Cultura popular

Kiko Amat i el CCCB impulsen Subsol, un festival amb la mirada posada en les subcultures actuals

La cita, hereva del Primera Persona, es realitzarà en tres dies dels mesos de març, abril i maig

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Desaparegut de mort més o menys natural el festival Primera Persona, un invent amb dos caps, Miqui Otero i Kiko Amat, aquest últim recull el testimoni d’aquella trobada per promoure des del mateix CCCB, el lloc on se celebrava aquell, una proposta «comprimida i hardcore» que reuneix humor ‘stand up’, còmic ‘underground’ i música urbana –no necessàriament en format concert, que també, sinó un model que permeti parlar i reflexionar sobre el propi treball–. A diferència del Primera Persona, els escriptors tindran molt menys pes aquí, perquè, afirma el seu creador, la literatura ja té altres festivals on mostrar-se. Seran tres sessions primaverals, que es realitzaran els dies 3 de març, 9 d’abril i 12 maig, a les 19.30 de la tarda, un format petit i molt ‘British’ que permetrà, diu el pare de la proposta, anar-se’n de ‘birres’ a la sortida.

El primer és definir aquest Subsol que no té res a veure amb Dostoievski, perquè la literatura i la cultura més ‘alta’ o ‘seriosa’ no hi tenen cabuda. No és un festival, ni vol ser-ho i sembla mostrar una certa al·lèrgia a les propostes més intel·lectualitzades. «Ens interessa presentar creadors que encara no han pujat a la superfície, no per dignificar-los, sinó per moure’ls d’un lloc a l’altre i fer-los més visibles. Col·locar-los en el CCCB és un experiment», explica Amat, interessat en els artistes que menys han ocupat els focus mediàtics.

Llums de varietats

A Amat, que ha creat Subsol a imatge i semblança de les seves fílies, li agrada presentar el format d’aquest no festival amb el vell model del ‘music-hall’ o les varietats que barregen diferents disciplines. En cada una d’aquestes sessions hi haurà tres artistes molt diferents entre si. La d’aquest dijous reunirà Kike García, cofundador del diari satíric digital ‘El Mundo Today’, que exposarà una història universal molt en el seu estil en 30 minuts; el dibuixant i novel·lista ‘proleta’ Juarma, que participarà amb una conferència el títol de la qual ja ho diu tot: ‘Rebentar la cabina telefònica del meu poble a pedrades tres vegades em va convertir en dibuixant’; i, per completar el trio, Bebegrande, representant del drill espanyol, una subcultura musical que gràcies a Subsol creixerà davant nostre a temps real.

Notícies relacionades

A l’abril, la cita serà amb Chill Mafia, un grup de trap basc que recupera l’estil radical del panorama eusquera dels 80 i s’ha convertit en un nou fenomen. Alguns dels seus membres vindran per explicar-ho. Sota el títol de ‘Noies de divendres’ es convocaran les autores de còmic que en els últims temps estan participant en la revista ‘El jueves’ transformant la seva «ranciesa casposa» –l’expressió és d’Amat– des d’una perspectiva femenina molt extrema. Són Mamen Moreau, Maribel Carod, Ana Belén Rivero i Irene Márquez. Tanca la sessió el trio de Felanitx Sahïm, un grup que pren les seves referències del món de Washington DC, afegint-hi unes gotes de punk melòdic.

Nois de barri

La sessió del maig serà la més internacional, malgrat que s’iniciï amb Baya Baye, un raper de Montgat amb un discurs extrem i macarra. Amb ell, Peter Bagge, figura crucial del còmic ‘underground’ nord-americà amb joies com a ‘Odio’ o ‘Mundo idiota’, ve a explicar com va conjuminar en els 90 aquestes propostes carregades de soroll i fúria juvenil. I per últim, Bobby Gillespie, fundador de Primal Scream, que relatarà com algú des de la pobresa sense horitzó pot acabar convertint-se en una estrella del rock. Ho ha explicat al seu llibre ‘Chico de barrio’ (Contra) i tornarà a fer-ho en directe en el CCCB.