CRÍTICA DE LLIBRES

Crítica d’‘Un lugar desconocido’: la culpa com a condemna

‘Un lugar desconocido’ és un inèdit en castellà de Seicho Matsumoto, un dels grans del gènere de misteri japonès.

Crítica d’‘Un lugar desconocido’: la culpa com a condemna
1
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

Tsuneo Asai és l’encarregat en cap del departament d’Alimentació del Ministeri d’Agricultura i Silvicultura. Durant un viatge de negocis a Kobe, rep la notícia que la seva dona Eiko ha mort d’un infart. Feia temps que no estava bé de salut, però la tardança amb què li comuniquen el succés i l’emplaçament de la seva mort fan que Tsuneo no acabi d’acceptar que tot ha sigut fruit de la casualitat. Així que no tardarà a descobrir que no coneixia la seva dona tant com creia.

‘Un lugar desconocido’ és la tercera novel·la que Libros del Asteroide recupera de Seicho Matsumoto, un escriptor qualificat com el Simenon japonès. Al llibre reflexiona sobre la culpa i com aquesta pot arribar a convertir-se en el nostre pitjor càstig. Amb una primera meitat de transcurs reposat –un ritme molt propi de les lletres nipones– Matsumoto no té pressa a arribar al clímax de la trama. No obstant, una vegada superat, ens atrapa entre les seves pàgines fins a un final en què qualsevol desenllaç és possible.

Notícies relacionades

Malgrat que trobem un parell d’aspectes que poden no convèncer del tot el lector contemporani, és inqüestionable el domini de l’autor de la gestió del temps i de la construcció de suspens. La influència de l’anàlisi del món laboral, el respecte per les jerarquies o la importància de l’estatus social que aportava un determinat lloc de treball, són elements que podem detectar en autors actuals com David Peace a ‘Tokyo Redux’ o Hideo Yokoyama a ‘Seis Cuatro’. Un referent de la literatura de misteri japonesa que és un luxe que puguem llegir en castellà.

‘Un lugar desconocido’

Autor:  Seicho Matsumoto

Traducció:  Marina Bornas

Editorial:  Asteroide

  256 pàgines. 17,95 euros.