per citar alguns exemples.

Alguns han mostrat el seu suport al país agredit simplement col·locant la seva bandera en el seu perfil de xarxes socials. És el cas d’Axel Rose, vocalista de Guns and Roses. Però d’altres han anat més lluny. David Gilmour, guitarrista dels mítics Pink Floyd, mostrava en el seu compte de Twitter el missatge: «Soldats russos, deixeu de matar els vostres germans. No hi haurà guanyadors en aquesta guerra. La meva nora és ucraïnesa i les meves netes volen visitar i conèixer el seu bonic país. Aturin això abans que tot sigui destruït. Putin se n’ha d’anar». La seva manera de mostrar el seu rebuig del conflicte ha sigut contundent. «Les obres de Pink Floyd, a partir de 1987, i totes les gravacions en solitari de David Gilmour estan sent eliminades de tots els proveïdors de música digital a Rússia i Bielorússia des d’avui», ha assenyalat el grup en un missatge a través del seu compte de Twitter.

El seu excompany de banda, Roger Waters, un dels músics que amb més assiduïtat se significa i participa en activitats solidàries, reivindicatives i polítiques, va qualificar la invasió russa d’Ucraïna com «l’acte d’un gàngster» i ha assenyalat en una carta dirigida a una dona ucraïnesa anomenada Alina Mitrofanova: «Estic disgustat per la invasió d’Ucraïna per part de Putin [...] Hi ha d’haver un cessament del foc immediatament. Lamento que els governs occidentals estiguin alimentant el foc que destruirà el seu bonic país al donar armes a Ucraïna, en lloc de participar en la diplomàcia que serà necessària per parar la matança».

Waters ja va reunir el 1991 en un concert a Berlín per celebrar la caiguda del Mur un espectacular grup d’artistes entre els quals hi havia Van MorrisonBryan AdamsPaul CarrackCindy Lauper, Sinéad O’Connor, Marianne FaithfullScorpions Ute Lemper.

Ajuda i boicot

Per la seva banda, Metallica ha anunciat una donació de 100.000 dòlars a l’oenagé World Central Kitchen, fundada pel xef espanyol José Andrés, que prepara milers de menús diaris en diferents punts de les fronteres ucraïneses i en algunes localitats de l’interior. «La nostra Fundació All Within My Hands ha donat $ 100,000 a World Central Kitchen, donant suport als seus esforços per alimentar els refugiats ucraïnesos», ha publicat a la seva pàgina de Facebook la banda.

Brian May, guitarrista de Queen, ha sigut un altre dels que ha mostrat el seu suport a Ucraïna, compartint a Instagram una foto del concert que va fer la banda britànica amb Paul Rodgers com a vocalista a la plaça de la Llibertat de Khàrkiv el 2008. May va escriure un missatge sobre aquesta foto: «A tots els nostres estimats amics d’Ucraïna. Estem commocionats, horroritzats, entristits que el vostre bonic país hagi sigut pres i les vostres vides estiguin en perill. Us enviem amor i les nostres oracions. I algun dia tornarem a fer rock junts. Bri».

Qui no ha tingut pèls a la llengua ni ha maquillat les seves paraules és Gene Simmons, de la longeva banda Kiss. El músic israeliano-nord-americà ha cridat a un boicot general dels músics contra Rússia. «Nosaltres no actuarem allà», ha dit en declaracions a la web TMZ, i ha insistit que si les bandes occidentals toquen a Rússia suposarà donar crèdit al règim de Putin. Paul Stanley, també integrant de Kiss, s’ha expressat a través de les seves xarxes socials assenyalant que «hi ha un núvol fosc sobre tots nosaltres» i que «mentre estem vivint les nostres vides beneïdes cada dia, les persones d’Ucraïna estan lluitant per les seves contra vent i marea. Estem veient en temps real com les famílies són delmades i el país és colpejat. Hi ha un núvol fosc sobre tots nosaltres, i avui som incapaços d’ajudar. Jo resaré».

Una altra llegenda del hard rock, David Coverdale, veu de Whitesnake, s’ha manifestat públicament i repetidament col·locant a les xarxes la bandera d’Ucraïna i imatges pacifistes. «Amb l’esperança de trobar-los a VOSTÈS I ELS SEUS sans i estalvis, on sigui que estiguin... Els meus pensaments i oracions estan veritablement amb la gent valenta, valerosa i FORTA d’Ucraïna... Amb tot el meu cor i la meva ànima, pregària perquè aquesta guerra s’aturi... ¡¡¡ARA!!!», ha escrit a Twitter.

Mobilitzar la societat russa

Deep Purple, grup britànic considerat, junt amb Led Zeppelin i Black Sabbath, pares del heavy metal, s’ha afegit a les condemnes a Putin i ha cancel·lat els concerts previstos per l’estiu vinent a Kíiv Moscou. El cantant de la formació, Ian Gillan, ha sigut contundent: «Si parlar significa que mai tornarem a veure els nostres amics russos, llavors això és un gran sacrifici, però res comparat amb no tornar a veure els nostres amics ucraïnesos que estan sent assassinats per satisfer les ambicions psicòpates del líder rus. M’agradaria veure milions de russos als carrers, per mostrar el seu disgust per la invasió ucraïnesa, i m’agradaria somiar que ben aviat Rússia pot trobar algun lideratge modern que els porti de tornada al món com a amics. Tenim molt en comú».

Per la seva banda, el baixista dels Purple, Ian Glover va assenyalar: «Condemnem l’exèrcit de Putin per les atrocitats comeses contra homes, dones i nens innocents a Ucraïna, i ens disculpem amb els nostres fans russos i ucraïnesos per la cancel·lació dels xous. Vivim amb l’esperança de poder complir aquestes dates en el futur».

Un dels rockers que més ha elevat la veu contra l’atac rus és el líder de Twisted Sister, Dee Snider. Un dels seus màxims èxits als anys 80, ‘We’re not gonna take it’, s’ha convertit en una espècie d’himne no oficial de la resistència ucraïnesa contra l’agressor rus. «El meu avi era ucraïnès, abans que fos empassat per l’URSS després de la 2a Guerra Mundial. ¡Això no els pot tornar a passar a aquestes persones!», ha assenyalat el músic novaiorquès.

En alguns casos, l’impacte de les anul·lacions dels concerts i les probables pèrdues d’ingressos d’alguns grups seran considerables. És el cas de la banda germànica Rammstein, que compta amb un important grup de seguidors a Rússia. Till Lindemann, cantant del grup, ha cancel·lat els concerts previstos en una gira en solitari en aquest país. També la banda ha anul·lat els seus compromisos allà i a Ucraïna. A la seva web oficial, Rammstein ha llançat missatges de suport als ucraïnesos i s’ha posicionat clarament contra la guerra. El mateix Lindemann va acudir recentment com a voluntari a una de les principals estacions de tren berlineses per participar en la recepció als refugiats ucraïnesos que han arribat a la capital alemanya aquests dies.

Una implicació similar és la que ha adoptat la banda de Seattle Pearl Jam, que el 2 de març va publicar a les xarxes: «La majoria dels humans en aquest planeta estan més consumits per la recerca de l’amor, la salut, la família, el menjar i el refugi que per qualsevol tipus de guerra. La guerra fa mal. Som una espècie tan notable. Capaç de crear bellesa. Capaç d’avenços sorprenents. Hem de ser capaços de resoldre els conflictes sense vessament de sang. Uneix-te a nosaltres per recolzar les víctimes més vulnerables d’aquest horror, els nens: voices.org.ua».

Notícies relacionades

També els alemanys Scorpions, autors de l’himne pacifista ‘Wind of change’, que es va convertir en l’himne oficiós dels nous temps que va portar la caiguda del mur de Berlín, han recordat el conflicte aquests dies, que coincideixen amb el llançament del seu nou treball, en què inclouen un tema titulat Peacemaker [Pacificador]. «No aturem el diàleg... les paraules són millors que les bales. El nostre cor i les nostres oracions van per a les persones d’Ucraïna», han compartit a les xarxes. Tot i que els germànics ja van dir el 2014, en una declaració que ha acabat sent premonitòria, que no cantarien Wind of change a Putin. Lamentablement, era molt poc probable que el president rus tingués interès a escoltar les estrofes que van sorgir al cap de Klaus Meine mentre passejava pels carrers de Moscou.

La de Meine, com la de Waters, Gilmour, Coverdale, Simmons i Gillan són algunes de les milions de veus que clamen aquests dies al llarg de tot el planeta contra una guerra que ha fet fora ja del seu país gairebé tres milions d’ucraïnesos i ha provocat un nombre encara indeterminat de víctimes mortals. Són les veus de les estrelles del rock, que clamen contra la desraó i la destrucció.