Subhasta històrica

Sotheby’s arriba a nous rècords en una subhasta d’obres d’artistes icònics del segle XX

Jackson Pollock, Mark Rothko, Andy Warhol, Giacometti i Pablo Picasso van ser alguns dels artistes més cotitzats

Un Pollock venut per 53 milions marca una nova fita en el preu de subhasta de l’artista

Sotheby’s arriba a nous rècords en una subhasta d’obres d’artistes icònics del segle XX
4
Es llegeix en minuts

La subhasta d’obres de grans artistes com Jackson Pollock, Mark Rothko, Andy Warhol i Pablo Picasso per la casa Sotheby’s ha arribat avui a 676 milions de dòlars, per sobre de les expectatives marcades per la firma, en una vetllada en la qual diversos treballs com el ‘Número 17’, de Pollock, venut per 61,2 milions de dòlars, va batre el rècord de l’artista en una licitació.

Un total de 35 lots de la col·lecció que el multimilionari Harry Macklowe ha posat a la venda després de divorciar-se, es van subhastar davant una sala plena d’interessats i en la qual representants de venedors que licitaven per telèfon des de Londres i Hong Kong van animar la sessió esperonant els preus de molts dels lots.

Un exemple de les 24 obres amb un preu final que va trencar el sostre fixat pels organitzadors va ser ‘Sense títol XXXIII’, de Willem De Kooning, el valor del qual havia sigut calculat per Sotheby’s entre 12 i 18 milions, però que va arribar als 24.323.000 després que cinc compradors competissin per emportar-se la tela.

Rècord de Pollock

El ‘Número 17’, executat el 1951 per Pollock va ser l’onzè lot a sortir a la venda i s’emmarca dins de les conegudes com a ‘Pintures negres’ de l’expressionisme abstracte que encarnava l’artista.

La casa de subhasta calculava que arribaria a una quantitat d’entre 25 i 35 milions, un màxim que va superar en 26 milions, després que al preu de martell (53 milions) se li sumessin els impostos.

Així mateix, va destacar el quadro titulat ‘Número 7’ del pintor Mark Rothko que va arribar al segon preu més alt pagat en una subhasta per un treball de l’artista.

L’obra, executada el 1951, any en què el pintor nord-americà va arribar a la maduresa artística i que recull una delicada gamma de lavanda, verd i taronja va ser adquirit per un preu de 89,3 milions de dòlars.

La seva venda, que es va fixar a la caiguda del martell en 77.500.000 de dòlars (82,5 després d’impostos), també va ser seguida per l’aplaudiment dels assistents, tot i que en aquest cas no va superar els 90 milions de màxim que havia fixat Sotheby’s.

L’obra ‘Figure’, de Pablo Picasso, va ser un altre dels lots que van sobrepassar el preu més alt que es figurava la casa de subhastes, 25 milions de dòlars.

Aquest treball de l’artista espanyol, un projecte per a un monument a Guillaume Apollinaire es va vendre per 27.265.000 milions.

Altres dels grans artistes que van trencar marques van ser Andy Warhol, el ‘Sixteen Jackies’ del qual es va vendre per 33.872.250 dòlars, 13 milions més que el màxim esperat, així com Jeff Koons, l’obra del qual Aqualung, valorada en entre 8 i 12 milions es va vendre per 15,2.

Preus marcats per altres artistes

Tot i que amb un preu més modest que els anteriors, el treball ‘Untitled’ de Robert Irwin, no només va superar les millors expectatives de Sotheby’s, sinó que amb un preu de venda de 8,7 milions (2,7 milions més que el màxim estimat) es va convertir en la venda més cara d’Irwin en una subhasta.

L’obra ‘Track Painting’ de Michael Heizers, venuda per 1,1 milions de dòlars també va marcar un màxim històric de l’artista en licitacions, tot i que el preu no va superar el sostre d’1,2 milions que havia estimat Sotheby’s.

Un altre dels grans treballs posats a la venda va ser l’escultura ‘Le Nez’, composta per Alberto Giacometti el 1949, i que malgrat assolir l’astronòmica xifra de 78,4 milions, no va superar el màxim fixat per la casa, que havia valorat el treball entre 70 i 90 milions.

La col·lecció Macklowe

La subhasta de la col·lecció de Macklowe, qualificada d’«històrica» pels organitzadors, suposa el tret de sortida de la temporada de tardor de Sotheby’s, que es podria convertir en la «més cotitzada de la història» de la casa de subhastes, ja que el conjunt de les obres superen els 1.000 milions de dòlars.

Macklowe, promotor d’algun dels gratacels més emblemàtics i discutits dels últims anys a Nova York, va posar a la vena aquestes obres després del seu sonat divorci de Linda Burg el 2019.

Però, a més, aquesta col·lecció de tardor conté nombroses obres d’altres col·leccionistes, alguns d’anònims i altres coneguts com Douglas Cramen o Brillenbourg-Capriles, considerada aquesta última una de les compilacions més completes de l’art llatinoamericà dels segles XX i XXI.

Notícies relacionades

Entre els treballs que se subhastaran aquesta setmana hi ha l’autoretrat deFrida Kahlo ‘Diego y yo’ (d’un col·leccionista anònim), que malgrat les seves reduïdes dimensions surt amb un valor de 30 milions de dòlars.

Escultures de Henry Moore i d’Alexander Calder, olis de Siqueiros o d’Oswaldo Guayasamín, còmics augmentats d’Alberl Liechtenstein, una reproducció d’un mural de Bansky i obres de De Kooning, Botero, Degas i molts altres noms rellevants de la història del segle XX i XXI es posaran a la venda en aquest mercat on tots poden contemplar per uns instants les obres que uns quants privilegiats s’emportaran a casa seva.