Resum de l’any cultural

Les cinc millors exposicions del 2021 a Barcelona

Les cinc millors exposicions del 2021 a Barcelona

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que sota aquestes línies seleccionem cinc propostes expositives que han brillat a Barcelona aquest 2021, any de la irrupció dels NFT al món de l’art i l’Any del pintor Palau Ferré, la capital catalana ha vist relleus en alguns dels seus espais artístics com el Macba, on per primera vegada en la seva història arribava a la direcció una dona, Elvira Dyangani Ose, i l’Arts Santa Mònica emprenia un nou rumb de la mà d’Enric Puig Punyet

En un repàs de l’any, Barcelona ha celebrat l’obertura, davant el Museu Picasso, d’un nou i atractiu museu d’art modern i contemporani, el MOC, amb obres de Basquiat, Warhol o Banksy. També ha sigut testimoni de com aquest últim, esmunyedís i misteriós artista urbà per excel·lència era objecte d’un ambiciós desplegament al Museu del Disseny (fins al març). I de com se succeïen desplegaments interactius com el d’Escher a les Drassanes, i immersius com el del col·lectiu d’art digital teamLab a CaixaForum o els de Klimt i després Frida Khalo a Ideal, Centre d’Arts Digitals. 

No ha faltat videoart, amb les peces de John Akomfrah a la Fundació Tàpies; ni l’eclosió de l’escultura moderna, a la Fundació Miró; ni la fotografia: els ‘monstres’ de Joan Fontcuberta a Can Framis; l’Amazònia de Claudia Andujar, els carrers de Garry Winogrand o l’Amèrica Llatina de Paolo Gasparini, al centre KBr, o les vides marginals de dones que va retratar Mary Ellen Mark, a Foto Colectania.  

Notícies relacionades

Mentre les galeries catalanes recuperaven el pols en pandèmia, a Madrid tornava presencial la fira Arco, l’univers de Magritte prenia el Museu Thyssen i el Reina Sofia reordenava la seva col·lecció d’avantguardes i el Museu del Prado, les sales vuitcentistes. I si el Guggenheim de Bilbao oferia la trencadora obra de l’artista Alice Neel, a Lleida, la Fundació Sorigué estrenava obra permanent de Chiharu Shiota al complex Planta.

I ara sí, cinc exposicions que cal recordar: 

De la Guerra Civil a Gaudí al MNAC

El MNAC tanca un gran any expositiu, amb fites com l’espectacular mostra (fins al març) de més de 650 peces que trenca mites sobre Gaudí: ni va ser un geni incomprès tocat per la inspiració divina ni aïllat de la societat i el món artístic de la seva època. Això sense oblidar el desplegament sobre la Guerra Civil, amb noves sales dedicades al conflicte a la col·lecció permanent del museu, la impactant instal·lació de Francesc Torres amb avions republicans a la Sala Oval, i les exposicions sobre les fotografies, moltes d’inèdites, d’Antoni Campañà, i sobre l’operació de salvaguarda de l’art català durant el conflicte per part del primer director del MNAC, Joaquim Folch i Torres, i el seu equip. 




El CCCB va visitar Mart

Tot i que ara recorre el CCCB la insòlita mostra sobre l’ús de la màscara (del KKK a ‘V de vendetta’), fins al juliol el centre va viatjar per la galàxia amb ‘Mart, el mirall vermell’, buscant al mític planeta com ajudar la Terra. De Ray Bradbury a Carl Sagan i entre incunables, còmics, pel·lícules i meteorits marcians.

L’art gràfic ‘made in USA’, de Warhol a Lichtenstein

Amb grans peces coloristes i de gran mida d’artistes com Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Willem de Kooning o Jasper Johns, CaixaForum Barcelona (després del seu pas per la seu de Madrid) va recórrer sis dècades d’art gràfic nord-americà a ‘El somni americà. Del pop a l’actualitat’.   

La inestimable col·lecció Tous, al Macba

Després de bussejar en la subtil dissidència de l’artista minimalista d’origen cubà Felix Gonzalez-Torres, el Macba va celebrar amb una espectacular exposició a l’edifici Meier, a la Capella i reobrint la Sala Metrònom l’enorme donació del mecenes barceloní Rafael Tous.  

Lola, germana i guardiana del llegat de Picasso

Lola, la germana i primera musa de Picasso, protagonitza fins al febrer l’íntima i captivadora mostra del museu de l’artista malagueny a Barcelona: retrats, fotos, cartes i documents familiars, alguns d’inèdits, donen fe de la complicitat i afecte que els va unir tota la vida i de com ella va traspassar als seus hereus la funció de guardiana del llegat del pintor.