ESTRENA A BCN

Leonor Leal uneix flamenc contemporani i ràdio a ‘Loxa’

  • La ‘bailaora’ i coreògrafa de Jerez ret homenatge a Juan de Loxa al Mercat de les Flors

Leonor Leal uneix flamenc contemporani i ràdio a ‘Loxa’
1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Per a Leonor Leal el flamenc és una cosa viva i en constant evolució que connecta el culte i el popular. A partir d’aquest divendres ho demostrarà al Mercat de les Flors amb ‘Loxa’. Malgrat haver-lo presentat embarassada a la Biennal de Flamenco de Sevilla abans de la pandèmia, ho sent com si fos una estrena perquè és la primera vegada que el recupera després d’haver sigut mare. El seu flamenc contemporani i atípic serveix en aquesta ocasió per plasmar la màgia dels programes radiofònics del polifacètic poeta Juan de Loxa (1944-2017), defensor del ‘cante jondo’ que va aconseguir el premi Ondas 1982 per ‘Poesía 70’. Leal el va conèixer gràcies a Mario Maya, que havia treballat amb ell en aclamats espectacles: ‘Ceremonial’ i ‘¡Ay, Jondo!’.

Notícies relacionades

Si Loxa va experimentar i va canviar el concepte de ràdio, Leal vol fer igual amb el flamenc portant la ràdio a escena. «Hi ha una il·lusió molt gran per sortir del circuit del flamenc. Ser en el Mercat és molt important perquè aquí actuen artistes que admiro moltíssim», diu Leal, que es va entregar al flamenc després d’estudiar dansa clàssica i espanyola. Nascuda a Jerez de la Frontera viu a Utrera, on també resideixen la majoria dels músics que l’acompanyen: el duo de Proyecto Lorca Antonio Moreno (percussions) i Juan Jiménez (saxos), Tomás de Perrate (‘cante’), María Marín (guitarra i ‘cante’) i Salvador Gutiérrez (guitarra).

Una gran pantalla acompanya la proposta de Leal que ha treballat durant tres anys amb una veterana de la dansa contemporània, María Muñoz, de Mal Pelo per obrir nous camins. «Amb la María he madurat en la meva manera d’entendre l’escena, la meva concepció de l’espai i fins i tot la meva mirada estant en escena». I afegeix: «He trobat noves maneres perquè el meu cos es pugui desplaçar i sonar». Si volen saber més, aquest divendres després de l’estrena Leal i Muñoz, oferiran una conversa postfunció al Mercat.

Temes:

Dansa