Benidorm Fest
El cas Luna Ki: Eurovisió no prohibeix expressament l’ús de l’‘autotune’
La retirada de l’artista catalana ha obert un viu debat sobre l’ús de l’eina de distorsió vocal

L’absència al Benidorm Fest de l’artista barcelonina Luna Ki, que tres dies abans de l’inici del certamen va anunciar que renunciava a defensar la cançó ‘Voy a morir’ perquè no se li permetia utilitzar l’‘autotune’, ha obert un debat sobre si les normes del Festival d’Eurovisió prohibeixen realment l’ús d’aquesta eina de modificació vocal. Així semblava suggerir-ho el comunicat que RTVE, ens organitzador del Benidorm Fest, va fer públic després de la retirada de Luna Ki, en què s’assegurava que l’‘autotune’ havia sigut «desestimat per normativa europea» al festival europeu de la cançó. En realitat, no és exactament així, tot i que les regles del certamen sí que poden interpretar-se en aquest sentit.
El prolix reglament que la Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha fixat per a la celebració d’Eurovisió fa constar que totes les cançons participants «s’interpretaran en directe a l’escenari amb una pista d’acompanyament gravada», i a continuació assenyala: «La pista d’acompanyament pot contenir cors, però no pot contenir la veu principal, el doblatge principal ni qualsevol altra veu que tingui l’efecte de substituir o ajudar indegudament la veu principal durant l’actuació en directe sobre l’escenari».
Aquest és el punt a què s’acull RTVE per proscriure l’ús de l’‘autotune’. I, certament, si el ‘software’ creat pel geofísic Andy Hildebrand s’utilitza, com es fa sovint, per emmascarar i corregir errors d’afinació en la interpretació vocal, pot afirmar-se que Eurovisió el prohibeix, ja que és una eina que «ajuda indegudament la veu principal durant l’actuació en directe». Ara bé, en moltes ocasions (i a diferència del que passa amb altres ‘softwares’ com el Melodyne, que sí que estan centrats en l’edició de sons a partir de les notes), l’‘autotune’ es fa servir com a recurs artístic per obtenir una sonoritat determinada en la veu, i aquí sí que és més qüestionable que no se’n permeti l’ús, de la mateixa manera que no s’impedeix la presència del vocòder i altres instruments de distorsió vocal.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al passeig de Gràcia Un particular paga la xifra rècord de més de 40 milions per l’àtic més desitjat de Barcelona
- Negociacions encallades Veïns de l’Eixample temen una allau de peticions per obrir bars i botigues: «Destrossaria els nostres barris»
- Barcelona Jaume Collboni convida John Hoffman de tapes per Nou Barris
- ‘El meu planeta em necessita’ Estem fartes de les ‘totebags’
- Infraestructura a debat Les claus de la B-40: què ha aprovat el Parlament, en quin punt està el projecte, què volien ERC i el conseller
- Barcelona Mentoring Programme Directius sèniors i jubilats assessoren gratis emprenedors: 10 anys d’un mètode del MIT a Barcelona
- Conflicte entre Bakú i Teheran Un mort en un atac a l’ambaixada de l’Azerbaidjan a l’Iran
- L’ACTUALITAT BLAUGRANA Xavi, abans del Girona-Barça: «Els vals de tranquil·litat duren dos o tres dies»
- Eco mundial Clara Chía es converteix en una celebritat global
- Guerra comercial El Japó i els Països Baixos bloquejaran l’exportació de xips a la Xina