Premis de l’Acadèmia

Javier Bardem i Penélope Cruz, nominats a l’Oscar 2022

El compositor Alberto Iglesias i el director Alberto Mielgo també opten a l’estatueta en les categories de música i curtmetratge d’animació, respectivament

Javier Bardem i Penélope Cruz, nominats a l’Oscar 2022
3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’anunci de les nominacions a l’Oscar 2022 que va donar la condició de títol favorit a ‘El poder del perro’, de Jane Campion, va acabar oferint una fita històrica per al cine espanyol. Penélope Cruz, pel seu treball a ‘Madres paralelas’, de Pedro Almodóvar, i Javier Bardem, per ‘Ser los Ricardos’, van obtenir plaça entre els finalistes en les il·lustres categories de millor actriu i millor actor en un paper protagonista. Mai abans hi havia hagut dos intèrprets espanyols nominats en un mateix any. El fet que els dos elegits siguin a més parella en la vida real li aporta a l’assumpte un condiment extra.

«Estic molt content, especialment per la Penélope. Això meu no tindria sentit sense la seva nominació, que passi alhora em sembla màgic», va assegurar l’actor madrileny poc després que es fessin públiques les candidatures. «Totes les anteriors [nominacions] les he viscut amb una emoció increïble –va apuntar Cruz–, però això d’avui ha sigut més fort per a mi. Per estar nominada amb el Javier i per ser una pel·lícula del Pedro».

Tots dos van seguir l’anunci de les candidatures per televisió, junts «i abraçadets», segons va revelar ell. «Amb el cor a mil», va dir ella. Primer va sortir el nom de Bardem. «Però ell no reaccionava, li he hagut de cridar», va explicar Cruz. Després va arribar el torn de l’actriu. «Quan han dit el meu nom, he caigut a terra». I van acabar «al·lucinats, en xoc, molt commoguts».

Quarta nominació

Aquesta és la quarta nominació a l’Oscar tant per a Bardem com per a Cruz, que fins ara mai havien coincidit com a aspirants en una mateixa gala. L’actor es va estrenar en els premis de l’Acadèmia de Hollywood el 2001 amb una nominació a la millor interpretació masculina protagonista per ‘Antes que anochezca’. Set anys més tard va conquerir l’estatueta, tot i que aquesta vegada com a actor de repartiment, per ‘No és país per a vells’. I va tornar a optar al premi al millor actor principal el 2011 per ‘Biutiful’.

Cruz, per la seva banda, es va emportar a casa l’Oscar a la millor actriu de repartiment el 2009 per ‘Vicky Cristina Barcelona’, dos anys després d’haver sigut nominada com a protagonista per ‘Volver’, de Pedro Almodóvar. El 2010, es va colar de nou en el quintet finalista de les intèrprets secundàries per ‘Nine’.

En aquesta ocasió, cap dels dos parteix com a favorit en les seves respectives categories. Bardem, que a la pel·lícula d’Aaron Sorkin ‘Ser los Ricardos’ interpreta el músic i actor cubà Desi Arnaz, s’enfrontarà a Benedict Cumberbatch (‘El poder del perro’), Denzel Washington (‘La tragedia de Macbeth’), Will Smith (‘El método Williams’) i Andrew Garfield (‘Tick Tick... Boom’).

L’actriu que dona la rèplica a Bardem a ‘Ser los Ricardos’, Nicole Kidman, serà precisament una de les rivals de Penélope Cruz en la lluita per l’estatueta, en un quintet de nominades del qual formen també part Olivia Colman (‘La hija perdida’), Jessica Chastain (‘Los ojos de Tammy Faye’) i Kristen Stewart (‘Spencer’).

Altres matrimonis

Notícies relacionades

Cruz i Bardem no són el primer matrimoni d’actors que aconsegueix dues nominacions en un mateix any; abans que ells ho van aconseguir Lynn Fontanne i Alfred Lunt (1932), Frank Sinatra i Ava Gardner (1953), Charles Laughton i Elsa Lanchester (1957), Rex Harrison i Rachel Roberts (1963) i Elizabeth Taylor i Richard Burton (1967). També Laurence Olivier i Vivian Leigh, el 1940, i Paul Newman i Joanne Wodward, el 1969, es van apuntar una doble candidatura, però cap d’aquestes dues parelles havia passat encara llavors per l’altar. Per acabar de filar molt prim, aquest mateix any, una altra parella d’actors ben consolidada, la formada per Jesse Plemons i Kirsten Dunst, ha obtingut una doble nominació, tots dos en les categories d’interpretacions de repartiment i per la mateixa pel·lícula: ‘El poder del perro’.

La presència espanyola a la gala dels Oscars 2022, que se celebrarà el 27 de març al Teatre Dolby de Los Angeles, no es limitarà als dos actors, ja que el compositor donostiarra Alberto Iglesias, nominat en la categoria de millor música per la partitura de ‘Madres paralelas’, i el director i animador madrileny Alberto Mielgo, candidat al premi al millor curtmetratge d’animació per ‘The windshield wiper’, també assistiran a la cerimònia amb passi de finalista. La nota menys grata és l’absència d’‘El buen patrón’, de Fernando León de Aranoa, que aspirava a entrar en el quintet de finalistes en l’apartat de millor pel·lícula en llengua no anglesa.