Música

Els premis EMA de l’MTV aposten per la igualtat en una Hongria en retrocés

Ed Sheeran i BTS es converteixen en els màxims guanyadors de la nit, gràcies als seus premis a millor artista i millor grup, respectivament

4
Es llegeix en minuts

Prometia ser una gala per la igualtat i per la visibilització dels drets del col·lectiu LGBTQ+, minvats a Hongria, i la vint-i-vuitena edició dels Europe Music Awards (EMAs) ho va remarcar des de l’inici: «Això es tracta de respecte i de posar-nos dempeus a favor seu», va dir la presentadora, Saweetie.

Així, en una gala que per nombre de premis va trobar en Ed Sheeran i BTS els seus màxims guanyadors, amb dos i quatre guardons respectivament, també va triomfar la diversitat gràcies per exemple a la primera actuació de la seva història d’una artista transsexual, la jove alemanya Kim Petras, que va sortir amb làtex verd al Papp László Budapest Sportaréna.

Va ser una part més d’una declaració global de l’MTV, igual que l’arc de Sant Martí del logotip d’aquest any, amb el rosa ben present, i la presència d’Olly Alexander, líder de Years & Years i protagonista de la reivindicativa sèrie ‘It’s a sin’, que va mostrar el seu suport a l’adopció per part de parelles homosexuals, perquè «família és família».

També hi va ser Imagine Dragons, el vocalista dels quals, Dan Reynolds, és obertament gai, i sobretot els integrants de Maneskin, subvertint els estereotips clàssics de vestuari segons el gènere, amb el seu vocalista lluint portalligacames i mitges.

«Al créixer com a gai en una comunitat de classe treballadora, poder veure’n referències a la TV em va servir de gran ajuda [...]», va assenyalar Chris McCarthy, president de la cadena, quan es va anunciar la seu d’aquest any i va defensar la decisió malgrat les polítiques empreses pel govern hongarès en detriment dels drets dels homosexuals.

Es tractava de portar aquest missatge al cor d’aquest país i, per a això, aquest any també s’ha rendit homenatge amb el premi MTV EMA Generation Change Award als joves d’arreu del món que lluiten per promoure «la igualtat i l’amor» mentre combaten les polítiques anti-LGBTQ+.

«Simplement estan reivindicant el dret a estimar qui vulguin», ha remarcat en un vídeo l’actriu Drew Barrymore, que és «en part hongaresa», en reconeixement als cinc activistes guanyadors de països com l’Iraq i Hongria, que han llançat un clar missatge: «No els permetem tornar-nos a l’armari».

Premis a Ed Sheeran i BTS

El palmarès, sovint només una excusa per disfrutar de l’espectacle entre premi i premi, va coronar Ed Sheeran amb alguns dels guardons més importants, el de millor artista i el de millor cançó per ‘Bad habits’, mentre que la banda sud-coreana BTS ha aconseguit els de millor grup i millor artista pop, així com amb els de millor artista de K-Pop i millors fans.

A diferència de Justin Bieber, el màxim nominat, que va acabar amb les mans buides, Lil Nas X va materialitzar la seva candidatura a millor vídeo amb el controvertit ‘Montero (Call me by your name)’. Absent, va agrair el premi en un missatge en el qual va oblidar la seva condició d’icona LGTB precisament avui.

«Molta gent ens va dir que mai arribaríem enlloc: suposo que us equivocàveu», van celebrar els guanyadors d’Eurovisió 2021, els italians Maneskin, al recollir el premi en la categoria de rock.

Respecte a la resta de gèneres, Nicki Minaj va aconseguir el de hip-hop, Yungblud amb el de música alternativa, David Guetta amb el d’electrònica i Maluma amb el de millor artista llatí.

«Medellín ja no és Pablo Escobar mai més, és ‘Maluma, baby’ i J Balvin», va reivindicar el colombià en el seu discurs, abans de donar-se literalment un bany de masses i acabar amarat entre una vintena de ballarines amb la posada en viu del seu ‘Mama Tetema’.

Molts d’altres van deixar el seu nom gravat per primera vegada als EMA, com Saweetie, designada artista revelació en detriment del porto-riqueny Rauw Alejandro, mentre que Olivia Rodrigo es va emportar el reservat a les figures puixants que impulsa MTV (‘Best push’).

Finalment, Doja Cat i SZA van ser creditors de la distinció a la millor col·laboració pel tema ‘Kiss me more’ i Billie Eilish va ser reconeguda pel vídeo amb missatge positiu per ‘Your power’.

Després del parèntesi pandèmic del 2020 i el multitudinari concert d’ahir a la plaça dels Herois de Budapest amb OneRepublic, aquesta va ser la primera cerimònia amb actuacions en viu, amb temps per a valors joves com l’afinada i jovial Griff, per a l’enigmàtica posada en viu de la noruega Girl In Red o per a Yungblud.

Notícies relacionades

Els pesos pesants, no obstant, en van ser d’altres, per exemple Ed Sheeran, encarregat d’obrir foc en un vestit multicolor i acompanyat per la seva banda (fets tots dos pocs d’habituals) per interpretar ‘Overpass Graffiti’ i, més tard, ‘Shivers’.

Entre mitges van irrompre Saweetie, descendint sobre l’escenari convertida a nova estrella (polar) del rap, i Imagine Dragons, que van contribuir a arrodonir l’accent rocker de la nit junt amb Maneskin, que van presentar el seu tema ‘Mammamia’ calant foc a un altre escenari europeu.