Propostes de lectura

50 llibres recomanats per llegir aquest estiu

  • Després de l’allau de títols que les editorials van llançar aquest Sant Jordi, seleccionem entre les últimes novetats una proposta de lectures estivals de diversos gèneres que també serviran per afrontar el Llibrestiu d’aquest dijous

  • A més, consulta aquí les 10 propostes de novel·la negra per evadir-se aquest estiu

A1-117724628.jpg

A1-117724628.jpg / EPC_EXTERNAS

15
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb les recomanacions del passat Sant Jordi perfectament vigents per no deixar de tenir-les en compte, oferim una selecció de propostes entre els últims llançaments editorials per perdre’s i evadir-se durant la canícula estival. Bon moment per aconseguir algun d’aquests llibres de cara a aquest dijous, 15 de juliol, en què les llibreries catalanes celebren el Llibrestiu, amb portes obertes fins a les 11 de la nit i estands al carrer.

Capítol a part mereix el gènere negre, un clàssic de l’evasió lectora estival, que pot seguir-se en aquest link.

-Ficció (en castellà, en català, arribada més enllà de les fronteres...)

-No ficció (història, assajos, memòries, reflexions, viatges...).

-Còmic

Ficció

Primavera / Primavera

Ali Smith ( Nórdica / Raig Verd. 19,50 / 20 €)

L’autora britànica s’ha proposat explicar històries íntimes sobre el teló de fons d’un escleròtic Brexit que carrega contra la immigració i desatén el canvi climàtic. Tot això amb la col·laboració de Katherine Mansfield, Rilke o l’artista plàstica Tacita Dean. Tercera entrega del ‘Cuarteto estacional’.

Guerra i paz

Lev Tolstói (Alba. 69,50 €) 

Potser l’estiu sigui massa curt per llegir al complet l’obra mestra de Tolstoi servida aquesta vegada en nova traducció de Joaquín Fernández Valdés. Però qui s’hi atreveixi es trobarà vivint en primera persona a les cases dels camperols i als palaus de la noblesa i tindrà fins i tot una trobada amb Napoleó. Tot el segle XIX desplegat davant els nostres ulls. No hi haurà mai cap altra novel·la que la iguali.  

El país de los otros / El país dels altres

Leila Slimani (Cabaret Voltaire / Angle Editorial. 23,95 / 21,90 €)La guanyadora del Goncourt s’endinsa aquí en les seves arrels familiars. De com el seu avi marroquí va lluitar per França durant la Segona Guerra Mundial i va conèixer allà la seva àvia, rossa i alsaciana, que es va traslladar amb ell al Marroc. Un país al qual ni colonitzadors ni àrabs van poder dir seu, com tampoc van poder fer-ho les dones. El llibre acaba de guanyar el Premi Llibreter

I van passar tants anys / Y pasaron tantos años

Natàlia Cerezo (Rata. 17,50 €)

Les històries de la seva àvia, reflex de les dones silenciades i invisibilitzades durant el franquisme, es condensen en l’evocador debut en la novel·la de l’autora dels relats d’‘A les ciutats amagades’ (Premi Ull Crític 2018).

Lo que queda de luz / Cap al tard

Tessa Hadley (Sexto Piso / Ed. de 1984. 19,90 €)Una novel·la psicològica deliciosament britànica que posa en joc la relació de tres amics, una parella i la viuda del quart integrant del grup, mort d’un infart fulminant. Aquesta pèrdua farà que aflorin tensions i greuges i que es posin en evidència les esquerdes que s’obren entre ells. 

Lluny d’Àfrica

Isak Dinesen (Viena. 26 €)

Qui busqui en aquesta memòria magistral el rastre dels amors de Karen Blixen amb el pilot i caçador Denys Finch Hatton, tal com s’explica a la pel·lícula ‘Memòries de l’Àfrica’, quedarà una mica decebut. En canvi es trobarà un llibre difícil d’oblidar, ara abocat al català.

Los días perfectos

Jacobo Bergareche (Asteroide. 18,95 €)

Una novel·la epistolar que és també una dissecció sobre les misèries del matrimoni i l’amor. El protagonista escriu al seu amant i a la seva dona intentant recompondre’s a si mateix. Un dels descobriments literaris de l’any que es reflecteix en la correspondència que William Faulkner va intercanviar amb la seva amant, Meta Carpenter. 

Terres mortes

Núria Bendicho (Anagrama. 16,90 €)

Finalista del Llibreter (que al final va guanyar ‘La casa de foc’, el Premi Proa de Francesc Serés), l’autora firma un debut magnètic, al·legoria de l’esterilitat de la terra, on en un univers gòtic emergeix la violència masclista i la crueltat.   

Los libros de cuentos

Willa Cather (Alba.16,50 €)

Per a Truman Capote no hi havia millor escriptora que Willa Cather, però poc tenen a veure els mons dels dos escriptors. La nostàlgia i la reivindicació d’un passat nord-americà més veritable, unit a una sensibilitat alliberadora per a les dones singulars de les seves històries, són alguns dels interessos d’aquesta autora que mereix ser molt més llegida.  

La actriz

Anne Enright. (Seix Barral. 19,50 €)

Aquesta narració clàssica parla amb elegància d’una mare exitosa i una filla a la seva ombra, però sobretot és una indagació sobre les zones fosques de la celebritat. També permet descobrir una vegada per sempre una veterana escriptora. 

Entre l’infern i la glòria

Àlvar Valls (Edicions de 1984. 22,20 €)

Va destil·lar l’escriptor i traductor la ingent documentació recopilada durant 10 anys en les 1.000 pàgines d’aquest ambiciós recorregut, merescudament premiat amb el Crexells, per la figura, i en especial pels seus últims dies ja moribund, del polièdric i «rebel» poeta Jacint Verdaguer, més enllà de la seva imatge d’estampeta i sotana. Bon moment per recuperar-lo.

Tengo miedo torero

Pedro Lemebel (Las afueras. 17,95 €)

Descobert gràcies al seu compatriota Roberto Bolaño, Lemebel va ser un cantor de la marginalitat gai dins de la marginalitat social. En aquesta novel·la, amb ecos que la vinculen a l’univers de Manuel Puig, explica una relació amorosa amb el rerefons de l’atemptat a Pinochet el 1986.

El Evangelio

Elisa Victoria (Blackie Books. 22 €)

Després de l’èxit del seu debut a ‘Vozdevieja’, Victoria recupera els seus propis records com a mestra per fer una altra radiografia de la infància des del punt de vista d’una professora que es veu obligada per les circumstàncies a fer classes en una escola de monges. La veu senzilla però carregada de veritat de l’autora es posa de nou en marxa.

Esta herida llena de peces

Lorena Salazar Masso (Tránsito. 16,90 €)

Una nova fita en aquesta recent collita d’autores llatinoamericanes que estan revolucionant les lletres en castellà. L’escriptora colombiana, en aquest enlluernador debut, fa viatjar riu avall una mare i el seu fill adoptiu enmig de la imponent selva mentre ressona en els seus records l’eco de la violència.

Mansos

Bob Pop (Alfaguara. 16,90 €) 

Fa 10 anys, Constantino Bértolo, l’editor a qui més li deu la nova narrativa espanyola, va publicar a Roberto Enríquez, en art Bob Pop, la seva primera novel·la, la reedició de la qual coincideix ara en el temps amb la sèrie ‘Maricón perdido’. 

El invencible verano de Liliana

Cristina Rivera Garza (Literatura Random House. 18,90 €)

El 1990, la germana petita de l’escriptora mexicana, Liliana Rivera Garza, va ser assassinada als 20 anys pel seu nòvio perquè va decidir deixar-lo. Aquest llibre és alhora una investigació dels fets, un homenatge, un acte de justícia i un al·legat contra l’horror dels feminicidis.

El nacimiento de un héroe

Jin Yong (Salamandra. 22 €)

Ambientada a la Xina de l’any 1200 i basada en les guerres reals entre Gengis Khan i els seus mongols i les dinasties Song, aquesta turbulenta aventura fantàstica, considerada ‘El senyor dels anells’ xinès, és el primer volum de les ‘Llegendes dels Herois Cóndor’ (un clàssic amb 300 milions d’exemplars venuts).

Geografía de la oscuridad

Katya Adaui (Páginas de espuma. 14,25 €) La peruana Katya Adaui s’uneix a l’excel·lent collita d’autores llatinoamericanes que cultiven contes incòmodes i magníficament escrits. El fil conductor d’aquest llibre són les relacions familiars que dissecciona amb ànim punxant i descarnat.  

Cenicienta liberada

Rebecca Solnit (Lumen. 14,90 €)

Un llibre que la feminista Rebecca Solnit va escriure per a la seva neboda i que reescriu el vell conte de la Ventafocs, que en aquesta versió posada al dia és una noia descarada que es rebel·la contra els qui la tracten malament i decideix llençar les odioses i molestes sabates de vidre. I com ‘bonificació track’ les meravelloses il·lustracions d’Arthur Rackham. 

Yo que nunca supe de los hombres / Jo que mai vaig saber dels homes

Jacqueline Harpman (Alianza / Periscopi. 18 €)

Concebuda com un malson descrit amb minuciositat, escrita el 1995 i considerada un llibre de culte, aquesta novel·la és una faula especulativa protagonitzada per una narradora tancada en un soterrani, al costat d’un grup de dones, que tothom desconeix . 

La pomera i altres contes

Daphne du Maurier (Les Altres Herbes. 20,90 €)

Per primera vegada traduït al català, el relat de Daphne du Maurier que va inspirar ‘Els ocells’, la inquietant pel·lícula de Hitchcock. Al seu costat, un conjunt de contes imperdibles de l’autora de ‘Rebecca’, gràcies a la coedició entre L’Altra i Males Herbes. 

El año del diluvio

Margaret Atwood (Salamandra. 21 €)

Segona entrega de la trilogia distòpica sobre la fi del món de la creadora d’‘El conte de la criada’ després d’‘Oryx i Crake’. El final, ‘MaddAddam’, arribarà a l’octubre

Había una vez en Hollywood / Hi havia una vegada a Hollywood

Quentin Tarantino (Reservoir Books. Columna 19,90 €) 

El creador de ‘Pulp fiction’ debuta en la literatura novel·litzant la seva última i brillant pel·lícula homònima, revelant aspectes desconeguts sobre els protagonistes i sobre llegendaris actors de l’època, a més d’aportar camins inesperats en la trama. 

No ficció

A la taula dels altres. A peu pel Priorat

Josep Maria Espinàs (La Campana. 16,90 €)

La popular sèrie de recorreguts a peu sorgits dels viatges que el veterà escriptor i periodista català va realitzar durant anys per diversos paratges, retratant la gent del lloc, reviu en una renovada edició. De moment, tres títols obren boca: el Priorat , la Llitera i el Pallars i la Vall d’Aran.

La brigada de los bastardos

Sam Kean (Ariel. 23,90 €)

Un discret grup de científics, espies i soldats aliats, coneguts com la brigada dels bastards, es van conjurar per evitar que Hitler aconseguís fabricar la bomba atòmica. Un assaig en el qual trobem segrestos de físics, enganys a l’enemic i secrets fets confessar a base d’alcohol.

Una família

Toni Sala (L’Altra. 20 €)

L’autor de ‘Persecució’ (Crexells 2019) aparca la ficció per endinsar-se en la crònica de la seva família, dedicada al turisme a la Costa Brava dels 70 als 90 i tornant a la seva joventut per a, en el recorregut, mirar-se al mirall dels mateixos pares.

Tienes que mirar

Anna Starobinets (Impedimenta. 17,95 €)

El 2012, l’escriptora va descobrir que el fill que esperava patia un defecte congènit incompatible amb la vida. Aquesta la història del seu dolor, del deficient i inhumà tracte sofert als hospitals russos, però també, una història de terror i un llibre polèmic al país de Putin. 

Lo que no me contaste

Mark Mazower (Crítica. 21,90 €)

Nou títol de la col·lecció ‘El tiempo vivido’, aquesta vegada amb les memòries del reconegut historiador britànic, que busseja en la història de la seva família, d’origen jueu, pel lloc de Stalingrad, el gueto de Vílnius, el París ocupat pels nazis o les files de la Wehrmacht. 

La vida pequeña

José Ángel González Sainz (Anagrama. 17,90 €)

Val la pena aturar-se en aquest petit gran llibre d’un dels millors narradors en castellà. Aquest lúcid diari de l’autor en temps de pandèmia s’uneix a aquesta formidable genealogia dels d’Iñaki Uriarte, Marcos Ordóñez o Ignacio Vidal-Folch. 

Umbrales

Oscar Martínez (Siruela. 19,95 €)

¿Un llibre sobre portes? Doncs sí, això mateix. Un fascinant assaig literari que descobreix els símbols i els missatges que homes i dones han projectat a les entrades de cases, temples, palaus i fortaleses militars des de Pompeia fins a la Secessió vienesa.  

Un día qualquiera en Nueva York

Fran Lebowitz (Tusquets. 20 €)

A aquesta àcida i divertida cronista de Nova York, els llibres de la qual van arribar a les llibreries espanyoles en els 80 sense excessiu ressò, li ha arribat una nova oportunitat lectora gràcies als documentals que el seu gran admirador Martin Scorsese li ha dedicat. Les seves enginyoses històries continuen mantenint una gran vitalitat.

Horizonte

Barry López (Capitán Swing. 27 €)

El desaparegut Barry López, la ploma més respectada de la literatura de viatges –amb el permís de Lawrence Osborne– va oferir aquí el seu llibre més ambiciós i personal seguint les exploracions històriques vinculades des de Galápagos fins a Austràlia sense oblidar els dos pols. 

La casa eterna

Yuri Slezkine (Acantilado. 46 €)

Un llibre d’història que es llegeix com una novel·la, no menys ambiciosa que ‘Vida i destí’ de Vasili Grossman, centrat en les històries dels habitants de la casa del títol, un edifici oficial situat davant el Kremlin. Allà s’hi van allotjar els principals dirigents i intel·lectuals soviètics, la majoria dels quals van acabar polvoritzats per les purgues de Stalin. 

Un mar sin límites

David Abulafia (Crítica. 38,90 €)

Autor sobre un assaig fonamental sobre el Mediterrani, el britànic d’origen israelià David Abulafia amplia l’òptica i relata la història de la Humanitat a partir de l’entrecreuament de les xarxes marítimes en les quals encara es realitza la pràctica totalitat del comerç. 

San Elvis, ruega por nosotros

Pau Arenós (Univers. 19,90 €)

Anècdotes i reflexions, per les quals es passegen no pocs famosos, que en conjunt componen un homenatge a l’ofici periodístic que tant s’ha transformat en les últimes dècades. Arenós fuig de la nostàlgia i es val d’un preuat sentit de l’humor que és marca de la casa. 

Tercera persona

Valérie Mréjen (Periférica. 13 €)

Aquesta autora i artista visual francesa utilitza la seva pròpia experiència per examinar a través de llibres molt breus moments fonamentals de la seva vida des d’una perspectiva cruel i burlesca. En aquesta ocasió, sota la seva particular òptica, es planteja la seva pròpia maternitat.

El vvuelo de los buitres

Jorge M. Reverte (Galaxia Gutenberg. 21,90 €)

Obra pòstuma del desaparegut escriptor i historiador, en la qual va arribar a reconstruir, amb l’ajuda de Sonia Ramos i M’hamed Chafih, la guerra del Rif i el desastre militar espanyol d’Annual, ara que es compleix el centenari. 

Gladius

Guy de la Bédoyère (Pasado & Presente. 29 €)

El subtítol ho diu tot: ‘Viure, lluitar i morir a l’Exèrcit romà’. Aquest assaig de l’historiador britànic es basa en cartes, làpides i anècdotes personals que permeten llegir les missives d’un soldat destinat a Egipte o a Britannia o seguir la vida d’un centurió o un legionari a Síria o Hispània. 

Juana de Arco

Helen Castor (Ático de los Libros. 23,90 €)

La historiadora britànica i autora de ‘Lobas’ traça, a través del relat de testimonis contemporanis, enemics i companys d’armes de la Donzella d’Orleans, la història d’una dona que es va convertir en mite en la guerra contra els anglesos a la França medieval. 

Homo bellicus

Fernando Calvo González-Regueral (Arzalia. 23,95 €)

La història de la humanitat a través de la guerra: el contingut ja l’avisa el subtítol però la visió és, en to divulgatiu, la d’un expert en història militar i Guerra Civil espanyol que s’ajuda de mapes, gràfics i quadros per traçar l’afany bèl·lic de la nostra raça.

Maradona

Guillem Balagué (Cúpula. 20,90 €)

Sobre com ‘El Pibe, el Rebel, el Déu’ es va convertir en llegenda del futbol i sobre les llums i les ombres del desaparegut astre argentí escriu l’expert en futbol en aquest complet assaig sobre el Pelusa.

Un diàleg imaginari

Lluís Maria Todó (Club Editor. 17,95 €)

Un diàleg imaginari amb Stendhal, Flaubert i Proust és el que ofereix l’escriptor i crític barceloní en aquest passeig per l’imaginari dels autors de ‘La cartoixa de Parma’, ‘Madame Bovary’ i ‘A la recerca del temps perdut’.

La mujer que sabe guardar secretos

Elena Vavilova (Roca. 20,90 €)

El relat autobiogràfic de l’apassionant vida de qui va estar infiltrada durant més de 20 anys als Estats Units i el Canadà al costat del seu marit, Andréi, l’espia russa Elena Vavilova. La seva vida va inspirar la sèrie ‘The americans’. 

Historias de Japón / Històries del Japó

Xavier Moret (Península / Pòrtic. 18,90 €/ 17,50) 

Amb els Jocs Olímpics de Tòquio a les portes i davant les dificultats per visitar altres països que planteja la pandèmia, el periodista proposa un nou viatge sense sortir de casa, aquesta vegada al país del Sol naixent.  

Còmic

Carta blanca

Jordi Lafebre (Norma. 25 €)

Assegura el brillant dibuixant barceloní que aquest, el seu primer còmic en solitari, és la seva apassionada «carta d’amor a les comèdies romàntiques, a la literatura i al còmic». Amb aquesta història meravellosa d’amor platònic entre un llibreter i una alcaldessa jubilada, dues vides destinades a trobar-se, Lafebre li roba el cor al lector.   

Solas en Berlín

Nicolas Juncker (Garbuix Books. 22 €)

Esgarrifoses són les dues històries reals de dones a la Segona Guerra Mundial que el dibuixant francès entrellaça d’amistat fictícia: la d’una berlinesa, víctima de violacions dels soldats russos quan aquests van prendre la capital del Reich, i la d’una russa de l’NKVD que busca les restes de Hitler a la ciutat en ruïnes. 

El enebro / Giganta

Núria Tamarit (La Cúpula / Norma. 14,90 / 32 €)

La jove dibuixant de Vila-real imprimeix el seu estil marca de la casa en aquest doblet de fantasia. Si a ‘El enebro’ ofereix la seva particular versió del cruel relat dels germans Grimm, a ‘Giganta’ (amb guió de JC Deveney) posa els seus pinzells al servei d’un macroconte d’una geganta òrfena a la recerca de llibertat. 

Rhapsody in blue

Andrea Serio (Sapristi. 18,90 €)

El jove jueu Andrea Goldstein va fugir d’Itàlia el 1938 després que Mussolini aprovés les lleis racials i ell es convertís en presa del feixisme que irradiaven els nazis. Però va tornar i va lluitar contra ells en la Segona Guerra Mundial. Andrea Serio rescata la seva història real en aquesta simfonia en vinyetes. 

Us

Sara Soler (Astiberri. 18 €)

Transmetent empatia, delicadesa i humor, la dibuixant de Barbastre relata la història d’amor amb la seva parella, Diana, qui va començar un procés de transició de gènere. Una vivència compartida plena de moments difícils i moments bons, d’anècdotes, acceptació i autodescobriment. 

Monstruos

Barry Windsor-Smith (Dolmen. 34,95 €)

Notícies relacionades

Sofisticada barreja de ‘thriller’ d’espionatge i drama familiar en aquest ambiciós i monumental còmic cuit a foc lent (35 anys va tardar el nord-americà a crear-lo). Un ingenu recluta de l’Exèrcit dels EUA és el 1964 el candidat perfecte per a un programa genètic experimental.

I de propina, 5 còmics molt recomanables que han adaptat obres literàries i que els seus autors han dotat d’una empremta molt personal.

Temes:

Llibres