Subhastes d’art

Es venen vuit picassos per 92,5 milions de dòlars a Christie’s

Andy Warhol, Van Gogh i Cy Twombly van ser altres dels protagonistes de la subhasta

La sorpresa, una peça de Gustave Loiseau venuda per 25 vegades més del màxim estimat

Es venen vuit picassos per 92,5 milions de dòlars a Christie’s
3
Es llegeix en minuts

Les obres de Pablo Picasso van brillar aquest dijous en una subhasta d’art del segle XX celebrada a la seu novaiorquesa de Christie’s, on van sortir a la venda un total de vuit peces de diferents etapes de l’artista que, en conjunt, van recaptar més de 92,5 milions de dòlars.

La que més expectativa va despertar, ‘Mosquetaire à la pipe II’, es va vendre per un preu de martell de 30 milions de dòlars, exactament el que havia estimat Christie’s, així que amb taxes i impostos va arribar a un preu total de 34,7 milions.

La peça, de més de metre i mig d’altura i prop d’un metre d’amplada, que sortia a subhasta per primera vegada, va ser pintada pel malagueny en un sol dia el novembre de 1968.

‘Femme accroupie en costume turc II (Jacqueline)’ (1955), també s’estrenava en una venda al millor postor a l’haver-se mantingut en mans de la mateixa família durant tres generacions després d’haver-la comprat el 1957, i va ser venut per un total de 25,5 milions, dins dels càlculs de Christie’s.

A més, ‘Homme à la pipe’ (1968), es va vendre per 15,4 milions; ‘Profil’ (1930), un retrat de la seva primera dona, Olga Jojlova, per 7,3 milions; ‘Le repas de l’accrobate’ (1905), per 7,1 milions; ‘Homme à la guitarre’ (1912-1913), per 846.000; ‘Verre et bouteille sud une table’ (1913), per 587.000, i ‘Tête d’homme barbu à la cigarette’, (1964) per 1,1 milions.

En la mateixa subhasta, el ‘Jean-Michel Basquiat’ d’Andy Warhol va superar les expectatives, al vendre’s per 40 milions de dòlars amb taxes i impostos després d’una guerra de licitacions entre un comprador de Nova York i un altre de Londres, cosa que va suposar el doble de l’estimat pels experts, mentre que un Cy Twombly ‘Untitled’ va decebre a l’arribar només als 32 milions, davant els 40 estimats.

En una venda impressionista celebrada poc abans, en la qual es va oferir la col·lecció del magnat del petroli nord-americà Edwin L. Cox, mort l’any passat, va destacar el ‘Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès (1889)’ de l’holandès Vincent Van Gogh, una peça que no havia sigut oferta en una venda al millor postor des de 1923, i que va ser rebuda amb entusiasme.

En els primers moments de la venda, fins a vuit persones hi estaven licitant, tant per telèfon com a la sala de Christie’s de Nova York, i finalment va arribar als 62 milions de dòlars de preu de martell per arribar a una suma total de 71,3 milions de dòlars, notablement per sobre dels 40 milions que havia estimat la casa de subhastes.

Tampoc va quedar curta una segona obra de Van Gogh, ‘Jeune homme au bleuet’, pintada el juny de 1890 poques setmanes abans de morir, que va sextuplicar els càlculs dels experts a l’arribar als 46,7 milions de dòlars després d’una llarga batalla entre diversos compradors a Nova York i Hong Kong.

‘L’Estaque aux toits rouges’ (1883-1885), de Paul Cézanne, exhibit en públic només una vegada des que es va pintar el 1889, va arrencar amb un preu de sortida de 23 milions de dòlars, va trigar menys d’un minut a arribar als 40 milions, i es va quedar en un preu total de 55,3 milions, dins del calculat pels experts de la casa de subhastes.

Notícies relacionades

Com s’esperava, ‘Jeune homme à sa fenetre’, de l’impressionista francès Gustave Cailebotte, va batre un rècord de l’artista, ja que va arribar als 46 milions de dòlars de preu de martell i els 53 milions amb taxes i impostos.

D’altra banda, va sorprendre com de sol·licitat estava el quadro ‘L’hôtel de Mademoiselle Ernestine, Saint-Jouin (Finistère) ou Le verger de Mademoiselle Ernestine, Saint-Jouin’ (1908), de Gustave Loiseau, una peça valorada entre 20.000 i 30.000 dòlars i per la qual algú va acabar pagant 774.000 dòlars, 25 vegades més del màxim estimat i un rècord mundial per a l’artista en subhasta.