Benidorm Fest
El cas Luna Ki: Eurovisió no prohibeix expressament l’ús de l’‘autotune’
La retirada de l’artista catalana ha obert un viu debat sobre l’ús de l’eina de distorsió vocal

L’absència al Benidorm Fest de l’artista barcelonina Luna Ki, que tres dies abans de l’inici del certamen va anunciar que renunciava a defensar la cançó ‘Voy a morir’ perquè no se li permetia utilitzar l’‘autotune’, ha obert un debat sobre si les normes del Festival d’Eurovisió prohibeixen realment l’ús d’aquesta eina de modificació vocal. Així semblava suggerir-ho el comunicat que RTVE, ens organitzador del Benidorm Fest, va fer públic després de la retirada de Luna Ki, en què s’assegurava que l’‘autotune’ havia sigut «desestimat per normativa europea» al festival europeu de la cançó. En realitat, no és exactament així, tot i que les regles del certamen sí que poden interpretar-se en aquest sentit.
El prolix reglament que la Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha fixat per a la celebració d’Eurovisió fa constar que totes les cançons participants «s’interpretaran en directe a l’escenari amb una pista d’acompanyament gravada», i a continuació assenyala: «La pista d’acompanyament pot contenir cors, però no pot contenir la veu principal, el doblatge principal ni qualsevol altra veu que tingui l’efecte de substituir o ajudar indegudament la veu principal durant l’actuació en directe sobre l’escenari».
Aquest és el punt a què s’acull RTVE per proscriure l’ús de l’‘autotune’. I, certament, si el ‘software’ creat pel geofísic Andy Hildebrand s’utilitza, com es fa sovint, per emmascarar i corregir errors d’afinació en la interpretació vocal, pot afirmar-se que Eurovisió el prohibeix, ja que és una eina que «ajuda indegudament la veu principal durant l’actuació en directe». Ara bé, en moltes ocasions (i a diferència del que passa amb altres ‘softwares’ com el Melodyne, que sí que estan centrats en l’edició de sons a partir de les notes), l’‘autotune’ es fa servir com a recurs artístic per obtenir una sonoritat determinada en la veu, i aquí sí que és més qüestionable que no se’n permeti l’ús, de la mateixa manera que no s’impedeix la presència del vocòder i altres instruments de distorsió vocal.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Allunatge de matinada a El Corte Inglés de la Diagonal de Barcelona
- Nou cas de matrimoni forçat Una nena acudeix als Mossos perquè els seus pares la volen casar per la força a l’estranger
- Guerra a l’est d’Europa Diversos míssils russos porten la mort al metro de Khàrkiv
- El laberint català Picabaralla entre Rufián, Asens i Puigdemont per l’espionatge: «Deixa d’anar tant a Waterloo!»
- Alerta sanitària El primer metge que va alertar sobre la verola del mico: «La tempesta s’està escampant»
- Menjar ràpid Un client demanda McDonald’s per una cosa que tots pensen quan demanen una hamburguesa
- Cas resolt Vint anys per haver matat el professor del carrer Trajà, un crim del 2007
- Vodafone reclama una permanència de 600 euros que no existeix i li surt molt car
- Transport ferroviari Renfe licita per fi l’ampliació d’andanes de l’estació de Rodalies d’Arc de Triomf
- Oda a l’aperitiu Patates fregides de bossa: aquestes són les set millors d’Espanya