40 anys de saló

El Còmic Barcelona 2022 tornarà a la presencialitat amb un múltiple homenatge a Miguel Gallardo

  • El festival, que celebrarà del 6 al 8 de maig la seva 40a edició amb una retrospectiva sobre la història del mitjà en les últimes quatre dècades, dedicarà una exposició al desaparegut creador de Makoki i li donarà el seu nom al Premi Revelació

  • Amb un cartell obra de Carla Berrocal, el saló confirma per ara la visita de Peter Bagge, Nora Krug i John Allison 

El Còmic Barcelona 2022 tornarà a la presencialitat amb un múltiple homenatge a Miguel Gallardo

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb un homenatge al dibuixant Miguel Gallardo, mort el 21 de febrer passat, amb una exposició que recorrerà la carrera del creador de Makoki i autor de ‘María y yo’ en el món de la historieta i en la il·lustració, a més de rebatejar amb el seu nom el Premi Revelació i dedicar-li xerrades i conferències, el Còmic Barcelona tornarà a la presencialitat 100% dos anys després que el coronavirus obligués a cancel·lar el festival del 2020. Serà del 6 al 8 de maig, als pavellons 2 i 5 i la plaça de l’Univers de Fira Montjuïc, en una 40a edició que en realitat s’hauria d’haver celebrat el 2021, però que llavors la pandèmia encara va relegar a una versió ‘online’. Una altra mostra retrospectiva recorrerà precisament els moments i personatges cimera de quatre dècades del que va néixer el 1981 com el Saló del Còmic i de la Il·lustració de Barcelona a més de repassar la història del mitjà –obres, autors, esdeveniments...– en aquests 40 anys.  

A falta de dos mesos per al festival, la seva directora, Meritxell Puig, ja ha avançat aquest dimecres la visita d’alguns dels autors internacionals confirmats: el nord-americà Peter Bagge (‘Odio’), del britànic John Allison (‘Giant Days’) i la germanonord-americana Nora Krug (‘Heimat, lejos de mi hogar’). Puig, que ha donat detalls acompanyada dels assessors de continguts Borja Crespo, Antoni Guiral, Oriol Estrada i Cels Piñol, també ha presentat el cartell. Si al primer saló, del 1981, el va dibuixar precisament Miguel Gallardo, qui també va col·laborar a fer possible el naixement del festival, el d’aquest any arriba de la mà de Carla Berrocal. «He volgut connectar dues generacions de lectors i reivindicar una generació d’autores de còmic, amb noms com Lola Anglada, Carme Barberà o Trini Tinturé», ha comentat l’autora madrilenya, que en el cartell uneix el seu «compromís de gènere i amb el feminisme» a més «del seu amor al còmic i la historieta». Així, la imatge mostra una autora de la generació dels 40, amb un pinzell, que passa el testimoni a una nena racialitzada amb un llapis a la butxaca. 

Cine i ciència-ficció i fantasia

En la seva frustrada edició del 2020, el Còmic Barcelona hauria d’haver estrenat dues noves seccions que sí que veuran la llum aquest 2022. Es tracta de Comic Vision i Comic Fantasy. Mentre que la primera, que coordina Crespo, guionista i cineasta, aprofundirà en els llaços entre còmic i cine, la segona, dirigida per Piñol, s’endinsarà en la relació de la vinyeta amb la fantasia i la ciència-ficció a través de jocs de rol i de taula, de miniatures i cartes.

Els premis

Notícies relacionades

L’any passat va enterbolir l’edició ‘online’ la polèmica sorgida quan nombrosos autors van fer públic un comunicat en contra de la concessió del Gran Premi del Còmic Barcelona al divulgador Antonio Martín, per entendre que aquest reconeixement a tota una carrera s’havia d’atorgar tàcitament a un autor de còmic. En un clima tens, es va cridar al boicot i a no assistir al saló d’aquest 2022. Sobre això, Puig ha declarat a aquest diari que «des de Ficomic, l’objectiu del qual és treballar per la promoció i divulgació del còmic, es va entendre el malestar que es va generar». «Personalment, sempre he estat oberta al diàleg, la crítica constructiva i el sentit comú, pel bé del mitjà. I en aquests mesos hem mantingut moltes reunions i hem parlat amb molta gent i amb diferents organitzacions del sector, entre les quals la nova associació d’autors [APCómic], i hi ha hagut ‘feeling’. Els autors sempre són importants per a nosaltres. Entenc que hi pugui haver qui no vulgui venir però m’agradaria que puguin venir a veure els canvis». Canvis que començaran per un canvi de les bases dels premis i que s’anunciaran en un parell de setmanes. 

Al festival tornaran les tradicionals taules rodones, tallers, firmes d’autors, presentacions editorials i projeccions i l’espai Comic Kids, pensat per als joves lectors.