Gegant cultural

L’Ajuntament de Barcelona i el Primavera Sound assenten les bases del ‘nou’ festival mida Godzilla

La reunió entre la mostra musical i el consistori sembla garantir el format de dos caps de setmana el 2023, però deixa en l’aire què ocorrerà més enllà

  • El Primavera Sound llança un pols a l’Ajuntament de Barcelona

  • Colau: «Està fora de discussió que el Primavera Sound es queda a Barcelona»

L’Ajuntament de Barcelona i el Primavera Sound assenten les bases del ‘nou’ festival mida Godzilla

FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El Primavera Sound va anunciar en tres dies consecutius, el 7, el 8 i el 9 de desembre, que el 2022 inaugurarà edicions a Santiago de Xile, Buenos Aires i São Paulo. Que se sumaran a la de Los Angeles, una estrena ja anunciada, i a la ja semiclàssica de Porto. En la imatge promocional de les cinc mostres transfrontereres del festival barceloní es ressalta el lema ‘Created in Barcelona’ (Creat a Barcelona). La mostra semblava orgullosa del seu lloc d’origen, que tampoc és mala marca internacional per molt que des de fa algun temps li plou o des d’alguns sectors es faci veure que li plou l’hostilitat.

Però dijous va esclatar la bomba, és a dir, Gabi Ruiz, un dels directors del festival, va amenaçar en declaracions a ‘La Vanguardia’ d’emportar-se el festival a una altra ciutat, insinuant Madrid, a causa de desavinences amb l’Ajuntament de Barcelona. Un mantra en voga, el de la fuga a la capital d’Espanya.

Fora de discussió

Ada Colau, l’alcaldessa de la ciutat, no només va seguir aquest divendres l’estela conciliadora del tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, dijous, sinó que va anar més enllà: «Està fora de discussió que el festival es queda a Barcelona», va proclamar.

Colau va al·ludir directament a un dels punts que separen l’organització del consistori: la possibilitat que el Primavera Sound consolidi el model de festival ampliat, és a dir, comprenent dos caps de setmana, una cosa prevista per al 2022 a fi de recuperar pèrdues generades per l’aturada causada per la pandèmia. «Vull recordar que jo mateixa vaig sortir a anunciar l’edició ampliada del 2022», va remarcar, i va destacar que dona importància a l’assumpte.

L’alcaldessa ha deixat clar que el seu govern municipal està a favor de mantenir aquest model almenys un any més: «Estem treballant perquè l’edició ampliada es doni el 2022 i també el 2023».

No obstant, la intenció del Primavera Sound és que el format de doble cap de setmana, a l’estil Coachella i amb un poderós pont de concerts en sales de la ciutat entre tots dos, sigui definitiu. La diferència és que Coachella se celebra en un desert californià i el Primavera Sound, en una zona important i molt poblada de Barcelona.

Colau va afegir que per si quedava algun dubte que pugui esdevenir malentès, el mateix divendres hi hauria una reunió entre l’organització del festival i Martí.

«Mai he tingut dubtes de la complicitat entre Barcelona i el Primavera Sound, i si n’hi havia alguna, quedarà resolta en aquesta reunió», va afirmar Colau.

Sense certeses

Sí, però no del tot. En la trobada mantinguda per Martí i Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’ajuntament, amb la cúpula del Primavera Sound no hi va haver resolució sobre l’exigència clau, la perpetuació del model de doble cap de setmana. «De moment hi ha bona entesa i calendari de reunions a curt termini per anar parlant», van assenyalar fonts municipals.

Les mateixes fonts van indicar que la reunió va permetre «reconduir el malentès i acordar el full de ruta per continuar avançant. Les dues parts treballem perquè hi hagi un gran Primavera Sound el 2022 i el 2023». Més enllà, veurem.

El Primavera Sound va rebutjar fer declaracions a EL PERIÓDICO sobre la trobada.

O sigui, que mentre l’edició ‘king size’ del Primavera Sound sembla encarrilada també per al 2023 (la del 2022 ja està tancada i amb entrades esgotades), el futur molt pròxim passat aquell any encara és en l’aire.

Cita positiva

Fonts coneixedores de la reunió van explicar que el que s’està negociant amb el Primavera Sound per al seu format Godzilla és un «nou contracte social» del festival amb la ciutat. En termes que la mostra tingui una implicació més gran amb el seu entorn immediat en «integració, equitat i sostenibilitat».

En aquest sentit no pinta que hi hagi d’haver problemes perquè la mostra ja ha creat la Fundació Primavera Sound, amb la qual «posa en funcionament els seus recursos i la seva rellevància per incidir de manera positiva en el seu entorn els 365 dies de l’any: garantir el retorn social, especialment el que beneficia als i les més joves, és una prioritat innegociable». El comunicat publicat per l’empresa el 15 de desembre afegeix: «Amb l’educació i la divulgació cultural com a base, la Fundació pren la música com una eina de transformació social capaç de generar oportunitats de futur i el seu focus inicial a les zones més pròximes al Parc del Fòrum». 

El lloguer

L’Ajuntament de Barcelona, començant per l’alcaldessa, insisteix a ressaltar que no hi ha cap conflicte monetari amb el Primavera Sound, com apuntaven les paraules de Gabi Ruiz respecte que se’ls havia multiplicat per 17 el lloguer del Parc del Fòrum per al 2022. Com va informar aquest diari ahir, la renda de l’espai el 2019 va ser de 83.000 euros per a tots els dies. Des del consistori expliquen que mai s’ha formulat oficialment aquesta pujada i que a tot estirar en alguna reunió amb el Primavera Sound se’ls va fer notar que l’import total de l’edició de dos caps de setmana llargs, incloent lloguer del recinte, neteja, seguretat, mobilitat, etcètera ascendiria a 1.411.000 euros.

També indica l’ajuntament que el Primavera Sound de dos caps de setmana significa tenir el Fòrum tancat pràcticament un mes, entre muntatge, festival i desmuntatge.

Coreografia

Notícies relacionades

En una coreografia típica de Barcelona, el Gremi de Restauració de Barcelona va reclamar dijous a l’ajuntament un compromís «clar i ferm» per a la continuïtat a la ciutat del Primavera Sound. L’influent ‘lobby’ va expressar la seva «inquietud» per la possible fugida de la cita musical.

I aquest divendres va ser el torn veïnal. La tot just constituïda Plataforma Stop Concerts Fòrum, de la qual formen part entitats com Moviment Diagonal Mar, Aire Net, Comunitat Eduard Maristany, Associació de Veïns de Besòs i Associació de Veïns de Maresme, va deplorar «l’incompliment dels compromisos que es van debatre en diferents reunions», celebrades des de maig fins al setembre, a la taula de seguiment del Primavera Sound.