Propostes de lectura

Deu llibres il·lustrats de regal per a aquest Nadal 2021

Deu llibres il·lustrats de regal per a aquest Nadal 2021
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La poesia, els relats i el Japó són alguns dels protagonistes de les novetats en format de llibre il·lustrat que arriben com el perfecte regal per a aquestes festes.

‘Érase un verso (poemas de hadas revisitados)’

Diversos autors. Nórdica. 19,50 €

Fins a 24 il·lustradors, com Ignasi Blanch, Ana Juan, Noemí Villamuza o Agustín Comotto, que han publicat amb Nórdica en els 15 anys que ara fa l’editorial de Diego Moreno, il·lustren poemes d’autors com Neil Gaiman, Silvia Plath o Leonard Cohen, que donen una volta més als contes de fades clàssics. En aquesta línia, Anne Sexton fa el mateix en els versos de ‘Transformaciones’, un monogràfic de Nórdica il·lustrat per Sandra Rilova.

‘El año de la rata’

Mariana Enriquez i Dr. Alderete. Libros del Zorro Rojo. 19,90 €  

Provocadores i inquietants il·lustracions pop de l’artista gràfic Dr. Alderete acompanyen aquests 60 textos inèdits, distòpics, afilats i paranormals, de l’autora de ‘Nuestra parte de noche’, creats el 2020, l’Any de la Rata, segons el calendari xinès. La brillant narradora argentina incita a reflexionar sobre aquest moment crític de la humanitat transitant de la quotidianitat al terror sobrenatural.    

‘Los dibujos’

Franz Kafka. Galaxia Gutenberg. 45 €

L’autor de ‘La transformació (La metamorfosi)’ va dibuixar tota la seva vida, i amb ambició artística. Ara, aquesta cuidada edició reuneix per primera vegada totes les il·lustracions, 163, kafkianes en el seu traç i el seu missatge. 122 són inèdites; es van mantenir 63 anys a la caixa forta d’un banc suís, malgrat que Kafka va especificar al seu testament que es destruïssin, igual que els seus textos, cosa que el seu marmessor i amic Max Brod no va fer. Inclou un estudi d’Andreas Kilcher.

‘Algunos cuentos completos’

Domingo Villar i Carlos Baonza. Siruela. 19,95 €

L’autor de celebrades novel·les negres com ‘El último barco’ i ‘La playa de los ahogados’ guardava un as a la màniga. Aquest llibre descobreix la seva faceta com a autor de relats, un gènere que ha sembrat en privat, com a divertiment per ser llegit i enviat als seus amics. Els linogravats del pintor Carlos Baonza il·lustren aquestes enginyoses i sorprenents històries.   

‘Nick Carter y André Breton, una pesquisa surrealista’

David B. Impedimenta. 20,50 €

Impactant i inquietant desplegament gràfic del reconegut dibuixant de còmic francès que, làmina a làmina, en rigorós, laberíntic i tenebrós negre sobre blanc, emprèn un viatge surrealista, com no podia ser de cap altra manera, pel surrealisme i el seu avantguardista fundador, un André Breton que aquí contracta el detectiu Nick Carter, tret de les novel·les ‘pulp’.  

‘Flor Fané’

Sara Morante. Astiberri. 18 €

Després de ‘La vida de las paredes’ (Lumen), Sara Morante hibrida de nou il·lustració i relat per narrar la història d’una nena, l’Olga, asfixiada per un pare controlador. Amb aquarel·la, guaix i llàpissos, la il·lustradora aparca el món digital i incideix en com la petita es refugia en la imaginació per sobreviure a la violència que l’envolta. 

‘Espíritus y criaturas de Japón’

Lafcadio Hearn / Benjamin Lacombe. Edelvives. 32,90 €

L’art de l’il·lustrador francès Benjamin Lacombe, com ja va fer a ‘Historias de fantasmas de Japón’, magnifica en aquest volum cuidat al detall nou dels relats fantàstics d’espectres i aparicions de la tradició oral nipona que el japonòleg Lafcadio Hearn va recopilar i va reescriure a la segona meitat del segle XIX. Per a fans de Lacombe, una altra novetat, aquesta infantil i amb Sébastien Perez, ‘La mejor mamá del mundo’ (Lunwerg, 19,90 €).

‘La miniatura incandescente’

Emily Dickinson / Lucila Biscione. Libros del Zorro Rojo. 19,90 €

Un delicat i alhora surrealista treball en paper retallat convertit en il·lustracions flotants de l’artista plàstica argentina Lucila Biscione embolica aquest atípic volum que reuneix 185 poemes inèdits a Espanya d’Emily Dickinson. Es tracta de quartets que escrivia «com petits amulets i els enviava com si fossin regals, acompanyant flors, o imbricats dintre de la prosa de les seves cartes», explica María Negroni, traductora i prologuista de l’edició.  

‘Japón’

Sandrine Bailly. Lunwerg. 35 €  

Notícies relacionades

El fascinant univers de l’art i la cultura japonesa captiva amb les gairebé 200 imatges (en tinta xinesa, gravats, litografies, fotografies o pintures en rotllos) que alimenten aquest cuidat àlbum que transmet la sensibilitat de l’ànima nipona: el ‘wabi sabi’ (el que és perible de les coses) o el ‘yûgen’ (la bellesa oculta del món). 

‘Brassens’

George Brassens / Emilio Urberuaga. Nórdica. 22.50 €

L’art de l’il·lustrador madrileny Emilio Urberuaga nodreix aquesta bonica edició de tapes de tela que commemora aquest 2021 que acaba el centenari del popular cantautor francès, el poeta de la quotidianitat. Les làmines de color acompanyen una selecció de les seves cançons i versos (també en versió original), amb fites com ‘La mala reputación’.